Prima pagină » Actualitate » Va deveni obligatoriu în școlile din România în 2024? Elevii sunt revoltați, chiar dacă este gratuit
Va deveni obligatoriu în școlile din România în 2024? Elevii sunt revoltați, chiar dacă este gratuit

Va deveni obligatoriu în școlile din România în 2024? Elevii sunt revoltați, chiar dacă este gratuit

01 iul. 2024, 09:48,
BZI.ro, în Actualitate

Uniforma școlară ar putea deveni obligatorie în școlile din România în 2024. Fiecare școală în parte va putea cere ca uniformele școlare să devină obligatorii. Proiectul a fost propus în dezbatere în Camera Deputaților.

Va deveni obligatoriu în școlile din România în 2024?

Un nou proiect de lege depus recent la Senat de către deputatul PSD Iulian-Alexandru Badea vizează modificarea legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Acest proiect prevede posibilitatea ca instituțiile de învățământ să impună uniforma școlară obligatorie pentru toți elevii, cu scopul de a asigura o desfășurare optimă a cursurilor și activităților educaționale.

Uniformele ar urma să fie acordate gratuit elevilor, finanțarea fiind susținută din fonduri guvernamentale sau alte surse externe.

Deputatul Iulian-Alexandru Badea argumentează că uniformele școlare ar putea contribui semnificativ la reducerea abandonului școlar și la combaterea efectelor negative ale sărăciei în rândul elevilor.

Potrivit studiilor realizate de Comisia Europeană, una dintre principalele cauze ale abandonului școlar este situația socioeconomică precară a familiei. Deseori, situația financiară nu permite achiziționarea rechizitelor sau a îmbrăcămintei necesare pentru frecventarea cursurilor.

Conform inițiativei legislative, detaliile tehnice referitoare la uniforma școlară, inclusiv obiectele vestimentare și încălțămintea, vor fi stabilite printr-un ordin al Ministrului Educației.

Finanțarea necesară pentru achiziționarea uniformelor va putea proveni din fonduri guvernamentale alocate de la bugetul de stat, bugetul Ministerului Educației sau alte instituții de coordonare a unităților școlare, precum și din fonduri externe nerambursabile.

„Pentru asigurarea bunei desfăşurări a cursurilor şi activităţilor desfăşurate în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în toate spaţiile educaţiei şi formării profesionale, conducerea unităţilor de învăţământ pot solicită utilizarea obligatorie a uniformei şcolare. Aprobarea detaliilor tehnice privind obiectele vestimentare şi de încălţăminte ce compun uniformă şcolară, se realizează prin ordin al ministrului educaţiei.

Uniformă şcolară se acordă elevilor în mod gratuit, finanţarea cheltuielilor prevăzute pot fi acoperite din fonduri guvernamentale de la bugetul de stat, bugetul Ministerului Educaţiei sau a altor instituţii ce coordonează unităţi din reţeaua naţională şcolară sau din bugetele consiliilor judeţene/Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor locale, cât şi din fonduri externe nerambursabile”, conform iniţiativei legislative.

Elevii trebuie să se prezinte cu o ținută vestimentară decentă

În conformitate cu un articol din Legea învățământului preuniversitar, elevii sunt obligați să se prezinte la școală într-o ținută vestimentară decentă și corespunzătoare.

Având în vedere această cerință, este considerat oportun ca elevii să aibă și dreptul de a primi gratuit uniforma școlară.

Proiectul de lege a fost inițial dezbătut în Senat, urmând ca decizia finală să fie luată de Camera Deputaților.

Într-un scenariu optimist, legea ar putea fi adoptată până în toamna sau iarna acestui an. Acest lucru ar permite reintroducerea uniformelor școlare începând cu anul școlar 2025-2026.

Președintele CNCD, Csaba Asztalos, a arătat că principalele motive de hărțuire în școli sunt aspectul fizic și felul în care se îmbracă elevii.

„Noi ce am măsurat acum aproape 4 ani în preuniversitar, la nivelul părinților și profesorilor, la întrebarea care sunt primele motive sau cele mai importante motive de hărțuire în școală, primul motiv a fost aspectul fizic, al doilea a fost cum se îmbracă. Uniformele atenuează diferențele economico-sociale dintre elevi și surse de umilire dintre un elev sau altul, pentru că nu are bani suficienți să meargă cu ultimul răcnet de încălțări sau haine. Am avut această dezbatere, dar școlile decid dacă introduc sau nu uniforma. Au fost școli care au introdus, pot fi foarte creative, nu trebuie să ne gândim la uniformele pe care le-am avut noi înainte de ’89. O uniformă contribuie la portofoliul de imagine al unei școli. Contribuie și la măsurile de securitate, pentru că mult mai ușor poți să identifici cine aparține colectivului respectiv”, a declarat Asztalos Csaba.

Astfel, elevii vor să știe dacă va deveni obligatoriu în școlile din România în 2024 purtarea uniformei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *