La Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USV) din Iași a avut loc, în ziua de 4 aprilie 2025, un eveniment care a găzduit aproximativ 100 de elevi de la mai multe licee din oraș. Aceștia au fost prezenți la evenimentul numit „Student pentru o zi” și au participat la diverse activități organizate și prezentate de studenții de la diverse facultăți și specializări din cadrul USV Iași.
Mai mulți elevi au văzut cum este să fii student pentru o zi la USV Iași
Evenimentul „Student pentru o zi” a început printr-o serie de prezentări, care au fost realizate și susținute de studenții universității, pe diverse teme. Una dintre temele abordate de către studenți pentru elevi a fost legată de obținerea și evaluarea vinurilor din soiul Sauvignon blanc.
Ștefan Zbanea este student în anul al III-lea la specializarea Controlul și Expertiza Produselor Alimentare, din cadrul Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare, și a realizat, împreună cu două dintre colegele sale, un proiect despre acest soi de struguri.
„Vinurile albe au cea mai mare pondere în producția viti-vinicolă a țării noastre, dar și în lume. Sauvignon blanc este unul dintre cele mai comune și populare soiuri de struguri albi. Aceștia se cultivă aproape peste tot în lume, unde condițiile climatice o permit. Vinul produs din Sauvignon blanc este apreciat la scară largă datorită prospețimii, acidității aromelor și, în general, prețului său relativ scăzut. Acest soi își are originile din Valea Loarei, din Franța, unde a fost numit pentru vița-de-vie sălbatică, prin combinarea cuvintelor din franceză «sauvage», care înseamnă «sălbatic», și «vigne», care înseamnă «viță-de-vie». Când cercetătorii au studiat genetica Sauvignon blanc, descendența sa a fost urmărită până la vechiul soi de struguri. În 2016, cultivarea Sauvignon blanc s-a întins pe o suprafață de 124.700 de hectare pe tot globul, așa cum arată studiile. Franța a condus, reprezentând 22,5% din suprafața totală de Sauvignon blanc din lume, urmate de Africa de Sud, dar și Moldova”, a precizat Ștefan Zbanea.
Aceștia au mai prezentat și fluxul tehnologic pentru vinul Sauvignon blanc demisec, în care s-au regăsit mai mulți pași. Printre aceștia, au fost precizate recepția strugurilor, desciorchinarea, zdrobirea ciorchinilor, tratamentul cu dioxid de sulf, separarea mustului, limpezirea acestuia, corectarea mustului și fermentarea lui. Apoi, în acest proces, urmează tragerea vinului de pe drojdie, egalizarea, cupajarea și stabilirea vinurilor.
Un alt proiect prezentat din cadrul evenimentului a privit sterilizarea animalelor de companie
O echipă de studente din anul III de la Facultatea de Medicină Veterinară au prezentat un proiect privind sterilizarea animalelor de companie.
„Sterilizarea este singura metodă prin care putem preveni abandonul animalelor și a opri înmulțirea lor excesivă. De asemenea, când vine vorba de binele propriu al animalelor, putem spune că previne fuga de acasă, reduce agresivitatea, reduce marcarea nedorită a teritoriului, dar și scade riscul de cancer mamar sau cancer testicular, precum și crește speranța de viață a acestora cu până la 3-5 ani”, a precizat Lavinia Pușcașu.
Studentele din anul III au precizat și câteva măsuri care trebuie să fie luate după operație. Trebuie ținut cont de faptul că plaga trebuie îngrijită cu Betadină sau cu sprayuri de cicatrizare, trebuie administrat antibioticul și antiinflamatorul, iar mișcarea animalului trebuie restricționată. Dacă este cazul, stăpânul se poate prezenta cu animalul la un control, în cadrul unui cabinet de medicină veterinară, la câteva zile de la operație. Există o cămașă de protecție care este recomandat să fie pusă animalului, dar și un guler elisabetan pentru a opri propria lingere a pielii.
Întreaga prezentare a fost susținută și de o demonstrație a acestui tip de operație pe un cățel de pluș.
Tururi organizate în incinta USV Iași au fost realizate cu ocazia acestui eveniment
Evenimentul „Student pentru o zi” a continuat printr-un tur ghidat de către studenții USV Iași. Aceștia au îndrumat elevii prin incinta universității, iar primul obiectiv al turului a fost chiar Biblioteca USV Iași, un spațiu unde elevii vin pentru multitudinea de cărți disponibile, dar și pentru studiul efectiv.
Apoi, turul ghidat de studenți a continuat la Baza Hipică, unde elevii au putut să admire caii din hambar, zona de unde se aprovizionează cu fân, dar și spațiile exterioare ale bazei. În drumul spre Baza Hipică, elevii au putut observa și campusul studențesc. Următoarea atracție a fost Muzeul de Anatomie, continuând cu Laboratorul de bere și, în final, cu Laboratorul de Carne Analiză Senzorială.
Elevii prezenți au fost de la Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”, Colegiul Economic Administrativ Iași, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” și Colegiul Tehnic „Mihail Sturza”.
Evenimentul „Student pentru o zi” a oferit invitaților posibilitatea să viziteze cele mai atractive obiective ale universității, în tururi universitare ghidate de studenții USV Iași care au împărtășit din ce înseamnă studenția.