Prima pagină » Titlurile zilei » Vaccinul anti-COVID-19 va ajunge în Iași la începutul anului 2021! Imunizarea gratuită a populației se va face în cele 34 de centre de vaccinare din județ. Cine are prioritate?
Vaccinul anti-COVID-19 va ajunge în Iași la începutul anului 2021! Imunizarea gratuită a populației se va face în cele 34 de centre de vaccinare din județ. Cine are prioritate?

Vaccinul anti-COVID-19 va ajunge în Iași la începutul anului 2021! Imunizarea gratuită a populației se va face în cele 34 de centre de vaccinare din județ. Cine are prioritate?

10 dec. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Titlurile zilei

Campania de vaccinare anti-COVID-19 va începe odată cu prima lună a anului 2021. În județul Iași se organizează un număr de 34 de centre pentru imunizarea populației. Pe parcursul a șase luni, fiecare centru va asigura vaccinarea unui număr de circa 5.000 de ieșeni

Județul Iași va deține 34 de centre de vaccinare anti-COVID-19. Dozele pentru imunizarea populației se vor aduce etapizat, după ce Agenția Europeană a Medicamentului emite decizia de recomandare a vaccinului. Vaccinarea împotriva noului tip de virus nu este obligatorie, însă succesul este condiționat de numărul persoanelor care se vor imuniza împotriva noului coronavirus. Astfel, din cele 34 de centrele care deservesc ieșenii, 16 se vor afla în municipiu, patru în Pașcani, unul în Târgul Frumos, unul în Hârlău și două în comune din județul Iași. În cazul persoanelor care nu se pot deplasa, se asigură și echipe de vaccinare mobile. Spațiile și personalul medical care va asigura buna funcționare a campaniei de imunizare a ieșenilor față de noul coronavirus urmează să fie stabilit într-un timp cât mai scurt de către autoritățile locale. Un centru de vaccinare deservește în jur de 5.000-6.000 de persoane în șase luni.

Centrele de vaccinare sunt organizate

Un centru de vaccinare anti-COVID-19 va fi alcătuit dintr-un număr de cabinete aferent unui anumit teritoriu din județul Iași. Pentru fiecare cabinet va fi stabilită o echipă care va asigura imunizarea tuturor doritorilor. În ceea ce privește dotarea centrelor de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași spun că sunt cele existente în orice cabinet medical obișnuit.

„Există un număr de echipe de vaccinare în funcție de numărul de cabinete din fiecare centru și acolo vor veni pacienții care doresc să se vaccineze. Fiecare centru are arondată o anumită arie teritorială. Nu avem informații despre cum vor fi angajate echipele de vaccinare extra-spital, încă nu au venit instrucțiuni în privința aceasta ca să știm cum o să contractăm aceste servicii. Centrele de vaccinare anti-Covid sunt dotate ca un cabinet medical obișnuit, un pat de consultații, un tensiometru, un termometru, un pulsometru, stetoscop și cu truse de urgență pentru eventualele reacții adverse care ar putea apărea”, explică Vasile Cepoi, director DSP Iași.

Personalul unităților sanitare va fi primul imunizat împotriva noului coronavirus

Vaccinarea anti-COVID-19 se va face etapizat. Astfel, pentru început sunt vizate cadrele medicale atât din sectorul privat, cât și din cel de stat. Sunt cuprinși în această categorie toți angajații din domeniul sănătății, de la medici de familie, asistente medicale, studenți voluntari în unități sanitare și rezidenți. În cea de-a doua etapă sunt incluse persoanele din categoriile de risc, cu vârste de peste 65 de ani sau care suferă de afecțiuni cronice și angajații din instituțiile statului. Restul populației care își dorește imunizarea față de SARS-CoV-2 intră în ultima etapă de vaccinare. Autoritățile implicate în gestionarea pandemiei colaborează și pentru a asigura buna desfășurare a campaniei de vaccinare anti-COVID-19. Reamintim că orice persoană este imunizată în mod gratuit, voluntar și sigur.

