Prima pagină » Coronavirus » Vaccin anti-COVID conceput înainte de pandemie. Adevărul despre serul Moderna, care a fost proiectat într-un weekend
Vaccin anti-COVID conceput înainte de pandemie. Adevărul despre serul Moderna, care a fost proiectat într-un weekend

Vaccin anti-COVID conceput înainte de pandemie. Adevărul despre serul Moderna, care a fost proiectat într-un weekend

14 dec. 2020, 09:52,
în Coronavirus

Apar informații inedite despre un vaccin anti-COVID, produs de institutul Moderna, care a fost conceput înainte de pandemie. Serul, care are o eficacitate de aproape 95%, era gata încă de pe 13 ianuarie 2020. Proiectat într-un weekend, acesta este cel mai rapid vaccin dezvoltat vreodată.

Au apărut informații inedite cu privire la serul produs de Institutul Moderna, care a conceput vaccinul anti-COVID cu 2 luni înainte ca OMS să declare pandemia. Astfel, Moderna a anunțat pe 16 noiembrie că vaccinul său are o eficacitate de aproape 95% în prevenirea COVID-19. Și totuși, serul a fost conceput încă de pe 13 ianuarie, cu două luni înainte de declararea pandemiei, scrie New York Magazine.

Vaccin anti-COVID conceput înainte de pandemie

Vaccinul a fost proiectat într-un weekend, în laboratorul Moderna din Massachusetts. Acest lucru s-a întâmplat la două zile după ce oamenii de știință din China au făcut publice secvențele genetice ale noului coronavirus. Mai mult, serul a fost gata înainte ca autoritățile din China să recunoască faptul că virusul se poate transmite de la om la om. De asemenea, realizarea vaccinului s-a făcut cu mai bine de o săptămână înainte de confirmarea primului caz de COVID-19 în SUA.

Așadar, când a apărut primul deces în Statele Unite, provocat de această nouă boală, vaccinul fusese deja fabricat și livrat către Institutul Naţional de Sănătate din New York pentru începerea primei etape a testelor clinice. Acesta este cel mai rapid vaccin dezvoltat vreodată, scrie New York Magazine.

Serul Moderna a fost realizat, practic, cu două luni înainte ca OMS să declare pandemia. Însă testele clinicele au durat luni întregi. În primele două faze ale studiilor, cercetătorii au testat serul pe un număr redus de voluntari, pentru a vedea dacă este sigur. În faza a treia, serul a fost administrat la 40.000 de persoane, pentru a culege date privind eficacitatea sa.

Cum a fost realizat acest ser

Peter Hotez, cercetător la Universitatea Baylor din Texas, precizează că vaccinul a putut fi dezvoltat într-un timp atât de scurt datorită „Operațiunii Warp Speed”. Aceasta presupune efectuarea studiilor clinice simultan și nu succesiv, respectiv fabricarea în același timp a vaccinului și autorizarea sa de urgență în același timp. Însă acest proces se bazează pe date care nu urmăresc protecția pe termen lung și nici nu măsoară efectele vaccinului asupra transmiterii virusului.

Cu toate acestea, procesul rapid de dezvoltare și aprobare a unui vaccin pentru COVID-19 i-a îngrijorat pe mulți american. Asta în pofida faptului că China a început în iunie administrarea unui vaccin militarilor, iar Rusia a aprobat un ser în august.

Rapiditatea dezvoltării vaccinurilor anti-COVID se datorează faptului că oamenii de știință aveau la dispoziție cercetările și datele din testele efectuate pe animale în urma pandemiei de SARS, din 2003, mai explică Peter Hotez.

Cum funcționează vaccinul Moderna

Moderna este o societate cu sediul în SUA care desfăşoară o activitate de pionierat în vederea dezvoltării unei clase noi de vaccinuri bazate pe ARN mesager (ARNm), transportat în celule de nanoparticule lipidice.

Așadar, în organismul voluntarilor sunt injectate mici fragmente de instrucţiuni genetice denumite ARN mesager. Această moleculă „spune” celulelor corpului uman ceea ce trebuie să sintetizeze pentru a se proteja. Orice celulă este o mini-uzină care produce proteine, în funcţie de instrucţiunile genetice din nucleul său.

ARN-ul mesager introdus în vaccin se inserează în celule şi preia controlul asupra acestor „maşinării” pentru a fabrica un antigen specific noului coronavirus. Acel „spin”, inofensiv în sine, va fi apoi detectat de sistemul imunitar, care va produce anticorpi, iar oamenii de ştiinţă speră că acei anticorpi vor rămâne timp îndelungat în organism, păstrând active sistemele sale de protecţie. Odată injectat materialul genetic, celulele aflate în locul de injectare vor începe să producă, într-o manieră tranzitorie, una dintre proteinele virusului.

Inconvenientul unui astfel de vaccin bazat pe ARN mesager este că trebuie să fie stocat la temperaturi foarte joase. În cazul vaccinului dezvoltat de Pfizer, temperatura de stocare este de minus 70 de grade Celsius. Așadar, acest vaccin anti-COVID conceput înainte de pandemie ridică unele semne de întrebare din partea multor persoane…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024