Reprezentantii Pfizer (SUA) a declarat luni că vaccinul anti-Covid, dezvoltat alaturi de BioNTech (Germania), are o eficacitate de 90%, dupa studii clinice cu peste 43.000 de voluntari.
Așa-numita analiză intermediară a vizat primele 94 de cazuri confirmate de Covid-19 în rândul celor peste 43.000 de voluntari care au primit fie două doze de vaccin, fie un placebo. S-a constatat că mai puțin de 10% din infecții au fost prezente la participanții cărora li s-a administrat vaccinul. Peste 90% din cazuri au fost la persoane cărora li s-a administrat un placebo.
Pfizer a precizat că vaccinul a oferit protecție la șapte zile după a doua doză și la 28 de zile după doza inițială. Scopul final al studiului este atingerea a 164 de cazuri confirmate de infecție cu noul tip de coronavirus.
Într-un comunicat de presă, gigantul farmaceutic a declarat că intenționează să solicite autorizația de utilizare de urgență de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, după ce voluntarii au fost monitorizați timp de două luni după ce au primit a doua doză de vaccin, așa cum a solicitat FDA.
Studii clinice cu peste 43.000 de voluntari
Pfizer a spus că anticipează atingerea acestui marker până în a treia săptămână a lunii noiembrie.
Procesul de fază 3 a vaccinului Pfizer, realizat împreună cu partenerul german BioNTech, a presupus 43.538 de persoane. Recent, 38.955 dintre voluntari au primit a doua doză de vaccin. Compania spune că 42% din site-urile de testare internaționale și 30% din site-urile de testare din SUA implică voluntari cu origini rasiale și etnice diverse.
„Suntem cu un pas semnificativ mai aproape de a oferi oamenilor din întreaga lume o descoperire atât de necesară pentru a contribui la finalizarea acestei crize globale de sănătate”, a declarat CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, într-o declarație.
„Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim date suplimentare privind eficacitatea și siguranța generate de studii pe mii de participanți, în următoarele săptămâni.”
Pfizer spune că a adăugat un obiectiv final secundar studiului său. Acesta va evalua dacă vaccinurile protejează persoanele împotriva bolii Covid-19 severe și dacă vaccinul poate oferi protecție pe termen lung împotriva acestei afectiuni, chiar și la pacienții care au fost infectați anterior.