Ieri, 4 ianuarie 2021, a început vaccinarea anti covid şi în judeţul Vâlcea. Ciudat este că mai mult de jumătate din personalul medical refuză vaccinul. Vorbim inclusiv de personal de la ATI şi de la secţia de Infecţioase.
Ieri au ajuns la Vâlcea cele 975 de doze de vaccin anti covid, potrivit declaraţiei managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Dan Ponoran. Pe lista celor înscrişi sunt doar 750 de angajaţi, adică mai puţin de jumătate din tot personalul. De reţinut că în unitatea spitalicească menţionată sunt 1.780 de angajaţi.
Dr. Dan Ponoran a vorbit despre importanţa vaccinării împotriva coronavirusului. Vaccinarea în sine a început la ora 10, în centrul de la Spitalul nr. 2 (Spitalul Vechi). Conform procedurii, în maximum 120 de minute de la momentul în care sunt scoase la -80 de grade Celsius, din congelator, dozele trebuie administrate.
„Este vorba despre 960 de doze, în prima etapă, pentru tot judeţul, dintre care 750 de la noi, Spitalul Judeţean de Urgenţă”, a declarat managerul Dan Ponoran.
De altfel, acesta a recunoscut că, faţă de estimările iniţiale, numărul celor vaccinaţi este mai mic.
„Nu e problema noastră, e voluntariat, nu e obligatoriu. Noi i-am întrebat doar pe cei care doresc să se vaccineze. Fiecare gândeşte cum îl duce capul. Nu obligăm pe nimeni. Pe de-o parte unii spun că nu-i tratăm bine de COVID şi le mor rudele, dar în acelaşi timp spun că virusul nu există. O contradicţie”, mai spune medicul când întrebăm ce motive au invocat cadrele medicale care au refuzat vaccinarea în această etapă.
„Printre cei care nu s-au vaccinat sunt şi de la ATI şi Boli Infecţioase”
Managerul SJU Vâlcea a menţionat, de asemenea, că au refuzat vaccinul inclusiv angajaţi din „linia întâi” a luptei împotriva COVID-19:
„Din câte ştiu, printre cei care nu s-au vaccinat sunt şi de la AŢI şi Boli Infecţioase. Nu pot să spun că nu ne aşteptam. Nu se aştepta nimeni să aibă un procent mai mare de 40-50%. Până la urmă, repet, este o chestiune voluntară… noi îi aşteptăm. Cine doreşte să vină să se vaccineze, să se înscrie înainte bineînţeles. Deocamdată cadrele medicale”.
Dr. Dan Ponoran a fost printre primii vaccinaţi din cadrul SJU Vâlcea.
„Pot să spun că a fost foarte plăcută. Fără nici o durere, o uşoară jenă, câteva minute, la nivelul locului de injectare, iniţial n-am simţit nimic, apoi a dispărut, ca la orice înţepătură. Urmează să primesc a doua doză pe 25 ianuarie. Sfatul meu către toată lumea este să se vaccineze, este singurul mod prin care putem scăpa de pandemie”.
Pe scurt, despre centrul de vaccinare de la Râmnicu Vâlcea
Centrul are o capacitate de vaccinare de 200 de persoane pe zi, în prezent.
„Se vor vaccina câte 20 de cadre pe oră. Cu doritorii din Spitalul Judeţean se va termina până joi, 7 ianuarie. Dar tot aici vor veni tot ce înseamnă cadre medicale din preajma municipiului Râmnicu Vâlcea: Spitalul Mihăeşti, spitalele private, cabinetele de medici de familie, cabinete stomatologice, medici şcolari. După ce terminăm cu ei, vor veni paramedicii şi cadrele medicale de la ISU, personalul medical din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), de pe lângă Râmnicu Vâlcea, pentru că nu are rost să vină personalul de la Căminul de Bătrâni din Lungeşti, spre exemplu.
Se vor duce la Drăgăşani, sau cei de la Bistriţa vor merge la Horezu. Sunt arondările făcute de către cei de la Direcţia de Sănătate Publică pe centre…”, a adăugat dr. Dan Ponoran, facand referire la cele patru centre de vaccinare existente în judeţ.