Echipele de vaccinare vor fi pregătite pentru eventualele reacții adverse

Cel mai probabil, vaccinul dezvoltat de cei de la Pfizer și BioNTech va imuniza populația României. În cazul acestui ser, medicii spun că reacțiile adverse nu sunt prea diferite de cele deja existente și sunt strict legate de administrarea vaccinului. Formele reacțiilor adverse pot fi ușoare sau moderate și trebuie monitorizate. Persoanele care se vor imuniza anti-COVID-19 și care prezintă complicații vor fi tratate tot de către echipele din centrele de vaccinare. Totodată, serul împotriva noului tip de coronavirus este recomandat pentru imunizarea persoanelor cu vârsta mai mare de 16 ani.

„Reacțiile adverse se rezolvă tot la aceste centre. Este vorba despre o reacție anofilactoidă care poate să apară, alta imediat după vaccinare nu știm să existe. Practic, singurele reacții adverse care pot fi bănuite că se pot întâmpla sunt cele alergice care apar într-un interval de timp scurt, trusa de urgență fiind pentru o astfel de situație”, spune Vasile Cepoi.

Persoanele care au o afecțiune acută nu se pot vaccina anti-COVID-19

Vaccinarea se va realiza în baza unei programări. Orice persoană se va putea programa pe o platformă unică sau telefonic la centrul din zona în care este domiciliată. Se mai poate apela la medicul de familie care se va ocupa de programare. Nu se pot prezenta la centrele de vaccin persoanele care au o afecțiune acută, care fac terapii pentru decoagularea sângelui, dar și cei care au imunodeficiențe majore. Cel mai probabil, fiecare doritor va face o evaluare a stării de sănătate în prealabil.

„Încă nu am ajuns la faza de programare. Acest lucru se va realiza, ei vor programa înainte persoanele care sunt din zona respectivă. Dacă adresabilitatea este foarte mare, obligatoriu se va face o programare. Pacientul trebuie să nu aibă o afecțiune acută, adică să nu aibă febră și așa mai departe. Dacă are o manifestare acută, foarte probabil nici nu va veni în acea zi să se vaccineze. Ceilalți ieșeni vor veni respectând toate măsurile de protecție, cel mai economic este să îi tratezi pe toți ca și cum ar fi infectați cu coronavirus, adică personalul de acolo se va proteja și pacienții de acolo vor purta mască de protecție, se vor dezinfecta, vor păstra distanțarea fizică. Cel puțin până la ora actuală nu au venit alte indicații cu privire la organizare”, adaugă directorul DSP Iași.

Spitalul Militar din Iași va depozita și distribui dozele de vaccin împotriva SARS-CoV-2 în toate centrele din județ

Ca orice alt tip de vaccin, și cel împotriva noului tip de coronavirus necesită anumie condiții de transport și depozitare, fiind nevoie de frigidere care pot menține temperaturile corespunzătoare. Așadar, Spitalul Militar din Iași devine centru de stocare și de distribuție a vaccinului anti-COVID-19. În plan secundar, unitatea sanitară este destinată doar angajaților și centrului de vaccinare. Reprezentanții spitalului menționează că dețin spații pentru amplasarea containerelor de frigidere la -80 de grade Celsius.

„S-a spus că de la începutul lunii ianuarie o să începem vaccinarea, iar până la sfârșitul lunii decembrie vor ajunge dozele la Spitalul Militar. De acolo se distribuie către centrele de vaccinare din oraș. Spitalul Militar asigură spațiile de depozitare și de distribuție a vaccinului”, explică col. medic Aurelian Moraru, comandant la Spitalul Militar din Iași.

Spațiile pentru organizarea centrelor de vaccinare anti-COVID-19 sunt asigurate de primării

Primăriile din județul Iași pun la dispoziție spațiile pentru organizarea centrelor de vaccinare anti-COVID-19 timp de șase luni, fără costuri. Totodată, autoritățile locale asigură paza și serviciile de salubritate. Încă nu s-a stabilit dacă vor fi implicați și medicii de familie în campania gratuită de imunizare împotriva coronavirusului.

„Se lucrează la identificarea unor locații în care să funcționeze centrele de vaccinare zonale. Se centralizează propunerile primite de la primari. Aceste centre trebuie să îndeplinească anumite condiții. Vor fi mai multe centre. Atât în urban, cât și în rural. Campania va începe în ianuarie-februarie, în primă etapă cu personalul medical și persoanele peste 65 de ani”, a menționat Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *