Prima pagină » National » Vaccinul anti-COVID administrat tuturor care doresc, la un spital din Găești
Vaccinul anti-COVID administrat tuturor care doresc, la un spital din Găești

Vaccinul anti-COVID administrat tuturor care doresc, la un spital din Găești

05 ian. 2021, 14:58,
în National

Descoperire făcută de jurnaliștii Realitatea Plus! La centrul de vaccinare de la spitalul Găești se imunizează anticovid oricine dorește, nu doar cadrele medicale. Managerul spitalul a declarat în exclusivitatea pentru Realitatea Plus că el refuză să arunce dozele de ser neutilizate și, prin urmare, a început să vaccineze orice doritor, indiferent de vârstă sau de gradul de risc privind efectele bolii. Inclusiv jurnalistul Realitatea Plus care a stat de vorbă cu el a fost invitat la centru să se imunizeze chiar astăzi. Legal, în această etapă a vaccinării, doar cadrele medicale au acces la ser și doar în baza unei programări.

Comitetul național de coordonare a vaccinării nu a anunțat că ar fi avizat până în acest moment utilizarea dozelor nefolosite pentru alte categorii de persoane. Realitatea a solicitat un punct de vedere din partea lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccianre antiCovid, a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, și a secretarului de stat în MS, Andrei Baciu.

Se pare că și Institutul Matei Balș din Capitală ar fi cerut ca dozele de vaccin neutilizate să fie redistribuite către populație.

„Cine vrea să se vaccineze… Ne rămân doze şi decât să le arunc mai bine le fac la cine vrea să se vaccineze. Asta e raţionamentul pentru ca el, după ce l-ai făcut diluţia, el se face o dilutie, după ce ai făcut diluatia, din acel flacon cu diluţia făcută se pot vaccina 5 persoane. Dacă ai vaccinat una şi ai terminat vaccinarea, rămâi cu 4 doze care se aruncă. Este 12 euro o doză şi e păcat de ele, şi atunci am zis că le fac la cine doreşte să se vaccineze”, a afirmat Laurențiu Belușică, manager Spitalul Găești.

„Ieri am început. Sunt doritori, sunt foarte mulţi. De ieri, de azi încolo facem treaba asta. Oamenii acre au venit nu sunt voluntari, nu e corect spun voluntari. (…) Nu numai cadre medicale. Oricine doreşte să se vaccienze”, a mai spus managerul.

Întrebat de jurnalişti dacă s-ar putea imuniza şi el, dacă îşi doreşte acest lucru, managerul a răspuns afirmativ, subliniind însă că este nevoie de programare în acest sens: „Pot să vă vaccinez. Înţelegeţi-mă puţin. Eu vă primesc pe dvs, dar asta vom şti la prânz (dacă rămân doze – n.r.), deci n-am de unde să ştiu. E destul de complicat pentru ca doza este valabilă 3 ore după ce am diluat-o. Este relativ complicat. Îmi este mai uşor să vă programez. Aşa fac cu cei care sunt aproape de spitalul Găeşti şi îi chem la vaccinare când au rămas două doze, de exemplu”.

Întrebat ce categorie de persoane beneficiază de respectivele doze, Lucian Belusica a confirmat că vorbim şi despre bătrâni: „Facem, ne ocupăm, sunăm, avem listă de așteptare, îi chemăm, vin imediat, îi vaccinăm”.

Cât priveşte cadrul legal pentru aceste vaccinări, acesta a spus: „În teorie, pe etapa asta avem doar cadrele medicale, strict. Bun, și dacă dumneavoastră rămâneți cu două doze de vaccin, ce faceți cu ele? Spuenți-mi și mie. (…) Vă întreb eu pe dvs. Dumneavoastră vaccinați? Aveți un flacon cu 5 doze. Vaccinați un om, rămâneți cu 4 doze. Ce faceți cu ele? (…) Se aruncă! Se aruncă! Se aruncă, da? Și eu, Belușică Laurențiu, nu vreau să le arunc. Uite, nu vreau. Da? Să vină să mă ia pe sus SRI, cine vor ei!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *