Profesorul de sănătate publică de la Universitatea Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș, spune că vaccinul AstraZeneca nu are efecte adverse mai severe decât vaccinurile Pfizer și Moderna.
„Nu. Efectele adverse relativ comune sunt: una din 10 persoane poate să dezvolte dureri la locul injectării, dureri articulare, durere de cap, febră până la 38 de grade, diaree, greață, vărsături. Aceste reacții durează 24 – 48 de ore”, spune Răzvan Cherecheș, într-un clip video postat pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii.
Vaccinul AstraZeneca nu are efecte adverse mai severe decât vaccinurile Pfizer și Moderna
Profesorul explică faptul că o persoană din 100 poate să dezvolte roșeață sau umflătură la locul injectării.
În plus, una din 1.000 de persoane este posibil să dezvolte lipsa apetitului, amețeală, transpirație, ușoare umflături ale ganglionilor de la subsoara mâinii în care a fost injectată.
„Aici apare o diferență față de vaccinul Pfizer, care poate să dea insomnie”, adaugă profesorul de sănătate publică.
Rărvan Cherecheș susține că doar o persoană din 100.000 poate să dezvolte reacții alergice, acesta fiind cel mai serios efect advers al vaccinului AstraZeneca identificat până în momentul de față.
„Efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca nu sunt mai severe decât efectele adverse ale vaccinurilor Pfizer sau Moderna”, susține Răzvan Cherecheș.
Răzvan Cherecheș răspunde celei mai arzătoare întrebări: Femeile care au născut și alăptează, se pot vaccina?
Femeile care au născut recent și alăptează se pot vaccina împotriva coronavirusului, potrivit profesorului de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș.
„Da. Nu avem până în acest moment niciun studiu care să demonstreze vreun impact negativ al vaccinării mamei asupra unui copil care este alăptat. La fel, nu avem niciun fel de studiu care să fi demonstrat vreun impact negativ al vaccinării asupra unei femei gravide. Asociația Americană a Obstetricienilor și Ginecologilor recomandă vaccinarea pentru toate femeile gravide sau care alăptează și care doresc să se vaccineze”, spune Răzvan Cherecheș.
Răzvan Cherecheș: „ Vaccinarea nu afectează fertilitatea în niciun fel”
Răzvan Cherecheș transmite că există voci în spațiul public românesc, care aruncă zvonuri false, cum că vaccinarea ar conduce la sterilizarea femeilor, „ceea ce este complet fals. Femeilor care au intrat în faza a treia a vaccinului li s-a spus explicit să nu rămână gravide, astfel încât studiul să fie relevant. Cu toate acestea, cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, zeci de femei vaccinate au rămas gravide, ceea ce demonstrează că vaccinarea nu afectează fertilitatea în niciun fel”.
Totodată, profesorul de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai spune că trebuie să avem încredere în producătorii de vaccinuri, așa cum ne încredem în uzilele de apă:
„Gândiți-vă așa, mâncarea pe care o mâncați în fiecare zi, apa pe care o beți în fiecare zi, cât de siguri sunteți ce intră în mâncarea respectivă? Exact la fel, cum avem încredere în uzina de apă, în producătorii de alimente, trebuie să avem încredere și în producătorii de vaccin, cu atât mai mult cu cât administrarea vaccinului este pur voluntară”.