Prima pagină » Titlurile zilei » Vă mai amintiți de ea? Nicoleta a fost ținută ani de zile legată în această casă din Iași, dar în 2016 a fost salvată. Ce s-a întâmplat cu ea și cu cea care a chinuit-o (Exclusiv)

Vă mai amintiți de ea? Nicoleta a fost ținută ani de zile legată în această casă din Iași, dar în 2016 a fost salvată. Ce s-a întâmplat cu ea și cu cea care a chinuit-o (Exclusiv)

14 apr. 2022, 02:00,
Dragos Savin, în Titlurile zilei

Au trecut 6 ani de când Nicoleta, fata din comuna Probota, legată cu mâinile la spate de mama ei, a fost salvată. Tânăra, care acum are 33 de ani, se simte mult mai bine și se află în grija celor de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Hârlău din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială Iași

În toamna anului 2016 reporterii BZI aveau să descopere un caz de-a dreptul șocant. O tânără de 27 de ani era ținută legată de mâini chiar de cea care i-a dat viață. Nicoleta Leonte avea atunci 27 de ani și încă de când era un copil a avut parte de acest ”tratament” din partea mamei sale. Încă din primii săi ani de viață fata a fost diagnosticată cu o problemă psihică, iar de o perioadă era ținută legată. Mama fetei spunea că dacă o lasă liberă devine agresivă și caută să se automutileze. Prin urmare, de multe ori era legată fedeleș și lăsată în curte. Zilnic, mai ales pe perioada verii, vecinii o vedeau cum stă legată cu mâinile la spate, dar se obișnuiseră cu ea și nu li se mai părea nimic ieșit din comun. Pe de altă parte, cu toate că spunea că se chinuia cu fata, mama acesteia nu voia nici în ruptul capului să renunțe la ea.

”Are probleme cu capul. O țin legată de mult. Dacă îi dau drumul, se mușcă și se zgârâie peste tot. Și noaptea o leg, nu o pot lăsa nelegată. Doarme cu mine în pat. De mică a avut probleme, a început să se muște. Am dus-o la doctori, dar au spus că nu au ce face. De atunci mă chinui cu ea”, a declarat Leocadia, mama fetei, în anul 2016.

Nicoleta avea 27 de ani, dar cu toate acestea arăta ca un minor. Fata nu era alimentată corespunzator și nu era îngrijită cum ar trebui.

Ce s-a întâmplat cu tânăra ținută legată

După ce reporterii BZI au prezentat cazul tinerei, autoritățile s-au autosesizat și au mers la casa în care aceasta era chinuită. În aceeași zi, tânăra a fost luată de reprezentanții DGASPC. De atunci Nicoleta Leonte se află într-un centru de la Hârlău.

”În prezent, tânăra, care acum are vârsta de 33 de ani, se află în grija Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Hârlău din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială Iași. Aceasta se simte mai bine, este supravegheată și prime ște tratament de specialitate. Și acum îmi amintesc în ce stare am găsit-o în urmă cu 6 ani; legată, dezhidratată. Starea ei este una mult mai bună acum”, a precizat Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iași.

Leocadia a decedat în anul 2019, iar casa în care tânăra era ținută legată este acum pustie.

În anul 2016 comunitatea era șocată de ceea ce se întâmpla

Deși au trecut 6 ani de la tragedia care a șocat întreaga comunitate din Probota, Iași, sătenii încă își amintesc tot, de parcă ar fi fost ieri. Vecinii cunoșteau foarte bine situația fetei, dar nu au spus la nimeni, pentru că au considerat că nimeni nu o poate ajuta.

”Mama ei a murit, locuiau împreună și avea grijă de ea, că era bolnavă. Știu că o ținea mereu legată și spunea că face asta pentru că înnebunea dacă îi dădea drumul la mâini. Am mai văzut câteodată că o leaga cu sârmă și de mâini și de picioare. E bine că au scăpat-o, la un moment dat, de babă”, a povestit o vecină.

Cu toate că mama fetei avea o vârstă înaintată, aproximativ 80 de ani și se vedea că nu putea să mai aibă grijă de ea, nu a vrut niciodată să o interneze. Însă vecinii susțin în continuare, la fel ca atunci, că a ținut-o acasă și a chinuit-o pentru bani. În urmă cu 6 ani reporterii BZI au găsit-o pe Nicoleta legată la mâini, lângă gardul curții. Se uita în gol, parcă speriată, fără să rostească vreun cuvânt.

Din când în când, ridica privirea spre ochii mamei sale și aștepta parcă să primească un ordin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *