Prima pagină » International » Va veni o criză alimentară mondială, Rusia a interzis exportul de cereale
Va veni o criză alimentară mondială, Rusia a interzis exportul de cereale

Va veni o criză alimentară mondială, Rusia a interzis exportul de cereale

15 mart. 2022, 13:35,
în International

Pare că există premisele unei crize alimentare mondiale mai ales în contextul în care Rusia a interzis exportul de cereale şi zahăr. Oficialii de la Moscova au interzis exportul chiar şi în Uniunea Economică Eurasiatică.

Vă aducem aminte că deja există îngrijorări la nivel mondial despre apariția unei crize alimentare mondiale în contextul în care Rusia și Ucraina controlează 50% din producția mondială de floarea soarelui dar şi procente bune din exportul cereale. Altfel spus, Rusia oricum e într-o situație dificilă mai ales că există numeroase sancțiuni internaționale. Acest lucru s-ar putea traduce la eliminarea exportului de cereale în țările care susțin Ucraina.

Ar putea fi o criză alimentară mondială, Rusia interzice exportul de cereale

Premierul Mihai Mișustin a semnat un decret prin care Federația Rusă nu va mai exporta cereale (secară, orz porumb sau grâu) până pe data de 30 iunie 2022. Decretul privește şi exportul de zahăr brut sau cel alb. Decizia este şi mai interesantă mai ales că afectate de aceste prevederi sunt şi statele din Uniunea Economică Eurasiatică din care fac parte Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan

După semnarea decretului, vicepremierul rus a menţionat faptul că pe piața internă nu există riscuri asupra unei penurii de produse și le-a transmis cetățenilor să nu-și facă stocuri.

„Nu există condiţii pentru riscul unei penurii de produse alimentare sau pentru o reducere a gamei de produse. Nu este necesar să alimentăm artificial cererea cu achiziţii pentru viitor”, a declarat Abramchenko.

Vicepremierul a mai menţionat că odată cu sancţiunile internaţionale, Federația Rusă îşi va canaliza exporturile către țări care acceptă, țări mai ”prietenoase”. Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu, iar principalii săi clienţi sunt Egiptul şi Turcia. Directorul firmei de consultanţă IKAR, Dmitry Rylko, estimează că o cantitate cuprinsă între 6 şi 6,5 milioane de tone de grâu riscă să nu ajungă pe piaţa internaţională ca urmare a deciziei statului rus.

Există riscul unei crize alimentare mondiale? Ce spun specialiștii

Specialiștii din domeniu au precizat faptul că prețurile de pe piață erau deja destul de mari înaintea războiului din Ucraina. Astfel, aceștia menţionează faptul că odată cu declanșarea războiului, prețurile vor continua să crească. Sunt toate indiciile că acești factori ar putea duce la o criză alimentară mondială și o criză economică Europeană. Svein Tore Holsether afirmat că firmă pe care o administrează cumpără mari cantități de materii prime din Rusia, dar acest lucru s-ar putea termina:

„Am fost deja într-o situație dificilă înainte de război. Acum este o întrerupere suplimentară a lanțurilor de aprovizionare și ne apropiem de cea mai importantă parte a acestui sezon pentru emisfera nordică, unde o mulțime de îngrășăminte trebuie să treacă mai departe și care va fi foarte probabil afectată”. ”, a declarat Holsether pentru BBC.

Michael Scannell, oficial al diviziei de agricultură din Uniunea Europeană vorbea despre faptul că cei care cumpărau grâu din Rusia sau Ucraina vor trebui să plătească mai mult pentru aceeași cantitate. Așadar, ar putea exista o criză alimentară mondială mai ales că Rusia a început să interzisă exporturile, iar cantitatea de cereale care ieșea din țară ocupa un procent important raportat la nivel mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`