Prima pagină » Actualitate » Vaccinarea anti COVID-19 a întregii populații va începe în primăvară

Vaccinarea anti COVID-19 a întregii populații va începe în primăvară

04 nov. 2020, 09:02,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Vaccinarea anti COVID-19 a întregii populații va începe în primăvară, a transmis președintele României, Klaus Iohannis. Declarația a stârnit o întreagă polemică pe rețelele de socializare, dând apă la moară negaționiștilor și antivacciniștilor.

În postări devenite virale se susține că declarația „vaccinarea întregii populații va începe în primăvară“ anunță că va începe vaccinarea în masă pentru întreaga populație. Negaționiștii noului coronavirus, dar și antivacciniștii susțin că avertismentele lor au devenit realitate și că acum când se adeverește ceea ce au spus, nu se mai poate numi conspiraționism.

Primele vaccinate vor fi cadrele medicale

Președintele Klaus Iohannis a spus că „primii care vor fi vaccinați în mod natural vor fi lucrătorii, toți lucrătorii, din sistemul medical, dar și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme, asta trebuie să fie foarte clar, în primăvară.“

Altfel spus, în momentul în care va exista un vaccine anti COVID-19 și acesta va ajunge în România, vor beneficia în primul rând de el lucrătorii esențiali și persoanele din grupele de risc. Ulterior, va fi disponibil din primăvară pentru întreaga populație. Au fost specialiști care vorbeau chiar de toamna anului viitor sau chiar de 2022 în cazul tinerilor care sunt sănătoși.

Klaus Iohannis: „Nu vrem să vaccinăm pe nimeni cu forța”

Președintele nu a vorbit despre vaccinare în masă sau vaccinarea obligatorie, din contră, a răspuns ulterior la o întrebare în care a punctat că nu se vizează o vaccinare cu forța.

„Sigur, nu vrem să obligăm, nu vrem să vaccinăm pe nimeni cu forța, dar este absolut recomandat și de aceea am subliniat deja în deschidere. Uniunea Europeană va cumpăra acele tipuri de vaccin care sunt sigure și eficiente. Deci vrem acțiuni care sunt de mare succes și aceste tipuri de vaccin care vor fi autorizate vor îndeplini toate normele, vor fi sigure și ne vor garanta că nu ne vom îmbolnăvi și pandemia va lua sfârșit”, a precizat Klaus Iohannis.

„Ca să terminăm pandemia avem nevoie de vaccin”

Klaus Iohannis, vorbind despre vaccinul anti-COVID-19, a precizat că pentru a termina pandemia este nevoie de un vaccin, care va veni de la Uniunea Europeană și va fi unul sigur și eficient. În plus, restricțiile impuse dau rezultate, iar fără ele, sistemul ar fi intrat de mult timp în colaps.

„Pandemia se poate termina doar în două feluri: fie dacă se îmbolnăvesc suficient de mulți, Doamne ferește, sau dacă se găsește un vaccin, și sper să se întâmple de la începutul anului viitor. Restricțiile impuse au urmărit atenuarea impactului pandemiei, pentru a avea cât mai puține îmbolnăviri până vom avea vaccinul. Ca să terminăm pandemia avem nevoie de vaccin. UE va cumpăra acele tipuri de vaccin sigure și eficiente. Vrem acțiuni de mare succes și aceste vaccinuri vor îndeplini toate normele, vor fi sigure. Restricțiile dau rezultate, fără ele sistemele sanitare ar fi fost cu mult depășite de multă vreme”, a mai spuspreședintele României, Klaus Iohannis.

Președintele a adăugat că, deocamdată, „nu avem acum motive să impunem stare de urgență. Avem toate motivele să introducem restricții pentru a preveni extinderea pandemiei.“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *