Prima pagină » Titlurile zilei » Vă place cum arată simbolul parohiei „Sf. Spiridon” din Iași? De aproape 14 ani nu s-a mișcat un ac! Chiar nu se poate face nimic? – FOTO

Vă place cum arată simbolul parohiei „Sf. Spiridon” din Iași? De aproape 14 ani nu s-a mișcat un ac! Chiar nu se poate face nimic? – FOTO

28 feb. 2024, 02:00, 10 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Titlurile zilei

Un monument-simbol al Iașului zace în ruine de zeci de ani, este vorba de turnul-clopotniță al parohiei „Sf. Spiridon” din Iași, a cărui reabilitare este amânată în permanență. Acum, Primăria Municipiului Iași vrea să obțină fonduri europene nerambursabile pentru a putea într-un final să-i redea simbolului parohiei „Sf. Spiridon” frumusețea de care s-a bucurat în trecut.

Simbolul parohiei „Sf. Spiridon” din Iași zace în ruine

 

Demersurile privind restaurarea Turnului Bisericii „Sfântul Spiridon” din Iași au început încă din 2010, dar monumental istoric zace în ruine și la 14 ani distanță. În 2011, a fost primit avizul de construire de la Direcția Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, iar mai apoi au început lucrările, turnul fiind consolidat la bază. În timpul acestora s-a descoperit că în spatele cișmelei dinspre UMF există un bazin cu apă care este, de fapt, un monument istoric, motiv pentru care au trenat, iar autorizația de construire a expirat. Astfel, și în prezent, simbolul parohiei „Sf. Spiridon” din Iași este în aceeași stare avansată de degradare.

„În anul 2021, am semnat un parteneriat cu Parohia «Sf. Spiridon», în vederea accesării de fonduri europene privind reabilitarea atât a bisericii, cât și a turnului clopotniței. Într-o primă fază, în toamna anului 2023, a fost deja emisă Autorizația de Construire pentru biserică, valoarea lucrărilor fiind de circa 9,8 milioane de lei, conform indicatorilor tehnico-economici aprobați în Consiliul Local. Urmează să finalizăm documentația pentru restaurarea și reabilitarea turnului și să introducem indicatorii în Consiliul Local.

Dorința noastră este să finalizăm documentația astfel încât să o depunem pentru obținerea de fonduri europene nerambursabile pe noul Program Operațional Regional. În acest moment, nu sunt publicate ghidurile de finanțare pentru noul POR. Imediat ce aceste ghiduri sunt aprobate, vom depune documentația pentru obținerea finanțării. Până atunci, funcție de necesități, vom aloca fonduri pentru întreținerea celor două monumente istorice”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.

Pr. Marian Timofte: „Se lucrează la reproiectare”

În primăvara anului 2023, pr. Marian Timofte, parohul Bisericii „Sf. Spiridon”, a decis să se efectueze o nouă evaluare a turnului pentru ca, într-un final, restaurarea și reabilitarea să poată avea loc.

„Se lucrează la reproiectare. Legat de clopotniță nu sunt alte noutăți, aștept să avem documentația în baza căreia vom putea obține finanțare”, a declarat pr. Marian Timofte.

Turnul Bisericii „Sf. Spiridon” este amplasat la intrarea în spitalul cu același nume, cea mai mare unitate sanitară din Moldova.

Turnul-clopotniță, cu cele două cișmele, a fost finalizat în 1786. În același an a fost terminat și zidul de incintă, din zidărie de piatră, început în 1761. O serie de modificări au fost aduse în 1797, când a fost realizată o nouă construcție pentru spital. În 1843 a fost montat, de la Paris, primul ceas de turn din Iași, comandat la vestitul Collin de Wagner. În 1862 a avut loc ultima intervenție de consolidare și renovare a turnului, care este simbolul parohiei „Sf. Spiridon” și în prezent. Atunci a fost momentul în care i s-a dat forma pe care o are astăzi, cea asemănătoare cu mitra de papură pe care o purta Sfântul Spiridon.

Comentarii
  • I-ar prinde bine niste termopane si parchet laminat, ca la bojdeuca lui Creanga.

