Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Vaccinul anti-Covid-19: 6 concepții false
Vaccinul anti-Covid-19: 6 concepții false

Vaccinul anti-Covid-19: 6 concepții false

06 ian. 2021, 18:14,
în Sanatate

Circulă multe știri false despre vaccinul anti-Covid-19 pe rețelele de socializare. Iata 6 concepții false despre vaccinul anti-Covid-19!

Vaccinarea împotriva coronavirusului Sars-Cov-2 a început în decembrie. Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Pfizer-Biontech (numit Comirnaty®) va fi administrat mai întâi celor mai vulnerabile categorii, dar va fi oferit apoi întregii populații. Totuși, nu va fi obligatoriu!

Neîncrederea față de vaccinul împotriva Covid-19 continuă să crească. Un sondaj efectuat de institutul BVA în decembrie 2020 a arătat că doar 44% dintre francezi intenționau să fie vaccinați împotriva infecției cu coronavirus. Din 32 de țări studiate, Franța a ajuns pe poziția a 30-a, înaintea Serbiei, unde 38% din populație este în favoarea vaccinului.

Femeile par mai circumspecte decât bărbații in ceea ce priveste vaccinul împotriva coronavirusului. Tinerii par, de asemenea, reticenți în a fi vaccinați: 28% dintre francezii sub 25 de ani și 67% dintre cei peste 65 de ani se gândesc să se imunizeze.

Aceasta neîncredere este alimentata si de o serie de știri false care înfloresc pe rețelele de socializare.

Vaccinul împotriva Covid-19 ar fi astfel responsabil pentru efecte secundare grave și frecvente, compoziția sa ar fi misterioasă, ar fi fost finalizat în grabă din motive financiare.

6 concepții false despre vaccinul anti-Covid-19!

Vaccinul Covid-19 ne va schimba genele

FALS. Este important să înțelegem diferența dintre ADN și ARN. ADN-ul nostru este comparabil cu o carte care ar conține toți „parametrii” corpului nostru: sexul nostru, culoarea ochilor noștri. Această informație genetică este blocată în nucleele celulelor noastre. ARN-ul este ca o fotocopie a acestei cărți: este folosit pentru a „codifica” funcțiile organismului. În orice caz, ARN-ul nu poate modifica ADN-ul din care provine, deoarece nu are capacitatea de a intra în nucleul celulei. Deoarece vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Pfizer este un vaccin „ARN”, nu există nicio șansă ca acesta să ne modifice moștenirea genetică, adică ADN-ul nostru.

Vaccinul Covid-19 conține aluminiu

FALS. Compoziția exactă a vaccinului dezvoltată de Pfizer-Biontech (Comirnaty®) a fost dezvăluită: o doză de 0,3 ml conține 30 micrograme de ARN mesager Covid-19, lipide și o doză minimă de potasiu și sodiu. Prin urmare, „fișa tehnică” a vaccinului nu menționează aluminiu. Particulele lipidice care conțin ARN mesager (și, în special, polietilen glicol sau PEG) nasc, de asemenea, preocupări: trebuie remarcat faptul că aceste lipide sunt utilizate zilnic în medicină pentru a lupta împotriva constipației. Sunt posibile reacții alergice la PEG, dar rare.

Vaccinul Covid-19 a fost scos prea repede

FALS. În primul rând, Comirnaty®, vaccinul dezvoltat de Pfizer-Biontech, a fost testat pe aproape 20.000 de persoane înainte de a fi lansat pe piață – de obicei, vaccinurile sunt testate pe 2000-3000 de persoane. Dacă acest vaccin a fost produs într-adevăr rapid (în câteva luni), tehnologia ARN messenger este cunoscută de câteva decenii, în special în oncologie: nu este nimic nou! În al treilea rând, acest vaccin a fost supus validării oficiale la nivel european după ce a fost examinat la fel de atent ca și alte medicamente care urmeaza să fie comercializate în Europa – procedura a fost pur și simplu accelerată.

Vaccinul Covid-19 are multe efecte secundare grave

FALS. Ar fi incorect să spunem că vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Pfizer-Biontech nu are efecte secundare: printre efectele secundare „frecvente”și „foarte frecvente” (care se referă la 1% și 10% dintre pacienți) se numară durerile de cap, dureri musculare și articulare (mialgie și artralgie), oboseală, febră. Efectele secundare grave sunt rare: în timpul testelor, 4 din 18.000 de pacienți (0,02% ) care au primit o doză de vaccin au dezvoltat paralizie Bell și 0,3% dintre pacienți au dezvoltat afectarea ganglionilor limfatici.

Vaccinul Covid-19 a ucis deja oameni

FALS. Într-adevăr, în timpul testului vaccinului împotriva Covid-19 Comirnaty®, 6 participanți au murit. Dintre aceste 6 persoane, 4 au primit un placebo, ceea ce înseamnă că nu au fost expuși vaccinului. Apoi, din cei 2 decedați care au primit vaccinul, unul a murit de stop cardiac și celălalt de arterioscleroză, o boală cardiovasculară legată de pierderea elasticității arterelor. Oficialii din domeniul sănătății din SUA notează că „toate decesele raportate apar de obicei în cadrul grupelor de vârstă studiate și la o rată similară”. Probabil că nu are nimic de-a face cu vaccinul.

Vaccinul Covid-19 este contraindicat persoanelor imunodeprimate

FALS. Pacienții cu rinichi supuși dializei sau transplantului, persoanelor cu HIV (virusul SIDA), persoanelor tratate cu anticoagulante și/sau care suferă de o tulburare de coagulare (hemofilie, de exemplu) pot fi vaccinate împotriva Covid-19. Totuși, acest lucru nu este obligatoriu.

Contraindicațiile privesc persoanele care au avut deja o reacție anafilactică (o reacție alergică severă) și copiii cu vârsta sub 16 ani. Vaccinarea nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *