Prima pagină » National » Vaccinul anti-COVID-19 va deveni vaccin sezonier? Iată ce spune medicul Valeriu Gheorghiță

Vaccinul anti-COVID-19 va deveni vaccin sezonier? Iată ce spune medicul Valeriu Gheorghiță

21 feb. 2021, 21:16,
Bianca Rebegea în National

Duminică, 21 februarie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a vorbit la Antena 3 despre posibilitatea ca vaccinul împotriva coronavirusului să nu devină un vaccin sezonier, care să fie repetat an de an, așa cum se procedează cu vaccinul antigripal.

În momentul în care a fost întrebat dacă vaccinul anti-COVID-19 va deveni vaccin sezonier, Valeriu Gheorghiță a oferit următorul răspuns:

„Nu cred, impactul pandemiei va fi mult diminuat. Toate ţările doresc ca în decurs de şase luni să ajungă la un grad de imunizare de 60-70 la sută din populaţie. Atunci, scade foarte mult posibilitatea că virusul să facă noi mutaţii care să scadă din eficacitatea vaccinurilor. Coronavirusul acumulează lunar doua mutaţii, spre deosebire de virusurile sezoniere care acumulează până la 10-12 mutaţii”.

Acesta a arătat că în momentul de față coronavirusului are un „rezervor” de persoane la care se poată răspândi şi în acest fel să genereze mutaţii. Din fericire, pe măsură ce vaccinarea avansează, acest lucru dispare treptat.

Valeriu Gheorghiță, despre varianta africană a noului coronavirus

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 că tulpina africană a coronavirusului nu se răspândește cu viteza tulpinii britanice.

„Ieri a fost o zi în care am simţiţi că putem câştiga această cursă împotriva pandemiei. Avem peste 800.000 persoane vaccinate, din care majoritatea vaccinate şi cu doza a doua. Avem o rată mare de peste 90% de utilizare a dozelor recepţionate. În martie putem deschide noi locuri pentru programare.
Cu cât ne vaccinam mai mulţi reducem probabilitate că virusul să acumuleze noi mutatatii. Spre deosebire de tulpina britanică, nu anticipam ca tulpina africană este o tulpină care se va extinde rapid. Peste 200.000 de doze din vaccinul Pfizer ar urma să ajungă mâine în România”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță vorbește despre reacțiile adverse ale vaccinului de la AstraZeneca

Vineri, 19 februarie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel național, a fost întrebat dacă este ceva în neregulă cu vaccinul de la AstraZeneca, deoarece a provocat o explozie de reacții adverse, după ce a fost administrat oamenilor.

Medicul a explicat că persoanele vaccinate au avut acele reacții adverse, care au fost menționate în prospect. De la debutul campaniei cu vaccinul de la AstraZeeneca au fost înregistrate  sute de reacții adverse.

”Noi considerăm că evoluţia şi numărul de persoane vaccinate este aproximativ cel pe care îl aşteptam, având în vedere că noi am deschis aproximativ 10.800 de locuri de vaccinare zilnic şi avem puţin peste 9.000 de persoane vaccinate în fiecare zi, iar din punct de vedere al profilului de siguranţă nu am înregistrat reacţii adverse care să nu fie menţionate în rezumatul caracteristic produsului”, a mai declarat Gheorghiţă.

De asemenea, Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat dacă vaccinul de la compania AstraZeneca oferă aceeași siguranță, care se găsește și la celelalte două, Pfizer și Moderna. El a răspuns că ”nici nu trebuie să punem problema în felul acesta”.

”Categoric, da. Nici nu trebuie să punem problema în felul acesta din moment ce a primit recomandare din partea Agenţiei Europene a Medicamentului. De asemenea, este un vaccin care are o rată de eficacitate care ne permite să îl folosim cât se poate de clar şi cu beneficii maximale pentru persoanele vaccinate, având în vedere următoarele aspecte: protecţia este de aproape 100% faţă de formele severe de boală, faţă de internări.

Practic nivelul de protecţie pe care vaccinarea cu AstraZeneca este cât se poate de bună.”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
Bugetul.ro
Ilie Bolojan, dator vândut la stat. Cum a reușit să scape fostul președinte interimar de afacerea care aproape că l-a adus la sapă de lemn
a1.ro
Elena Udrea scapă de opt luni de închisoare în dosarul „Gala Bute”. A executat deja trei ani la Penitenciarul Târgșor
Playtech.ro
Cine este Claudiu Gherguț, marele câștigător al Chefi la cuțite.A fost obligat să...
observatornews.ro
Cât pierde anual România din evaziunea fiscală. Guda: "Sunt mai mulți bani pierduți din furăciune, decât tot programul PNRR"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Bijuteria aeriană de un miliard de euro de lângă București. Primele imagini
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Simion, OUT! Au mâncat din aceeași farfurie și acum îi ia locul! Mutare ȘOC pe scena politică
Playtech.ro
Zodiile protejate de divinitate de Înălțarea Domnului. Nativii aceştia sunt aleşii astrali
Dailybusiness.ro
Anamaria Gavrilă, șefa POT, a cerut STS-ului lista cu datele celor peste 11 milioane de votanți din turul doi al prezidențialelor, inclusiv ale celor care „nu erau în viață la momentul votului”
RomaniaTV
E groasă! Ministrul Finanţelor anunţă că nu sunt bani de plata pensiilor şi salariilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
A murit Nikita! Avea doar 35 de ani şi i-a cedat inima. Ce greşeală a regretat în ultimii ani din viaţă!
redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`