Vacanţă în Italia. Motive de bucurie pentru cei care vizitează Cetatea Eternă. Una dintre cele mai frumoase case din Roma Antică a fost redeschisa publicului după 36 de ani de când fusese închisă din cauza stării de degradare. Minunea arhitecturală fost îngropată sub tone de cenuşă în urma erupţiei vulcanului Vezuviu, în anul 79 d.Hr.
Operă de artă salvată de restauratori
O echipă de specialişti restauratori, utilizând tehnici inovatoare, a salvat opera de artă somptuoasă din aşa-numita Casa Bicentenarului (Casa del Bicentenario). Casa se găseşte într-o clădire cu două etaje din Herculaneum. Complexul a fost descoperit în anul 1938.
”Este o bijuterie în acest sit, iar deschiderea să de astăzi reprezintă cu adevărat o ocazie minunată pentru întreaga renaştere a sitului şi pentru această piesă de patrimoniu, unică în lume”, a declarat Leslie Rainer, expertă la Getty Conservation Institut, care a ajutat la realizarea proiectului.
Ruinele Herculaneum, un oraş mult mai mic decât Pompeii, sunt mai dense şi mai bine conservate. Aici, ruinele au fost acoperite de o masă mult mai groasă de cenuşă, care i-a descurajat pe hoţi. De asemenea, a fost un loc mai înstărit, lucru reflectat de rămăşiţele uimitoare.
Casa Bicentenarului a fost locuinţa lui Gaius Petronius Stephanus şi a soţiei acestuia, Calantonia Themis. A fost una dintre cele mai frumoase case particulare din oraş. Aceasta avea podele din mozaic bine conservate şi fresce ce înfăţişează scene mitologice şi motive arhitecturale şi animale.
Casa avea ieşire la strada principală din Herculaneum. Intrarea era dotată cu un grilaj glisant din lemn, care a supravieţuit infernului provocat de vulcan.
”Are 2.000 de ani. Este unică prin decoraţiile sale delicate”, a precizat Domenico Camardo, arheolog-sef în cadrul Proiectul de Conservare Herculaneum.
Vacanţă în Italia. Administrarea defectuoasă distruge operele de artă
Casa Bicentenarului a suferit de pe urmă multor ani de administrare defectuoasă şi delapidare. Toate acestea au dus la închiderea clădirii în 1983, când a fost declarată instabilă. Acest lucru este cunoscut, la Pompeii întâmplându-se exact acelaşi lucru.
”S-a închis… din cauza degradării şi a neglijării, acestea nefiind cauzate de ceva traumatizant precum un război civil sau un cutremur. Doar de simplul eşec al sistemului public (care a eşuat) în a face întreţinerea zilnica”, a spus Jane Thompson, care supraveghează Proiectul de Conservare Herculaneum.
O restaurare anterioară a făcut mai mult rău decât bine acoperind frescele cu un material menit să protejeze culorile şi imaginile, dar care a contribuit în cele din urmă la degradarea lor.
Echipa de restauratori a elaborat o modalitate de a elimina în condiţii de siguranţă furnirul dăunător şi de a salva lucrările de artă antică aflate dedesubt.
”A fost o ocazie de a dezvolta materiale noi, inovatoare şi metode de conservare ce pot fi utilizate în sit şi în alte părţi”, a spus Rainer adăugând că şi alte fresce din sit au fost acoperite cu acelaşi înveliş dăunător.