Specialiștii consideră că va veni o criză alimentară în Europa din cauza războiului din Ucraina. Fermierii vor fi afectaţi iar acest lucru se va transpune şi asupra produselor agricole şi prin consecinţă şi pentru consumatori. Asta în condiţiile în care Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale la nivel mondial. Sancțiunile aplicate Rusiei vor duce la o diminuare a exportului.
Pe de altă parte, armata Rusă înaintează constat spre Kiev. Unele informații arată faptul că actualul convoi militar rusesc se întinde pe o distanță de peste 60 de kilometri. Asta în condițiile în care în urmă cu doar o zi au avut loc o serie de negocieri.
Criză alimentară în Europa din cauza războiului din Ucraina?
Din cauza războiului din Ucraina, Europa s-ar putea confrunta cu o criză alimentară, susţin specialiştii. De exemplu, Comisia Europeană a menţionat faptul că sunt consecinţe negative şi de partea Europeană din cauza sancţiunilor pe care le vor aplica Rusiei. Vorbim despre faptul că cifrele arată clar că lumea este dependentă de importurile de cereale din cele două țări.
De exemplu, Ucraina și Rusia deţin peste 30% din comerţul mondial de grâu, 32% din comerţul cu orz, 17% din comerţul cu porbum dar, atenție, peste 50% din comerţul total la nivel mondial de ulei de floarea soarelui sau a semințelor.
Michael Scannell, oficial al diviziei de agricultură din Uniunea Europeană a menţionat faptul că toţi cei care cumpără grâu trebuie să se pregătească să plătească mai mult pentru aceeași cantitate.
„Consecinţele agresiunii Rusiei vor avea un impact major asupra sectorului agroalimentar al UE şi va fi dureros”, le-a spus Scannell europarlamentarilor, înaintea reuniunii de miercuri a miniştrilor Agriculturii din UE, unde ar urma să se discute despre securitatea alimentară.
Trupele rusești avansează spre Kiev
Din alte considerente, campania de invazie pare să se desfășoare în parametrii normali. Rusia nu pare să înțeleagă, momentan, faptul că invazia va avea consecințe catastrofale asupra cetățenilor țării. Din aceste considerente observăm faptul că trupele rusești avansează spre Kiev. Specialiștii susțin că aproape toată armata Rusiei s-a pus în mișcare și că actuala coloană de echipamente militare are o lungime totală de peste 60 de kilometri.
La polul opus, în Kiev, președintele Volodimir Zelenschi, a făcut în repetate rânduri apel la forțele internaționale să susțină apărarea Kievului și a Ucrainei. Acesta a mai transmis faptul că următoarele ore sunt critice pentru cetățenii ucrainieni. Acest lucru pare să fie întărit de faptul că Vladimir Putin a trimis trupele mercenare pentru a-l lichida pe Zelenschi.
Rusia se confruntă cu cele mai mari sancţiuni din istorie
Pentru că a invadat Ucraina, Rusia se confruntă cu, ceea ce spun specialiștii, cele mai mari sancţiuni din istorie. Vorbim despre faptul că o parte din băncile rusești au fost excluse din SWIFT, echipele de fotbal au fost eliminate din toate competițiile internaționale, echipa națională de rugby a Rusiei a fost şi ea exclusă din toate competiile. La nivel cultural, Rusia nu va putea să participe la Eurovision 2022.
La nivel economic menţionăm faptul că Mastercard a decis interzicerea tranzacțiilor rusești iar la nivel național România va decide în curând un blocaj total pentru firmele rusești.
Din alte considerente, criza alimentară din Europa ar putea să se suprapune cu o eventuală criză energetică. Este bine cunoscut faptul că Rusia este responsabilă cu o mare parte din livrările de gaze naturale din Europa.