Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Utilizarea vopselei de păr nu duce la cancer: studiu
Utilizarea vopselei de păr nu duce la cancer: studiu

Utilizarea vopselei de păr nu duce la cancer: studiu

04 sept. 2020, 07:38,
în Sanatate

Utilizarea vopselei de păr nu duce la cancer. Femeile care folosesc produse de vopsire permanenta pentru a-și colora părul acasă nu prezintă un risc mai mare de cancer sau de mortalitate mai mare legată de cancer, constată un studiu publicat astăzi de BMJ.

Deși acest lucru ar trebui să ofere o sigurantă utilizatorilor de vopsele permanente de păr, autorii spun că au descoperit o ușoară creștere a riscului de cancer ovarian și a unor tipuri de cancer de sân și piele. S-a constatat, de asemenea, că culoarea naturală a părului are impact asupra probabilității unor tipuri de cancer.

Utilizarea vopselei de păr este foarte populară, în special în rândul persoanelor mai în vârstă dornice să acopere firele albe. De exemplu, se estimează că este utilizata de 50-80% dintre femei și 10% dintre bărbații cu vârsta de peste 40 de ani din Statele Unite și Europa.

Utilizarea vopselei de păr nu duce la cancer

Cele mai agresive vopsele de păr sunt tipurile permanente și acestea reprezintă aproximativ 80% din vopselele de păr utilizate în SUA și Europa și o proporție și mai mare în Asia.

Pentru o mai bună înțelegere a riscului de cancer prin utilizarea vopselei de păr, cercetătorii au analizat date despre 117.200 de femei din Nurses ‘Health Study, cu sediul la Brigham and Women’s Hospital, Boston, intr-un studiu amplu care include evaluări ale expunerii la vopsea, potrivit medicalxpress.com.

Femeile nu aveau cancer la începutul studiului și au fost urmărite timp de 36 de ani.

Rezultatele nu au arătat un risc crescut de cancere sau de deces prin cancer la femeile care au raportat că au folosit vopsele permanente de păr, comparativ cu cele care nu au folosit niciodată astfel de produse.

Utilizarea vopselei de păr nu a crescut riscul de cancer al vezicii urinare, creierului, colonului, rinichilor, plămânilor, sângelui și sistemului imunitar sau al majorității cancerelor de piele (carcinom și melanom cu celule scuamoase cutanate) sau de sân (receptor de estrogen pozitiv, receptor de progesteron pozitiv sau receptor hormonal pozitiv).

Utilizarea vopselei de păr nu duce la cancer

Utilizarea coloranților permanenți a fost asociată cu un risc ușor crescut de carcinom bazocelular al pielii, iar acest risc a fost mai mare la femeile cu păr natural deschis la culoare.

Un risc crescut de trei tipuri de cancer de sân – receptor de estrogen negativ, receptor de progesteron negativ și receptor de hormoni negativ – și cancer ovarian a fost, de asemenea, legat de utilizarea coloranților permanenți, cu risc în creștere în funcție de cantitatea cumulată de coloranți la care au fost expuse femeile. Un risc crescut de limfom Hodgkin a fost observat, de asemenea, dar numai pentru femeile cu păr natural întunecat.

„Explicațiile posibile ar putea fi că nuanțele vopselelor permanente de păr sunt asociate cu concentrația de ingrediente, culorile mai închise având concentrații mai mari”, spun autorii.

Acesta este un studiu observațional, deci nu se poate stabili cauza. Autorii indică, de asemenea, unele limitări, inclusiv lipsa diversității rasiale a participanților la studiu, care a inclus în principal femeile albe din SUA cu strămoși europeni și posibilitatea ca alți factori nemăsurați, cum ar fi utilizarea altor produse, să fi afectat rezultatele.

Mai mult, evaluările expunerii la vopseaua de păr s-au oprit relativ devreme în perioada de urmărire, astfel încât unele femei ar fi putut începe, opri sau schimba vopseaua de păr după această perioadă, iar unii utilizatori de vopsele de păr non-permanente s-ar fi putut clasifica greșit ca fiind permanente.

Cu toate acestea, autorii spun că descoperirile lor oferă o oarecare asigurare împotriva îngrijorărilor că utilizarea vopselelor permanente de păr ar putea fi asociată cu un risc crescut de cancer sau cu mortalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`