Prima pagină » Actualitate » Vaccinarea cu doza trei! Ce se întâmplă cu românii care nu vor să facă să se imunizeze cu ultimul rapel
Vaccinarea cu doza trei! Ce se întâmplă cu românii care nu vor să facă să se imunizeze cu ultimul rapel

Vaccinarea cu doza trei! Ce se întâmplă cu românii care nu vor să facă să se imunizeze cu ultimul rapel

28 sept. 2021, 12:15,
Roxana Butuc, în Actualitate

Marți 28 septembrie 2021, reprezintă prima zi oficială în care doza a treia de vaccin poate fi administrată în România. Cetățenii care refuză momentan să se vaccineze cu doza a treia, sunt considerați a fi vaccinați cu schemă completă.

Persoanele care fac ultimul rapel nu vor primi încă un certificat ci doar o adeverință.

Prima zi de vaccinare cu doza trei. Cei cu două doze sunt considerați vaccinați cu schemă completă

Cetățenii români care momentan nu sunt deciși dacă să se vaccineze sau nu cu ultima doză de rapel, sunt considerați în continuare a fi vaccinați cu schemă completă.

„Mâine (marți – n.r.), o persoană vaccinată cu două doze va fi în continuare considerată a fi cu schemă completă de vaccinare. Totuși, pentru cei care se vaccinează cu a treia doză – și le recomand tuturor să o facă – vor primi o adeverință de vaccinare, pentru că este un act medical. Această adeverință le va folosi la nivel personal”, declarat Baciu cu o seară în urmă.

De asemenea, Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu a afirmat faptul că platforma va recunoaște instant persoana care voie să se vaccineze cu cea de-a treia doză de vaccin.

Persoanele care se vaccinează cu doza a treia primesc certificat

Tot Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a afirmat faptul că, în momentul de față, 1.140.000 de persoane sunt eligibile pentru a se vaccina cu ultima doză. Aceștia sunt cei care a s-au vaccinat cu Pfizer sau Moderna. Pentru cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca se pot vaccina cu doza de rapel de la Pfizer sau Moderna, până pe 15 octombrie când se împlinesc cele 6 luni.

În prezent există un stoc în România de 3,4 milioane de vaccinuri ARN mesager. Astfel că, aproximativ 1.1. milioane de persoane se pot vaccina ținând cont de criteriul celor 6 luni. Amintim faptul că persoanele care au trecut prin boală, se pot vaccina cu ultima doză fără probleme, conform afirmațiilor lui Andrei Baciu.

Puțin peste 12.000 de români vor doza a treia de vaccin

Conform cifrelor centralizate în această dimineață, 28 septembrie2021, pe platforma RoVaccinare, s-au înscris doar 12.754 de oameni. Dintre aceștia, 11.186 au ales Pfizer și restul de 784 Moderna.

„11.970 de persoane eligibile pentru administrarea dozei 3 s-au programat deja în platforma RoVaccinare”, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu.

Dintre aceștia, majoritatea au ales Pfizer, cu un procent de pe 90%. Doza a treia se aplică la șase luni după doza a doua.

Compania Moderna încearcă să dezvolte un vaccin unic

În momentul de față, Moderna se concentrează pe mai multe vaccinuri antigripale, însă cel mai ambițios proiect are în vedere combinare într-un singur vaccin o doză care să combată noul coronavirus și un ser antigripal, astfel efectul de protejare să fie dublu asupra vaccinatului.

„Suntem de părere că avem în față o oportunitate foarte mare, dacă am putea aduce pe piață un rapel anual cu eficiență ridicată”, a declarat directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel.

”Credem că Moderna poate fi prima companie de pe piață cu această oportunitate”, a adăugat Stéphane Bancel în legătură cu introducerea vaccinului unic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *