Prima pagină » National » Va mai putea Christian Eriksen să intre pe teren? Cardiologul fotbalistului a dat răspunsul
Va mai putea Christian Eriksen să intre pe teren? Cardiologul fotbalistului a dat răspunsul

Va mai putea Christian Eriksen să intre pe teren? Cardiologul fotbalistului a dat răspunsul

17 iun. 2021, 11:00,
Alexandru Ifrim, în National

În a doua zi a turneului final EURO 2020, lumea fotbalului a fost într-o stare de şoc, atunci când mijlocaşul danez Christian Eriksen s-a prăbuşit pe gazon fără suflare în minutul 43 al meciului Danemarca – Finlanda. Jucătorul danez a fost resuscitat pe teren mai bine de 10 minute, iar după ce medicii au reuşit să-l aducă în stare stabilă l-au transportat la spital. Acum Christian Eriksen se afla internat la spital şi este în afara oricărui pericol.

Acesta a primit foarte multe mesaje de încurajare chiar şi de la jucătorii de la echipele rivale care participa la turneul final. Christian Eriksen a ţinut să le mulţumească tuturor şi a spus că le va ţine pumnii coechipierilor săi la meciul Belgia lui Romelu Lukaku, colegul său de la Inter.

Însă, foarte multă lume şi-a pus întrebarea dacă Christian Eriksen va putea juca fotbal în continuare. La această întrebare a răspuns cardiologul Sanjay Sharma, acesta l-a monitorizat timp de 7 ani pe Eriksen la Tottenham între 2013 și 2020 şi este sceptic în ceea ce priveşte cariera danezului, spunând că nu va mai juca la nivel înalt.

”Toți suntem fericiți și recunoscători pentru faptul că un jucător atât de bun și care mai are mult timp de trăit este în stare bună. Acum, cred că toți medicii se întreabă și vor să afle ce s-a întâmplat și cum să remedieze. Apoi, dacă se poate remedia, medicii sunt nevoiți să evalueze ce riscuri există în continuare. Cred că sfatul tuturor specialiștilor va fi ca el să nu mai joace fotbal. Scopul nostru este să apărăm viața. Dacă așa ceva s-a petrecut în urma unui efort intens la un meci de fotbal de cel mai înalt nivel, niciun medic nu ar dori ca acest episod să se repete. Dar asta nu înseamnă că viața lui în fotbal se încheie. Poate deveni antrenor, comentator, poate fi implicat și în alte funcții. Probabil el nu a conștientizat ce s-a întâmplat, mai are nevoie de timp să proceseze. Dar eu cred că va fi extrem de dificil ca el să mai continue să joace la Inter după ce s-a întâmplat. Sunt și țări care impun restricții în acest sens”, a declarat Sanjay Sharma.

Un medic cardiolog a vorbit despre ceea ce a păţit danezul

Oren Iancovici, medic cardiolog la Spitalul Monza din Capitală spune că ceea ce a păţit fotbalistul danez nu este un infarct, acesta a suferit o aritmie severă. Acest lucru înseamnă că oxigenul nu ajunge la creier câteva secunde, ceea ce duce la leșin. Medicul cardiolog este de părere că aceasta aritmie s-ar putea repeta.

„Fotbalistul nu a avut un infarct, ci o aritmie severă. Nu ajunge oxigen în creier în acele secunde şi pacientul, persoana respectivă leşină! Aritmia asta se poate repeta, evident. Dar din păcate, noi nu avem cum să ştim decât în anumite cazuri că ea va veni. Pentru un sportiv de performanţă şi mai ales fotbaliştii, care au un sport exploziv, şi gândiţi-vă şi la antrenamente şi în timpul jocului, ei aleargă cel puţin 10 km în 90 de minute şi exploziv, însemnând o dată da, o dată nu. Deci, inima sare de la 80 pe minut la 200 şi înapoi la 100, imediat la 200. Este un sport extrem de complicat. Inima de sportiv, pentru noi cardiologii, este cunoscută ca o inimă modificată” , a precizat cardiologul la Aleph News.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *