Prima pagină » Eveniment-Social » USV Iași are în colecția ampelografică peste 200 de soiuri de struguri din mai multe țări

USV Iași are în colecția ampelografică peste 200 de soiuri de struguri din mai multe țări

21 sept. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Ieri, 20 septembrie 2024, în cadrul Universității de Științele Vieții (USV) Iași, au fost prezentate 30 de soiuri de struguri din cele peste 200 care fac parte din colecția ampelografică a Universității.

USV Iași are în colecția ampelografică peste 200 de soiuri de struguri din mai multe țări

Gordin, Gordan, Berbecel, Cruciulița, Frâncușă, Grasă, Tămâioasă românească, Chasselas roz și doré, Italia, Moldova, Victoria, Cardinal, Muscat de Hamburg și Muscat Ottonel, Băbească neagră sau Șarbă au fost câteva dintre cele peste 30 soiuri de struguri care au fost prezentate în cadrul degustării de struguri, eveniment găzduit de către Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV).  Evenimentul „Degustare de boabe de soare” s-a aflat la prima ediție și a reunit crame și podgorii tradiționale din zona Moldovei.

Degustarea de struguri se înscrie în seria de evenimente adresate publicului larg, care este invitat să se familiarizeze cu diversitatea soiurilor de fructe, până acum, la instituția ieșeană, fiind organizate degustări de cireșe și pepeni.

Conf. univ. dr. Cintia Colibaba, prodecan al Facultății de Horticultură a USV Iași, a declarat faptul că există în colecția ampelografică a Universității peste 200 de soiuri de struguri din mai multe zone ale lumii.

„Soiul Gordin este un soi de struguri pentru vin, un soi vechi, românesc, care nu prea se mai găsește în restul țării, noi îl avem în colecția ampelografică a Facultății de Horticultură. În momentul de față, acest soi pare să aibă o importanță din ce în ce mai mare pentru că în contextul climatic, cu temperaturi extreme, acest soi își păstrează aciditatea. Avem, în momentul de față, peste 200 de soiuri din zone mondiale, din România și din alte țări, mai exact, Republica Moldova, Italia, Franța, Ucraina, Germania”, declară conf. univ. dr. Cintia Colibaba, prodecan al Facultății de Horticultură a USV Iași.

Ploile, din ultimul timp, afectează culturile de struguri

Andrei Istrate este student în anul IV la Facultatea de Horticultură, din cadrul USV Iași. Tânărul subliniază faptul că cele mai cultivate soiuri de struguri pentru vin sunt feteasca albă și feteasca regală.

„În domeniul viticol, cele mai cunoscute soiuri pentru vin sunt feteasca albă și fetească regală. Aceste soiuri sunt cele mai cultivate de către cramele din România. Se adaptează oriunde și au și o productivitate bună. Ca struguri de masă avem unul dintre cele mai lăudate soiuri, Muscatul de Pölöskei, care este mai dulce. El poate fi atât de masă, cât și pentru vin. Avem soiuri autohtone din anumite regiuni, cum ar fi Grasa de Cotnari”,  declară Andrei Istrate, student în cadrul USV Iași.

Ploile, din ultimul timp, afectează culturile de struguri deoarece boabele pot fi depreciate și asta afectează produsul final, respectiv vinul.

„Mai nou, unele crame au cerut universității soiuri mai vechi, care nu își pierd aciditatea, după cum știm, în ultimii doi ani a fost secetă, iar strugurii își pierd aciditatea din acest motiv, însă sunt niște soiuri care nu pierd aciditatea, chiar dacă seceta este foarte mare. Ploile, din ultimul timp, au afectat puțin, strugurele fiind format pe ciorchine, fiind copt, cantitatea de apă crește în strugure și poate da senzația de strugure apos. Dacă ploile ar fi venit la începutul primăverii, ar fi fost mai bine”, adaugă Andrei Istrate, student în cadrul USV Iași.

USV Iași are în colecția ampelografică peste 200 de soiuri de struguri din mai multe țări. În cadrul degustării de struguri care a avut loc ieri, 20 septembrie 2024, au fost expuse 30 de soiuri, printre care și Gordin, Gordan, Berbecel, Cruciulița, Frâncușă, Grasă și Tămâioasă românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024