Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Vaccinul anti-Covid: vești bune despre efectele secundare
Vaccinul anti-Covid: vești bune despre efectele secundare

Vaccinul anti-Covid: vești bune despre efectele secundare

31 ian. 2021, 18:51,
în Sanatate

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) asigură că vaccinul Pfizer/BioNTech nu are nicio legătură cu decesele post-vaccinare. Potrivit agenției, produsul nu prezintă efecte secundare noi.

Vești bune despre efectele secundare ale vaccinului anti-Covid-19

Aceasta este o veste care ar trebui să-i liniștească pe oamenii care au fost vaccinați împotriva Covid-19. Pe 29 ianuarie, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) anuntă că vaccinul Pfizer/BioNTech nu are nicio legătură cu decesele post-vaccinare care au fost raportate pe continent. Autoritatea de reglementare europeană, care a examinat diferitele decese în urma vaccinărilor, „a concluzionat că datele nu arătau o legătură cu vaccinarea și că cazurile nu ridicau probleme de siguranță”. De asemenea, agenția a asigurat că serul nu are efecte secundare noi.

Și întrucât veștile bune nu vin niciodată singure, potrivit unui sondaj israelian realizat de organizația de asigurări de sănătate Maccabi, vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech ar fi eficient în 92% din cazuri, a raportat The Times of Israel, joi, 28 ianuarie. Din cei 163.000 de israelieni vaccinați împotriva Covid-19, doar 31 au fost infectați în decurs de zece zile de la injectare. O cifră liniștitoare, potrivit lui Maccabi, și ușor mai mică decât cea a laboratoarelor Pfizer și BioNTech. Într-adevăr, studiile clinice ale celor două companii farmaceutice au avut ca rezultat o rată de eficacitate de 95%. În ceea ce privește simptomele observate după administrarea vaccinului, Anat Ekka Zohar, responsabilă cu analizele statistice de la Maccabi, a declarat că „nimeni nu a fost internat în spital. Am observat doar dureri de cap și foarte puțină febră”.

La rândul său, Johnson & Johnson a anunțat vineri, 29 ianuarie, că vaccinul său a fost eficient 66%. Cu toate acestea, rezultatele ar fi mai slabe în Africa de Sud, unde o variantă a virusului, mai contagioasă, a fost detectată în urmă cu câteva săptămâni. Laboratorul american a subliniat că o singură injecție a fost suficientă. De asemenea, acest produs ar fi eficient la 85% împotriva formelor severe de coronavirus, potrivit unui studiu clinic efectuat pe 44.000 de voluntari din 80 de țări.

Care sunt efectele secundare ale vaccinului anti-Covid?

În timpul unei întâlniri cu consilieri de la Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), dr. Sandra Fryhofer a pus la îndoială posibilitatea ca mulți oameni să renunțe la a doua doză de vaccin, descurajati de aceste efecte secundare.

Voluntarii din studiile Pfizer și Moderna au raportat febră mare, dureri de corp, dureri de cap și oboseală severă experimentate după vaccinare. Dar acesta este un fenomen foarte normal, potrivit lui Bruno Pitard, cercetător CNRS la Centrul de Cancer și Imunologie Nantes-Angers, intervievat de Ouest France.

„Un vaccin nu este niciodată nedureros. Este absolut normal să existe efecte secundare. Noi injectăm vaccinul în mușchi pentru sistemul imunitar, deci aceste efecte secundare frecvente nu sunt surprinzătoare”, a spus Bruno Pitard.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`