Fostul director al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC), Robert Redfield, a avertizat că va fi o pandemie mai mare decât COVID-19. Potrivit acestuia, pandemia ar putea fi cauzată de gripa aviară.
Va fi o pandemie mai mare decât COVID-19!
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat recent primul deces uman din cauza gripei aviare în Mexic, iar virusul a fost detectat la bovine din Statele Unite. Fostul director al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC), Robert Redfield, a declarat că o pandemie de gripă aviară este iminentă.
„Cred că nu e o chestiune de dacă, ci mai degrabă o chestiune de când vom avea o pandemie de gripă aviară”, a declarat Robert Redfield.
Acesta a adăugat că rata mortalității va fi probabil mult mai mare în cazul gripei aviare comparativ cu Covid-19. Dacă rata mortalității pentru Covid-19 a fost de 0,6%, Redfield a spus că mortalitatea pentru gripa aviară ar fi probabil „undeva între 25 și 50%”.
La sfârșitul lunii mai, CDC a identificat cel de-al treilea caz al unei persoane diagnosticate cu gripă aviară. Cele trei cazuri au fost depistate la lucrători agricoli, dar nu aveau legătură între ele, simptomele incluzând tuse și conjunctivită.
Nu există nimic care să sugereze că virusul se transmite între oameni.
Cercetătorii au descoperit că cinci aminoacizi trebuie să își schimbe receptorul-cheie pentru ca gripa aviară să aibă capacitatea de a se conecta la un receptor uman. Ulterior, ar putea să se transmită între oameni la fel ca Covid-19.
„Odată ce virusul dobândește capacitatea de a se atașa de receptorul uman și apoi de a se transmite de la om la om, atunci va avea loc pandemia. Cred că e doar o chestiune de timp”, a menționat Robert Redfield.
Riscul mare este ca virusul să fie cultivat într-un laborator
Robert Redfield a spus că nu știe cât timp va dura pentru ca aminoacizii necesari să se schimbe, dar a adăugat că este îngrijorat de faptul că virusul a fost detectat la bovine din SUA.
Peste 40 de specimene au fost depistate purtând virusul. CDC monitorizează stațiile de epurare a apelor uzate pentru a afla unde se află virusul, însă organizația a afirmat că riscul actual pentru public rămâne scăzut.
În timp ce bovinele trăiesc în vecinătatea porcilor, iar virusul poate trece de la porci la oameni, Redfield a argumentat că riscul mai sever este ca virusul să fie cultivat într-un laborator.
„Rețeta pentru a face gripa aviară extrem de contagioasă pentru oameni este deja publică”, a mai zis Robert Redfield.
Și specialiștii români se tem de faptul că gripa aviară ar putea să devină o amenințare pentru omenire.
“Produce îngrijorare din cauză că tipul acesta de virus, care dă boala la păsări, a îmbolnăvit un om. În momentul în care poate să treacă de la păsări la om, există pericolul izbucnirii unei epidemii. Din cauza asta sunt urmărite cu atenție virusurile care dau gripa aviară la păsări, dar și la alte animale. A fost și gripa porcină. Au mai fost cazuri sporadice când au trecut la om, s-au îmbolnăvit muncitorii din fermele de păsări. Virusul produce mutații, are o mare variabilitate antigenică. De asta pentru gripă ne vaccinăm în fiecare an. Tot timpul apar tipuri noi de viruși. de asta este îngrijorarea celor de la Organizația Mondială a Sănătății. Mulți spun că asta va fi viitoarea epidemie, din cauza potențialului de a infecta atât animale, cât și oameni. Dar sperăm să nu fie în viitorul apropiat”, a spus medicul Ovidiu Roșca, de la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara.
Așadar, specialiștii se așteaptă că, din cauza gripei aviare, va fi o pandemie mai mare decât COVID-19.