  • La cat castiga angajatii de la Spiridon, ar putea sa faca si ei o cheta si sa doneze catre biserica.

  • in Romania, cultura & istoria = durere in cur

  • Turnul este o capodopera - Conducerea Iasului, un paienjenis bolnav si defect

    Asta e figura de bolnavi parsivi ai conducerii din Iasi.
    – Turistii cand vin in Iasi, vin sa vada cele cateva cladiri vechi si biserici, atat. In rest nimic, COMUNISTOID integrat pe aceste plaiuri de istorie.
    – Turistii nu vin sa vada aeroportul lui BODEA cu visurile lui de a cocota MARMOTE si TRENURI pe SUS, agatati pe stalpi pana in mijlocul la TG CUCU, va dati seama ce tampenie iese din mintea lui BODEA numai ca sa isi plimbe curu calatorii de la aeroport pana in TG CUCU
    – Ideea lui BODEA cum spune intr-un video sa catere un tren pana pe terenul verde din TG CUCU, cu stalpi de beton intinsi. Unii ca astia distrug ce a mai ramas cat de cat linistit si cu un orizont in istorie.
    – Daca s-ar reface turnul iar gardul ar fi daramat si facute de a lungul strazii si cateva banci, cu gazon in toata curtea bisericii si flori, ar fi o frumusete.
    – Dar HULIGANII de IStorie SE BAT pe functii si pe blocuri, imobiliare, in loc sa refaca fatadele blocurilor HIDOASE din oras

  • Daca ar avea obraz,ar trebui sa le crape de rusine!!Dar nu au!!E valabil si pentru reprezentantii bisericii.

  • Totul pentru bani

    Mafia imobiliara asteapta un cutremur mare, ca in cardasie cu primaria si „Manciuc”-ul care va fi la vremea respectiva, sa rada imobilele istorice si sa construiasca cladiri care sa le aduca profit.
    Primaria evita de decenii intregi intentionat consolidarea si reabilitarea imobilelor istorice

  • Da, îmi place cum arata!

  • Stimați edili ieșeni,
    este în sfârșit vremea să acordați prioritate restaurării Clădirii Filarmonicii și ansamblului, dar mai ales turnului de la Sfântul Spiridon, cu tot ceea ce a fost la vremea sa din sec. XVIII. Pe tot bulevardul Independenței, cu linia monotonă a atâtor blocuri, câteva clădiri de patrimoniu atrag atenția trecătorilor și în special oaspeților, turiști în Iași, prin frumusețea lor emblematică, file din istoria tumultuoasă a târgului Ieșilor, respectiv: Muzeul de Istorie Naturală, Ansamblul Mănăstirii Golia iar vis-a-vis, Turnul-clopotniță de la Sfântul Spiridon, care repet, în ciuda valorii și frumuseții lui emblematice, arată… jerpelit și jalnic. Poate v-ați obișnuit cu ruina sa. Poate ocoliți zona datorită stării lui jalnice. Totuși, pe ditamai bulevardul, este singura clădire de patrimoniu care, așa cum arată, strică peisajul. Iar soluția nu este demolarea lui, ci restaurarea lui. Vă implor, puțină preocupare în această direcție. Sunt un optimist incurabil, fapt care mă determină să cred că, venind în vizită la Iași „orașul din inimă”, să pot vedea, alături de Baia Turcească, de Bojdeucă, de Frumoasa, Casa Muzeelor,… și Filarmonica și Turnul-Clopotniță de la Sf. Spiridon restaurate. Vă mulțumesc și vă urez mult mult succes. Un amic din Banat, iubitor împătimit al Iașului.

  • E rezervor de apa, sa il repare hidro 😉

  • Biserica ORTODOXĂ sta pe grămezi de aur/ dolari…dacă ar vrea, ar putea renova singură toate bisericile in ruină ortodoxe, catolice, protestante,etc…TOATE !!!
    Dar asta ar insemna să umble la conturile din Elveția …așă că mai bine să cotizeze enoriașii / babele senile că au de unde😋

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`