Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Vaccin împotriva Covid-19: o a treia doză pentru a lupta împotriva variantelor?
Vaccin împotriva Covid-19: o a treia doză pentru a lupta împotriva variantelor?

Vaccin împotriva Covid-19: o a treia doză pentru a lupta împotriva variantelor?

01 mart. 2021, 13:03,
în Sanatate

Ce se întâmplă dacă injectarea unei a treia doze de vaccin face posibilă protecția împotriva variantelor noi aparute ale coronavirusului? Aceasta este întrebarea la care laboratoarele Pfizer și BioNTech doresc să o răspundă. Cele două companii vor oferi o a treia injecție a vaccinului împotriva Covid-19 participanților la faza 1 a studiului lor clinic din Statele Unite.

Doua. Acesta este numărul de doze de vaccin anti-coronavirus care trebuie administrate pacienților. Dar rămân îndoieli cu privire la eficacitatea acestor seruri împotriva circulației active a anumitor variante ale coronavirusului. Grupurile farmaceutice care au dezvoltat vaccinuri împotriva Covid-19 iau astfel în considerare o modalitate de a lupta împotriva acestor noi tulpini de virus.

Pfizer testeaza eficacitatea unei a treia doze

Laboratoarele Pfizer și BioNTech au anunțat pe 25 februarie că vor testa eficacitatea unei a treia doze din vaccinul lor anti-Covid împotriva mutațiilor virusului. În mod clar, scopul lor este de a studia dacă acest lucru ajută la întărirea apărării imune a organismului împotriva noilor tulpini de virus.

„Studiul va implica participanți la studiul de fază 1 din Statele Unite, cărora li se va oferi opțiunea de a primi un rapel de 30 µg din vaccinul actual la 6-12 luni după primirea primelor două doze (…) pentru a evalua siguranța și modul în care este tolerat vaccinul de rapel”, au indicat aceștia.

Cele două companii farmaceutice au specificat că discuțiile cu autoritățile de reglementare erau în curs de desfășurare „privind un studiu suplimentar care să permită înregistrarea unui vaccin ARNm cu o secvență specifică variantelor”. Potrivit celor două companii, acest lucru ar permite modificarea rapidă a vaccinului pentru utilizarea împotriva variantei sud-africane, considerată una dintre cele mai îngrijorătoare de către oamenii de știință, sau alte tulpini care ar putea apărea ca posibile variante ale virusului.

„Pe baza studiilor in vitro efectuate până în prezent și a observațiilor din viața reală, companiile nu au observat modificări ale nivelurilor de anticorpi neutralizanți care ar prezice o reducere semnificativă a protecției oferite de două doze din vaccinul lor”, se poate citi într-un comunicat publicat pe 25 februarie.

Eficacitatea serului Pfizer/ ioNTech, estimată la 95%, a fost dovedită printr-un studiu amplu efectuat pe aproximativ 1,2 milioane de oameni din Israel, în perioada 20 decembrie 2020 – 1 februarie 2021. Rezultatele acestor cercetări, care au fost publicate pe 24 februarie în The New England Journal of Medicine, a confirmat că vaccinul lor a redus cazurile simptomatice ale coronavirusului cu 94%, formele severe cu 92% și internările cu 87%, în cel puțin 7 zile după a doua injecție.

Moderna va testa versiunea vaccinului său împotriva variantei sud-africane

Laboratorul Moderna dorește, de asemenea, să ajute autoritățile sanitare să lupte împotriva variantelor de coronavirus. Și-a schimbat serul împotriva Covid-19 și a dezvoltat o versiune a vaccinului său adaptată la tulpina sud-africană. Această nouă formulă va fi testată pe oameni în cadrul studiilor clinice. Firma a explicat într-o declarație, publicată pe 24 februarie, că dozele acestei versiuni modificate au fost trimise Institutelor Naționale de Sănătate (NIH) pentru un studiu clinic de fază 1.

„În timp ce încercăm să învingem Covid-19, trebuie să fim vigilenți și proactivi în fața apariției noilor variante ale coronavirusului. Profitând de flexibilitatea tehnologiei noastre mRNA, ne grăbim să testăm modificările vaccinului care luptă împotriva noilor variante ale virusului. Moderna se angajează să facă cât mai multe modificări la vaccin, până când pandemia este sub control”, a declarat Stéphane Bancel, CEO al Moderna.

Agenția SUA pentru medicamente a clarificat faptul că laboratoarele cu vaccinuri Covid-19 deja aprobate nu vor mai trebui să treacă prin procesul de autorizare îndelungat în cazul modificărilor acestor seruri pentru a lupta împotriva noilor tulpini ale coronavirusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *