Prima pagină » Business în România » Va apărea o nouă bancă în România! Granit Bank este o bancă digitală

Va apărea o nouă bancă în România! Granit Bank este o bancă digitală

26 iul. 2024, 10:46,
în Business în România

Va apărea o nouă bancă în România după ce Granit Bank a anunțat că va intra pe piața internă. Banca este digitală și este deținută de ginerele premierului Viktor Orban.

Banca digitală va fi a treia care operează pe piața autohtonă după compania britanică Revolut și produsul celor de la Banca Transilvania, Salt Bank. Salt Bank a atins deja cifra de 225.000 de clienți, în timp ce obiectivul pentru 2024 este de 230.000 de clienți. La început, banca a lansat un produs minim viabil, care include un cont curent, un card de debit simplu și un card multivalută ce permite schimburi valutare în 17 monede, oferind cele mai competitive cursuri de schimb.

Va apărea o nouă bancă în România! Granit Bank este o nouă bancă digitală

Granit Bank, o bancă digitală din Ungaria, cu Istvan Tiborcz, unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din țară și ginere al premierului Viktor Orban, ca acționar majoritar, își va extinde operațiunile în România. Aceasta va marca prima sa expansiune internațională, conform profit.ro.

Începând cu acest trimestru, Granit Bank va oferi servicii transfrontaliere în România, inclusiv conturi în lei și valută, precum și schimb valutar, printr-o aplicație disponibilă în română, maghiară și engleză.

Fondată în 2010 de Sandor Demjan, un cunoscut magnat al industriei construcțiilor din Ungaria, banca a fost creată pentru a sprijini IMM-urile locale afectate de criza financiară globală. Granit Bank a fost prima bancă din Ungaria care a adoptat soluții digitale, iar acum doi ani, holdingul imobiliar ungar BDPST Zrt, deținut de ginerele premierului Orban, a achiziționat o participație de 57%, devenind principalul acționar al instituției.

Istvan Tiborcz, cunoscut pentru imperiul său de afaceri diversificat care include piețe financiare, transport, beton armat, parcuri solare, managementul deșeurilor, IT și beauty, rămâne, totodată, un lider în turism și managementul proprietății. El se numără printre cei mai bogați oameni din Ungaria, cu o avere personală estimată la peste 200 milioane de euro.

Revolut a obţinut o licenţă bancară în Marea Britanie

Cea mai mare bancă digitală din lume, cu peste 45 de milioane de clienți, în toală lumea, este Revolut. Compania a precizat faptul că recent a obținut licență bancară în Marea Britanie. Autoritatea de Reglementare Prudentială (Prudential Regulation Authority) a emis o licență bancară cu anumite condiții pentru Revolut, o practică comună pentru noile bănci din Marea Britanie. Această licență apropie fintech-ul, care are peste nouă milioane de utilizatori în Regat, de obținerea unei licențe bancare complete.

Francesca Carlesi, directorul diviziei din Marea Britanie, a descris această realizare ca un „pas important înainte pentru Revolut și pentru clienții săi” într-un comunicat de presă.

O licență bancară completă va permite Revolut să ofere servicii de descoperit de cont, produse de economii și credite pentru clienții britanici, alăturându-se astfel competitorilor precum Monzo Bank Ltd., Starling Bank Ltd. și Atom Bank Plc, care sunt în competiție cu băncile tradiționale precum Barclays Plc și HSBC Holdings Plc. Vom vedea dacă noua bancă din România va acapara o bucată mare din piața de profil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
30 august 2024
30 august 2024