Prima pagină » Actualitate » Vă puteți cumpăra vechime! Ce precizări face Guvernul

Vă puteți cumpăra vechime! Ce precizări face Guvernul

25 sept. 2020, 13:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Guvernul a aprobat un proiect de OUG prin care persoanele care au vârsta de pensionare şi cu stagiu incomplet de cotizare pot ”cumpăra” vechime în limita a şase ani şi la nivelul salariului minim brut pe economie. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Persoanele care au vârsta de pensionare şi au un stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime pentru completarea stagiului de cotizare, fie a celui minim, fie a celui complet de cotizare, de 35 de ani. Proiectul vine să repare o nedreptate pentru pensionarii care din diverse motive au stagiul de cotizare incomplet sau nu pot face dovada stagiului complet de cotizare. (…) Cei îndreptăţiţi pot să-şi competeze stagiul de cotizare în limita maximă a şase ani şi la nivelul salariului minim brut pe economie economie”, a explicat şeful Cancelariei premierului, referindu-se la modificarea Legii sistemului public de pensii.

Vă puteți cumpăra vechime! Ce precizări face Guvernul

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, oferă și un exemplu pentru modul cu mse va putea proceda.

„Practic, o persoană care nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are vârsta de pensionare sau lipsesc nişte ani de contribuţii din stagiul complet de cotizare de 35 de ani, pot încheia un contract de asigurări sociale pentru plata contribuţiilor sociale pentru perioadele respective, la nivelul salariului minim brut pe economie“, a adăugat Ionel Dancă.

Alte proiecte adoptate de Guvern

De asemenea, a fost aprobată o schemă de ajutor de stat de 22,2 milioane de lei pentru aeroporturi regionale afectate de scăderea traficului, de care vor beneficia aeroporturile Iaşi, Bacău. Cluj, Craiova şi Sibiu. De asemenea, Dancă a afirmat că a fost adoptat în primă lectură şi un act normativ privind instituirea unui program – pilot de after school pentru copiii care riscă părăsirea timpurie a şcolii, prin care 300.000 de elevi vor beneficia de un tichet educaţional de 200 de lei pe lună pentru a participa la programe de acest tip.

A fost adoptat un proiect de OUG privind o schemă de ajutor de stat de 22,2 milioane de lei pentru aeroporturi regionale afectate de scăderea traficului, de care vor beneficia aeroporturile Iaşi, Bacău. Cluj, Craiova şi Sibiu.

Pensionarii amenință cu proteste

Altfel, conducătorii a două federații de pensionari au anunțat că pe data de 1 octombrie, de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, se va organiza un miting, din cauza deciziilor luate de Violeta Alexandru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Într-o conferință de presă, liderul  uneia dintre federaţiile de pensionari care organizează manifestaţia a precizat că motivul acesteia nu este reprezentat de majorarea pensiilor cu 14%, în loc de 40%, așa cum prevede legea. Cu toate acestea, liderul celei de-a doua federaţii de pensionari a menționat și acest motiv, printre altele.

Violeta Alexandru, acuzată că a încălcat legea

Preda Nedelcu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR), susține că primul motiv, care a dus la organizarea mitingului este faptul că ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a luat o decizie nefavorabilă, în ceea ce privește procedura de acordare de ajutor financiar pentru pensionarii săraci, cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice. Astfel, aceasta a decis modificarea procedurii, înlocuind banii cu alimente, situație ce duce la o încălcare a prevederilor Legii 363 din 2003.

„Ministrul Muncii nu vrea să respecte această lege, care conţine, printre altele, includerea în bugetul Ministerului Muncii a unor sume care să fie folosite pentru acordarea de ajutoare financiare pensionarilor aflaţi în dificultate. Aproape de 20 de ani s-a procedat în acest mod, până în acest an, când doamna ministru Violeta Alexandru a hotărât să nu respecte această lege şi a stabilit să se acorde pensionarilor, din sumele pe care nu le cunoaştem, pachete cu alimente. (…) E un drept, e o lege, care aşa începe: ‘pentru finanţarea activităţilor care se organizează pentru sărbătorirea în România a Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice’. (Ministrul Muncii, n.r.) nu dă bani! De ce? Numai pentru că are putere? Iar prim-ministrul, căruia i-am sesizat acest abuz al ministrului Muncii, nu ia nicio măsură, nu ne dă niciun răspuns. Pentru asta ieşim şi în stradă. Nu este drept”, a afirmat liderul FNPR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`