Deși școlarii sunt în vacanța de vară, elevii Școlii Gimnaziale „Lețcani” au parte de o vacanță la superlativ participând la activitățile educative extrașcolare propuse de cadrele didactice din unitatea de învățământ. Astfel, elevii sunt implicați în activități de implementare a unor proiecte care se derulează în școală, de la proiecte locale până la proiecte internaționale. În primele săptămâni de vacanță elevii au participat la activitățile proiectului Erasmus+ 2020, intitulat „Tolerează, Acționează, Cooperează, Transmite!” (T.A.C.T).
Cu această ocazie elevii din Școala Gimnazială Lețcani și din Școala Gimnazială „Cogeasca” s-au întâlnit pentru a schimba impresii despre caracteristicile vieții de elev, lucrând în grupuri de vârste diferite, cu preocupări diverse.
Vacanță la superlativ pentru unii elevi
Elevii Școlii Gimnaziale „Lețcani” participă la activitățile educative extrașcolare propuse de cadrele didactice din unitatea de învățământ. Tinerii sunt implicați în activități de implementare a unor proiecte care se derulează în școală, de la proiecte locale până la proiecte internaționale. În primele săptămâni de vacanță elevii au participat la activitățile proiectului Erasmus+, intitulat „Tolerează, Acționează, Cooperează, Transmite!” (T.A.C.T).
În acest context, elevii de la Școala Gimnazială Lețcani și de la Școala Gimnazială Cogeasca” s-au întâlnit într-un schimb de experiență, implicându-se activ în practicarea unor jocuri, toate acestea cu scopul de a-și dezvolta competențele de comunicare, de socializare.
Proiectul educațional intitulat ,,Cu TACT pe meleagurile natale!” s-a concretizat în participarea la activități de petrecere a timpului liber în natură: drumeție către pădurea din satul Cogeasca, jocuri de cunoaștere.
“Tot în această perioadă, elevii care s-au evidențiat prin rezultate deosebite pe durata anului școlar 2021/2022 au participat la o tabără școlară, „Pe drumuri de munte prin Bucovina” fiind cazați în localitatea Vatra Dornei. Grupul de 22 de elevi a beneficiat de gratuitatea cheltuielilor legate de transport, masă, cazare, vizite obiective turistice, toate acestea fiind asigurate prin fondurile oferite de Consiliul Local Lețcani”, a declarat directorul școlii, prof. Marina Duduman.
Activități benefice pe timp de vară
Pe meleaguri bucovinene s-a derulat și acțiunea intitulată „O zi de vacanță!”, prilej cu care elevii din mai multe clase ale Școlii Gimnaziale Lețcani au vizitat obiective turistice și istorice precum Salina Cacica, Mănăstirea Putna, atelierul de olărit de la Marginea, Muzeul Apei din Fălticeni sau Grădina Zoologică din Rădăuți.
„În această perioadă, un alt grup de elevi, coordonați de cadre didactice din școală, pregătesc participarea la faza finală a proiectului național BOOK MASTERS, inițiat și organizat de Școala Gimnazială „Valea Lupului”, care s-a desfășurat pe mai multe etape și în cadrul căruia pasionații de lectură au avut ocazia să citească, să participe la dezbateri și să realizeze reclame de promovare a cărților preferate. Elevii participanți la proiectul «BOOK MASTERS» fac parte din Clubul de lectură al școlii noastre, scopul principal al acestei activități fiind cultivarea gustului pentru lectură sau teatru (joc de rol), educația estetică, cunoașterea patrimoniului cultural local și național, fără a neglija grija față de mediul natural, integrarea într-un mediu educațional sau evidențierea importanței lecturii în formarea și dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament”, a adăugat directorul.
Caracterul interactiv al activităților are ca scop motivarea elevilor în procesul de învățare, prin realizarea unor grupe de studiu, crearea unui climat cooperant și relaxant, exprimarea creativității.
Cadrele didactice din Școala Gimnazială „Lețcani” vor continua să disemineze informații și să implementeze activități prin care sunt transpuse compentențele și metodele de învățare dobândite în cadrul cursurilor de formare realizate prin programul Erasmus+ sau prin calendarul activităților educative de nivel local, județean sau național.
“Dorim ca activitățile propuse și realizate să contribuie la dezvoltarea competențelor necesare noului profil al creativitatea absolventului secolului XXI, accentuând asupra unor aspecte precum, cooperarea și creșterea motivației pentru propria dezvoltare”, a precizat Marina Duduman.
Vacanța la superlativ pentru copii poate însemna de asemenea orice activitate ce stârnește curiozitate și interes în sufletul elevilor ce vor ca vacanța de vară să fie altfel.