Societatea Salubris SA a prezentat o nouă serie de achiziții privind modernizarea sistemului de colectare a deșeurilor din municipiul Iași. Valoarea totală a investiției este de circa 12 milioane de euro. Baza Salubris a devenit una dintre cele mai moderne din țară
Societatea Salubris SA Iași, operatorul de salubritate din municipiul Iași, a ajuns la finalul unui proiect de gestionare și monitorizare a deșeurilor din oraș. Proiectul a fost implementat în mai multe etape de către operatorul de salubritate din municipiu. La baza din Iași au fost prezentate și ultimele achiziții ale societății, o serie de autogunoiere dotate cu sisteme de monitorizare. La baza Salubris SA a fost și primarul Mihai Chirica.
„Salubris SA a încheiat cea de-a treia etapă de modernizare despre care discutam în urmă cu câțiva ani. Avem nouă autogunoiere speciale pentru transportul deșeurilor, dintre care șase sunt de mare capacitate, cu 16 mc, iar alte trei au 9 mc, fiind gândite pentru a intra în zonele de cartier. Aceste echipamente sunt dotate cu dispozitive smart, au cititoare de card, pot înregistra în timp real deșeurile colectate. Fiecare pubelă va fi înregistrată cu un sistem electronic de identificare și se va ști exact ora și locul din care a fost colectat deșeul”, a spus primarul Iașului, Mihai Chirica.
Utilaje noi, în curtea Salubris SA Iași
Primarul municipiului Iași a arătat și faptul că valoarea utilajelor ajunge la circa 7 milioane de lei. În plus, au fost achiziționate utilaje de curățare a albiilor râurilor.
„Valoarea totală a celor nouă autogunoiere este de 6,8 milioane de lei. Pentru autospeciala achiziționată recent s-a plătit un milion de lei. Unele sunt de producție olandeză, altele – de producție germană. Avem parte de un proces modern la Salubris SA, poate cea mai modernă societate de profil din România. Avem și un echipament de curățare a albiilor, o noutate tehnică, foarte agil și mobil. Vom trece la curățarea albiilor Vămășoaia, Ciric, Nicolina și Bahlui. Vom colabora și cu Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad pe această temă”, a adăugat edilul Iașului.
Municipalitatea a derulat și alte proiecte cu Salubris SA în urmă cu câțiva ani.
Dispecerat modern, la Salubris SA Iași
Edilul ieșean a arătat și faptul că rețeaua de monitorizare este legată direct de dispeceratul Salubris SA din oraș. În trecut, cotidianul „BZI” a publicat detalii despre noul dispecerat al Salubris SA.
„Dispeceratul Salubris SA vine să completeze managementul deșeurilor din municipiul Iași. Fiecare autogunoieră este dotată cu sisteme de monitorizare pe traseu. În timp real, în momentul în care s-a ridicat un container, se știe exact ce volum de deșeuri s-a încărcat. În dispecerat e un proces de monitorizare ce are trimitere directă către optimizarea sistemului de management. Sunt 250 de puncte gospodărești monitorizate cu camere, iar, în perioada următoare, vor intra alte 250. Și lucrătorii de salubritate vor fi monitorizați prin GPS, pentru se a vedea dacă respectă traseul”, a mai spus primarul Mihai Chirica.
Conducerea Salubris SA: „Sistemul de salubritate va deveni unul smart!”
Cătălin Neculau, directorul Salubris SA Iași, a precizat și faptul că, prin acest sistem, Iașul va deveni unul dintre cele mai curate orașe din țară.
„Este rodul a 3 ani de muncă alături de colegii mei. Investiția totală se ridică la 12 milioane de euro și este ultima etapă a tot ceea ce înseamnă sistemul de monitorizare a deșeurilor din municipiul Iași. Acum, Iașul se poate mândri cu un sistem de salubritate foarte bine pus la punct, orașul va fi un oraș curat. Tot sistemul de salubritate din oraș va fi unul smart”, a precizat Cătălin Neculau, directorul Salubris SA Iași.