Prima pagină » Local » Vaccinarea antigripală, un succes la Iași! S-au imunizat deja 33.332 de persoane

Vaccinarea antigripală, un succes la Iași! S-au imunizat deja 33.332 de persoane

22 oct. 2022, 02:00, 2 ,
Codruța Șoroagă, în Local

Până în data de 19 octombrie 2022, 33.332 de ieșeni s-au vaccinat antigripal. Trebuie precizat faptul că DSP Iași a catagrafiat 87.573 de persoane ce ar necesita administrarea vaccinului antigripal în sezonul rece 2022-2023, acestea având un risc ridicat de îmbolnăvire

Vaccinul antigripal este cea mai eficientă metodă de profilaxie împotriva infecției cu virusul gripal. După efectuare, acesta activează sistemul imun și induce producția de anticorpi specifici care oferă protecție sezonieră împotriva bolii.

Vaccinarea antigripală, la mare căutare în Iași!

Un număr de 33.332 de ieșeni din totalul de 87.573 de persoane considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire au ales să se vaccineze antigripal până în data de 19 octombrie 2022. Rezultă că un procent de 38,06 la sută din totalul celor ce prezintă un risc s-au imunizat deja împotriva gripei.

„Conform ultimelor date centralizate, de la începutul lunii octombrie și până pe 19.10.2022 s-au vaccinat 33.332 de persoane din județul Iași. Pentru sezonul rece 2022-2023, DSP Iași a catagrafiat 87.573 de persoane considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire, care doresc să se vaccineze antigripal. Reamintim că 77.645 de doze de vaccin antigripal au fost repartizate până în prezent Direcției de Sănătate Publică Iaşi”, au transmis reprezentanții DSP Iași.

Pentru sezonul 2022-2023, DSP Iași a solicitat de la Ministerul Sănătății 87.573 de doze de vaccin antigripal, cu aproximativ 10.000 mai puține decât în anul 2021.

În cadrul campaniei de vaccinare vor fi imunizați cu prioritate cei cu vârsta de peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copiii și bătrânii instituționalizați, personalul medical, precum și gravidele, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Campania se va derula prin cabinetele medicilor de familie și în unitățile sanitare cu paturi.

Ieșenii care doresc să se imunizeze împotriva gripei pot alege din mai multe tipuri de vaccinuri antigripale, precum Vaxigrip Tetra, Fluenz Tetra și Influvac Tetra, care sunt disponibile în farmacii. Cele trei costă în jur de 60 de lei.

Ce recomandă DSP Iași pentru limitarea extinderii infecțiilor virale

Conform datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, în săptămâna 11.10.2022-18.10.2022 s-au înregistrat 5.413 cazuri de infecții respiratorii acute (infecții virale ale căilor respiratorii superioare și pneumonii). De asemenea, în săptămâna 11.10.2022-18.10.2022 au fost raportate 184 de internări: 104 generate în urma unor infecții virale ale căilor respiratorii superioare și 80 la persoane cu pneumonii.

Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, Direcția de Sănătate Publică Iași recomandă evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave, folosirea batistei de unică folosință, păstrarea unei igiene corporale riguroase, întotdeauna cu spălarea mâinilor, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave, respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe, adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului, menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate, evitarea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor simptome compatibile cu gripa.

Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală.

Comentarii
  • Noricu Leonte

    Bravo! Vacinul e sigur si eficient. De la vacinuri se poate face decat forma usoara. Dar important este ca vacinatii nu se inbolnavesc sau cel mai naspa fac forma usoara. Dar romani nu sunt popor civilizat si se ia dupa conspiratie si alte prostii inloc sa asculte de specialisti. Dar ar fi mai bine daca era vacin sa il bei sau ca pastile ca multi se teme de injectie si diaia nuse duc la vacinare. Eu nu ma vacinez ca am tuica de fert si vin si nu e bun sa amesteci medicatii cu bautura. Sau vacin de ala scoici care se lipeste de mana. Am vazut l-a tv ca este si de asta. Ala e bun ca nu doare si nai treaba. Dar bine ca vine o iarna usoara. Sanatate l-a toti!

  • Alt rahat inutil,vechiul vax antigripal,sursă de bani pt smecheri !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *