Studiile clinice din Brazilia au arătat ca vaccinul dezvoltat de China este eficient doar în proporţie de 50,4% . Rezultatele au fost publicate de cercetătorii din Brazilia.
Noile studii au arătat că vaccinul este semnificativ mai puțin eficient decât datele sugerate anterior. Vaccinul chinez este unul dintre cele două pe care guvernul brazilian le-a procurat. Brazilia a fost una dintre țările cele mai afectate de Covid-19.
Compania biofarmaceutica Sinovac a dezvoltat vaccinul chinez numit CoronaVac
Sinovac, o companie biofarmaceutică din Beijing, se află în spatele CoronaVac, un vaccin inactivat. Funcționează prin utilizarea particulelor virale ucise pentru a expune sistemul imunitar al organismului la virus fără a risca un răspuns grav la boală.
Mai multe țări, inclusiv Indonezia, Turcia și Singapore, au făcut comenzi pentru vaccin. Săptămâna trecută, cercetătorii de la Institutul Butantan, care a efectuat studiile în Brazilia, au anunțat că vaccinul a avut o eficacitate de 78% împotriva cazurilor „ușoare până la severe” de Covid-19.
Dar marți au dezvăluit că aceste calcule nu includeau date de la un grup de „infecții foarte ușoare” în rândul celor care au primit vaccinul care nu a necesitat asistență clinică. Odată cu includerea acestor date, rata de eficacitate este acum de 50,4%, au spus cercetătorii.
Dar Butantan a subliniat că vaccinul este eficient la 78% în prevenirea cazurilor ușoare care au necesitat tratament și 100% eficient în prevenirea cazurilor moderate până la grave, conform bbc.com
Studiile Sinovac au dat rezultate diferite în diferite țări.
Luna trecută, cercetătorii turci au spus că vaccinul Sinovac este eficient cu 91,25%, în timp ce Indonezia, care și-a lansat miercuri programul de vaccinare în masă , a declarat că este eficient cu 65,3%. Ambele au fost rezultate intermediare ale studiilor în stadiu târziu.
Au existat îngrijorări și critici conform cărora studiile chineze cu vaccin nu sunt supuse aceluiași control și niveluri de transparență ca omologii săi occidentali.
Atât vaccinul Sinovac, cât și vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și firma farmaceutică AstraZeneca au cereri de autorizare de utilizare de urgență în așteptare la autoritățile de reglementare din Brazilia.
Rivalii de la Pfizer şi Moderna au o eficientă mult mai mare
CoronaVac are o eficientă redusă. Dacă e să comparăm datele cercetătorilor, Pfizer şi Moderna au rezultate mult mai bune. Vorbim despre o eficientă de 95 % în timp ce vaccinul Moderna are o eficientă de 94.1%.
Campania de vaccinare a început în România pe data de 27 decembrie 2020. Toţi cei care s-au vaccinat până acum au folosit vaccinul dezvoltat de Pfizer. Între timp, vaccinul dezvoltat de Moderna a primit o aprobare de urgentă iar în cursul zilei de ieri, 12 ianuarie 2021, pe teritoriul României au ajuns 14.000 de doze de vaccin. Un plus pe care Moderna îl are este faptul că vaccinul nu trebuie să se depoziteze la temperaturi de – 80 de grade Celsius.