Împotriva fricii de ace și a durerii atunci când ni se injectează un vaccin, un studiu sugerează ca zâmbetul sau grimasa ar ajuta.
Pe măsură ce campania de vaccinare cu coronavirus înainteaza, unii se pot întreba cum să-și depășească frica de ace sau să facă față durerii resimțite în timpul injecției.
Publicat recent în jurnalul Emotion, un nou studiu sugerează ca zâmbind sau făcând grimase am putea depăși aceste mici inconveniente asociate vaccinării.
„Când se confruntă cu suferință sau plăcere, oamenii fac expresii faciale remarcabil de similare, care implică activarea mușchilor ochilor, ridicarea obrajilor și aratarea dinților. Am constatat că aceste mișcări, spre deosebire de o expresie neutră, sunt benefice în reducerea disconfortului și a stresului”, spune Sarah Pressman, profesor de științe psihologice la Universitatea din California (Statele Unite) și primul autor al studiului.
Vaccin anti-Covid-19: zâmbetul sau grimasa ajuta la reducerea durerii înțepăturii
Studiul a fost realizat pe 231 de persoane care au raportat dureri după injectarea soluției saline cu același ac care a fost utilizat la un vaccin antigripal. Participanții cărora li s-a cerut să zâmbească sau să tresară în timpul injecției au raportat dureri reduse la jumătate în comparație cu cele observate de participanții care nici nu au zâmbit, nici nu au făcut grimase și au afișat o expresie neutră în timpul injecției.
Persoanele care zâmbeau au avut, de asemenea, o frecvență cardiacă mai mică decât persoanele care au afișat o expresie neutră. Rețineți că este vorba de a manifesta un zâmbet „real”, autentic și sincer, cu ochii îngustați de deschiderea gurii, care dezvăluie dinții. Acest zâmbet este numit „zâmbet Duchenne” de către oamenii de știință, potrivit Sante Magazine.
„Studiul nostru demonstrează o metodă simplă, gratuită și semnificativă din punct de vedere clinic de a face injecția cu ac mai puțin chinuitoare”, a spus Sarah Pressman. Avand in vedere numeroasele situatii de anxietate si durere intalnite in practica medicala, speram ca intelegerea modului si momentului in care zambesti va ajuta la promovarea unor strategii eficiente de reducere a durerii, care vor avea ca rezultat experiente mai bune pentru pacienți”, a concluzionat cercetătorul.