Prima pagină » Titlurile zilei » Vă mai amintiți de ciufii din Copou? Frumoasele păsări au dispărut. Iată ce s-a întâmplat

Vă mai amintiți de ciufii din Copou? Frumoasele păsări au dispărut. Iată ce s-a întâmplat

05 apr. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Titlurile zilei

Ciufii ce își făceau veacul în copacul din curtea Casei de Asigurări de Sănătate din Copou au dispărut. Drăgălașele păsări s-au făcut nevăzute de ceva vreme, iar ieșenii au început să se întrebe unde sunt

Frumoasele păsări ce încântau privirile trecătorilor din Copou au dispărut. Ciufii de pădure ce trăiau în copacul din curtea Casei de Asigurări de Sănătate Iași (CAS) au dispărut misterios. Ieșenii ce au îndrăgit și au admirat aceste specii rare se întreabă nedumeriți, de mai multe zile, unde or fi zburătoarele. Conducerea CAS Iași vine și îi liniștește pe ieșeni precizând că frumoasele înaripate se vor întoarce cât de curând la ”casa” lor.

”Păsările nu au dipărut de tot. Această specie este una migratoare și, ca în fiecare an, pleacă, dar se vor întoarce odată cu sosirea toamnei”, a precizat conducerea CAS Iași.

Ciufii trăiesc în copacul din curtea CAS de aproape 9 ani

Au trecut mai bine de 9 ani de când această specie rară s-a mutat în copacul din Copou. Odată cu trecerea anilor, frumoasele înaripate au devenit un simbol pentru ieșeni și sunt extrem de îndrăgite. Mai multe exemplare din specia ”ciufi de pădure”, o specie de păsari deosebită, protejată de legislația internatională, trăiesc în Copou din noiembrie 2013. Aceste păsări mai sunt cunoscute drept ”bufnița cu urechi”. Venirea acestor păsări la Iași a adus după sine și un mic conflict în acea vreme, când mai mulți angajați ai primăriei au semnat copacul în care se cuibăriseră păsările pentru a-l tăia.

Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat. Venirea acestor specii în orașul nostru a fost un fenomen natural, unic și uimitor. Parcul Copou este cunoscut ca un habitat natural pentru diverse specii de animale, în special veverițe și păsări. Dintre acestea din urmă au fost documentate în zonă: Passer montanus și Passer domesticus (vrabia de câmp și vrabia de casă), Parus major (pițigoiul), Sitta europea (țicleanul), Turdus merula (mierla), Streptopelia decaocto (guguștiucul), Columba livia domestica (porumbelul), Sturnus vulgaris (graurul), precum și exemplare mai puțin întâlnite în oraș, precum Fringilla coelebs (cinteza) și indivizi din genul Muscicapa (muscarul). Începând cu 2012, Parcul Copou a devenit o destinație populară pentru o colonie de corvide (Corvus frugilegus) (cioara de semănătură).

Ce este Ciuful de pădure

Ciuful de pădure (Asio otus) este o pasăre de pradă de mărime medie, cu două smocuri de pene pe cap.

”Dacă este să ne luăm după nume, am crede că este o pasăre care trăiește numai în pădure. Nu este deloc așa. Ciuful de pădure a fost observat și în zonele cu mult stuf sau în pâlcuri izolate de copaci, cu vedere largă. Nici parcurile din orașe nu sunt ocolite de această pasăre. Este o pasăre remarcabilă prin faptul că reușește să-și schimbe înfățișarea în funcție de dispoziție, de mediul înconjurător sau de posibilii adversari”, este descrisă specia de către specialiști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`