Prima pagină » International » Vaccinul anti-Covid-19 va ajunge la Polul Sud. Șeful ONG-ului Crown Agents: „Am livrat vaccinurile literalmente până la capătul lumii”
Vaccinul anti-Covid-19 va ajunge la Polul Sud. Șeful ONG-ului Crown Agents: „Am livrat vaccinurile literalmente până la capătul lumii”

Vaccinul anti-Covid-19 va ajunge la Polul Sud. Șeful ONG-ului Crown Agents: „Am livrat vaccinurile literalmente până la capătul lumii”

08 oct. 2021, 11:18,
Roxana Butuc, în International

Un grup de cercetători au primit miercuri, 6 octombrie, mai multe vaccinuri AstraZeneca împotriva noului coronavirus. Dozele de vaccin au călătorit peste patru continente până la baza britanică din Antartica, Rothera Polul Sud.

Dozele de vaccin vor fi suficiente pentru 23 de persoane. Acestea vor rămâne în acea zonă pe întreaga perioadă a iernii.

Mai mulți cercetători de la Polul Sud au primit vaccin împotriva Covid-19

Dozele de vaccin AstraZeneca au făcut o călătorie de 16.000 km pe o perioadă de timp de mai puțin 92 de ore. Acestea au fost păstrate la temperatura recomandată de depozitare, între 2 şi 8 grade Celsius.

„Am livrat vaccinurile literalmente până la capătul lumii”, a declarat Fergus Drake, şeful ONG-ului Crown Agents care a lucrat la proiect împreună cu Ministerul britanic al Apărării.

Baza Rothera de la Polul Sud, poate găzdui până la aproximativ douăzeci de persoane în sezonul rece și aproximativ 100 de persoane în afara iernii. Printre aceștia se află biologi, meteorologi, ingineri, un scafandru şi un medic.

Angajații federali din Canada vor primi concediu fără plată dacă nu se vaccinează

Angajații federali care refuză să se vaccineze, vor fi trimiși în concediu fără plată. Premierul Justin Trudeau a vorbit despre implementarea celor mai stricte măsuri în ceea ce privește vaccinarea, solicitând vaccinarea pasagerilor aerieni, celor de tren și nave. Canada are aproximativ 300.000 de lucrători federali și încă 955.000 muncitori reglementați la nivel federal, forța de muncă cu normă întreagă având un procentaj de 8%.

Mai mult decât atât, aceștia vor avea obligația de dezvălui statutul de vaccinare completă până pe 29 octombrie. Astfel că, atât angajații cât și pasagerii care au vârsta de cel puțin 12 ani au voie să meargă cu trenul, avionul sau vaporul doar în condițiile în care arată dovada de vaccinare.

„Aceste măsuri de călătorie, cumulate cu vaccinarea obligatorie pentru angajații federali, sunt unele dintre cele mai puternice din lume”, a spus premierul Trudeau presei.

„Dacă ați făcut ceea ce trebuie și v-ați vaccinat, meritați libertatea de a fi în siguranță”, a mai adăugat acesta.

Lituania oferă 100 de euro persoanelor în vârstă care se vaccinează

În Lituania, Guvernul a decis acordarea a câte 100 tuturor persoanele în vârstă, adică a celor de peste 75 de ani, care se decid să se vaccineze împotriva noului coronavirus. Această lege a fost propusă miercuri, 6 octombrie. Inițiativa are la bază dorința creșterii numărului de vaccinați care fac parte din grupul vulnerabil.

„Nu suntem în măsură să-i convingem să vaccineze altfel”, a afirmat premierul Ingrida Simonyte în timpul unei ședințe guvernamentale televizate.

Cu toate că aproxiamtiv 73% din toți adulții din Lituani și-au făcut vaccinul anti-Covid-19, mai mult de o treime din populația peste 75 de ani refuză acest vaccin, Lituania calsându-se printre cele mai grave țări raportat la această categorie de vârstă vulnerabilă.

Conform raportului UE, aproximativ 4.965 de decese provin din grupa de vârstă vulnerabilă lituaneză.

Vaccinații din România cu schemă completă nu intră în carantină

În România, vaccinații cu schemă completă au început să primească mai multă liberate. Conform declarațiilor date de Dr. Oana Nicolescu, șefa DSP București, că persoanele care sunt vaccinate cu schema completă, trecând 10 zile de când au finalizat schema, nu mai sunt considerați a fi contactați direcți cu o persoană confirmată pozitiv cu Covid-19. Aceștia nu mai intră în carantină și își pot continua liniștiți activitățile zilnice.

”Persoanele vaccinate cu schemă completă şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare nu sunt considerate contacţi direcţi ai unui caz pozitiv şi pentru acestea nu va fi instituită măsura carantinării. Contacţii direcţi pentru care se instituie măsura carantinării sunt stabiliţi de către DSP în urma anchetei epidemiologice”, a declarat pentru News.ro Dr. Oana Nicolescu, şeful DSP Bucureşti.

În Franța, parlamentarii doresc să adopte o lege prin care să impună acordarea de amenzi persoanelor care refuză să se vaccineze, aceștia putând primi chiar și 1.5000 de euro amendă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *