Se știe că anumiți factori externi pot influența răspunsul imun rezultat în urma vaccinării. Stresul, în special, ar juca un rol în protecția noastră viitoare. De ce unele persoane vor fi mai bine protejate decât altele in urma administrarii vaccinului anti-Covid-19?
Studiile anterioare au arătat deja că anumiți factori emoționali pot acționa pozitiv sau negativ atunci când ne vaccinăm. Cu cât vă aflați într-o stare mai bună de sanatate în momentul injectării, cu atât va fi mai eficient vaccinul. Recent, s-a demonstrat că un somn bun garantează, de asemenea, succesul răspunsului nostru imun la vaccin.
În această perioadă de vaccinare împotriva Covid-19, cercetătorii sunt interesați de literatura științifică pe această temă pentru a afla dacă starea noastră emoțională ar putea avea un impact asupra protecției noastre împotriva coronavirusului. Acești oameni de știință, de la Institute for Behavioral Medicine Research de la Universitatea Ohio (Statele Unite), au analizat aproape 50 de studii privind legătura dintre factorii psihologici (stres, depresie etc.) și efectele lor asupra răspunsul imun în timpul vaccinării împotriva gripei, pneumoniei, hepatitei B etc.
De ce unele persoane vor fi mai bine protejate decât altele in urma administrarii vaccinului anti-Covid-19?
După o vaccinare, sistemul nostru imunitar răspunde producând anticorpi. Corpul reține apoi memoria întâlnirii sale cu virusul și devine capabil să producă anticorpii corespunzători în timpul unei infecții ulterioare.
Cu toate acestea, diverse studii sugerează că persoanele mai stresate sau anxioase pot fi mai lente decât altele in a dezvolta acești celebri anticorpi, sau că producția lor a fost mai mică și că a scăzut în timp. Aceste rezultate sugerează că, in cazul vaccinului anti-Covid-19, atunci când oamenii sunt mai stresați și mai anxioși, poate dura mai mult timp pentru a dezvolta anticorpi, așa că probabil ar trebui să aștepte puțin mai mult înainte de a presupune că „sunt protejați”, spune echipa de cercetare. O altă posibilitate este că stresul poate eroda protecția mai repede.
Chiar și pe termen scurt, chiar înainte de vaccinare, îmbunătățirea stilului de viață (dietă, sport, oprirea fumatului, somn suficient etc.) și practicarea activităților de reducere a stresului (cum ar fi meditația) ar putea face vaccinul mai protector. În timp ce așteptați să vă vaccinați, relaxați-vă!