Prima pagină » Sanatate » Plante medicinale » Usturoita, aliment si medicament de primavara. 7 motive pentru a o consuma
Usturoita, aliment si medicament de primavara. 7 motive pentru a o consuma

Usturoita, aliment si medicament de primavara. 7 motive pentru a o consuma

03 apr. 2015, 18:12,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:56194;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Usturoita (Alliaria petiolata), numita si vindecuta, aisor, frunza-voinicului, este o planta bianuala care tolereaza umbra, intalnita in paduri si de-a lungul malurilor raurilor.

Face parte din familia cruciferelor, Brassicaceae, genul Alliaria, ruda cu o serie intreaga de plante domestice, de la varza la rapita si mustar. Are flori mici, albe si intrebuintari culinare si medicinale. O puteti recunoaste usor dupa mirosul de usturoi pe care-l raspandeste atunci cand rupeti o frunza si o frecati putin intre degete.

Usturoita face parte din categoria plantelor salbatice si apreciate in popor pentru ca sunt comestibile si au calitati de condiment. Comestibile sunt atat frunzele, florile, fructele sub forma de mini-pastai si semintele, cat si radacinile albe cu gust ca de hrean.

Plante medicinale de primavara care te ajuta sa te insanatosesti

Utilizari culinare
Frunzele de usturoita tocate pot fi folosite pentru aromatizarea salatelor, a sandwichiurilor sau sosurilor verzi (cum ar fi pesto-ul). Poate fi utilizata ca umplutura pentru ravioli si in amestecuri cu legume si branzeturi. In general e mai bine sa amestecati usturoita cu alte verdeturi in proportie de 1/4, pentru un gust echilibrat, caci ea singura are o aroma intensa care cere ceva obisnuinta.

De asemenea, florile pot fi mai mult decat element de decor in farfurie. Aroma ustoitei este un amestec echilibrat intre gusturi cu care suntem mai obisnuiti astazi: usturoiul si mustarul. Semintele negre de usturoita sunt folosite in multe parti drept condiment.

Verdeturi de primavara. 16 modalitati de a folosi ca medicament urzica, spanacul, leurda, loboda, stevia, ceapa si usturoiul verde

Proprietati terapeutice
Usturoita este apreciata si ca planta medicinala. Planta contine elemente active foarte importante: substante glicozide, uleiuri esentiale, enzime, substante saponine si carotenoide si altele. Iata cateva indicatii terapeutice ale usturoitei:

Detoxifica organismul, fiind una din plantele specifice curelor de primavara
Usturoita prezinta proprietati depurative si tonice, fiind indicata in curele de primavara de detoxifiere a organismului si pentru combaterea asteniei de sezon.

Pentru a da roade, curele cu usturoita trebuie sa dureze 10 zile consecutiv, dar nu se recomanda sa se administreze mai mult de 2 saptamani pe luna.

La cei care sufera de diabet, curele cu usturoita ajuta la prevenirea complicatiilor specifice acestei boli.

11 plante de primavara care iti purifica organismul de toxine

Curata plamanii de nicotina si previne cancerul pulmonar
Organele verzi si fragede ale plantei contin principii care actioneaza ca antidot pentru nicotina si care, in acelasi timp, curata alveole pulmonare de depuneri. Din acest motiv, usturoita este o detoxificanta ideala pentru fumatori, avand si un rol preventiv in declansarea cancerului pulmonar.

Remediu in bronsite, astm, pneumonii
Substantele sulfurate din planta prezinta efecte bacteriostatice, gratie carora usturoita se poate administra in completarea tratamentelor specifice, in cazul unor infectii pulmonare sau intestinale, in supuratii si chiar in cangrenele infectioase.
Usturoita proaspata, mai completeaza cu succes tratamentele specifice ale bolnavilor de astm, bronsita.

Bogata in vitamina C
Prin continutul mare de vitamina C, organele verzi ale plantei, atunci cand sunt consumate ca atare, combat scorbutul, intaresc imunitatea si franeaza procesele de imbatranire.

Fixeaza calciul in oase
Studiile au aratat ca usturoita ajuta la fixarea calciului in oase. Din acest motiv, este recomandata mai ales adolescentilor (ajuta la cresterea armonioasa a scheletului) si femeilor (previne sau diminueaza consecintele osteoporozei).

Purifica rinichii
Curele cu usturoita, gratie proprietatilor declorurante a principiilor existente in aceasta planta, protejeaza rinichii si ajuta la eliminarea din organism a uratilor.

Sucul, bun antibiotic si expectorant

Sucul obtinut din stoarcerea plantei proaspete, aplicat extern, contribuie la vindecarea ranilor, a cangrenelor si a furunculelor, iar administrat intern, ca atare sau in amestec cu apa si miere (50 ml suc de usturoita, 50 ml apa, o lingurita de miere) prezinta efecte diuretice, depurative si dezinfectante.

Sucul de usturoita are un efect antibiotic intens, inhiband bacilul piocianic, alte bacterii gram-negative si bacilii tifoizi si paratifoizi. Acest aspect este deosebit de remarcabil, deoarece exista putine medicamente antibiotice cu un astfel de efect.

De asemenea, sucul proaspat este un expectorant foarte bun. El poate fi folosit in doze de 15-30 ml pe zi, luat in ceai de menta sau de flori de tei.

Semintele sunt vermifuge si calmeaza durerile reumatice

Fitoterapia traditionala mai foloseste de la usturoita si semintele formate in fructe (silicve) asemanatoare cu cele ale mustarului. Acestea se recolteaza vara, la deplina lor maturitate. Semintele sunt utilizate intern pentru efectul vermifug si revulsiv si extern pentru alinarea durerilor reumatice.

Trebuie rasnite, iar pulberea rezultata se administreaza cate un gram (un varf de cutit), de 3 ori pe zi, ca adjuvant in combaterea viermilor intestinali. Extern, se foloseste dupa ce praful de seminte s-a mestecat cu apa, obtinandu-se o pasta.

Pasta din semintele rasnite de usturoita, sub forma de cataplasme, se aplica pe zonele afectate de reumatism.

Contraindicatii si reactii adverse

Usturoita este o planta complet lipsita de toxicitate. Totusi, nu este indicat ca planta sa se administreze celor care sufera de gastrita cronica. Deoarece principiile din planta pot irita usor parenchimul renal, nu se indica folosirea usturoitei in caz de nefrita.

Administrata in doze mari (peste 250 g), usturoita poate provoca greata si voma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025