Prima pagină » Actualitate » USR vrea să introducă Certificatul Verde pentru toți angajații din România! Statul va suporta cheltuielile testării angajaţilor
USR vrea să introducă Certificatul Verde pentru toți angajații din România! Statul va suporta cheltuielile testării angajaţilor

USR vrea să introducă Certificatul Verde pentru toți angajații din România! Statul va suporta cheltuielile testării angajaţilor

10 nov. 2021, 10:17,
BZI.ro, în Actualitate

Un amendament depus de USR pe legea aflată deja în Parlament prevede obligativitatea Certificatului Verde pentru toţi angajaţii, indiferent că sunt la privat sau la stat. Amendamentul prevede faptul că românii au timp 60 de zile pentru a se vaccina. În caz contrar aceștia nu mai pot intra la serviciu.

Certificatul verde pentru angajaţi se află în Camera Deputaților după ce a fost votat la Senat. În Senatul României, legea nu a trecut pentru că nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Amendamentul USR prevede 60 de zile pentru români pentru să se vaccineze şi să prezinte Certificatul Verde

Certificatul Verde este o urgență națională, este de părere USR-ul care a depus şi un amendament în acest sens. Așadar, angajaţii din România au la dispoziţie 60 de zile pentru a se vaccina. Certificatul va fi introdus pentru toți angajaţii, fie că lucreză la stat sau la privat:

”USR susține ferm introducerea Certificatului Verde ca măsură de protecție la locul de muncă, atât pentru protecția angajaților, cât și pentru persoanele cu care aceștia vin în contact. Din acest motiv, USR va cere în Legislativ aplicarea nediscriminatorie a Certificatului Verde pentru toți angajații, indiferent că aceștia activează în sistemul public sau cel privat.

Vom depune această prevedere la Camera Deputaților sub forma unor amendamente la forma proiectului legislativ, care a trecut recent prin Senatul României.

Statul va suporta costul testării angajaţilor timp de 60 de zile

Amendamentul prevede faptul că, până când îşi vor finaliza schema completă de vaccinare, angajaţii vor trebui să se testeze de două ori pe săptămână. Costul total al testării va fi suportat din bugetul de stat. Totuşi, după perioada e 60 de zile, angajaţii vor trebui să suporte în totalitate testarea:

De asemenea, având în vedere scară largă de aplicare a acestei măsuri, vom propune și o perioadă tranzitorie de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

În cele 60 de zile, angajații își vor putea efectua sau completa schema de vaccinare, iar testarea regulată (de două ori săptămânal) va fi suportată integral din bugetul statului.

După finalul perioadei tranzitorii de 60 de zile, angajații nu vor mai trebui să se testeze, dacă au optat pentru vaccinare.

În caz contrar, testarea periodică va fi suportată din fonduri proprii ale angajatului. În cazul în care un angajat ar refuza testarea periodică din fonduri proprii după perioada tranzitorie, există posibilitatea suspendării contractului de muncă al acestuia.”, arată un comunicat al USR.

Scandal în Parlament pe ideea de impunere a Certificatului Verde

În Parlamentul României, ideea de impunere a Certificatului Verde este amplu dezbătută. Scandalul a pornit când opoziția, formată din reprezentanții AUR s-a opus constant acestei idei. Parlamentul va vota in perioada următoare impunerea certificatului verde la toți angajatii din România. Având în vedere acest lucru, numerele de telefon ale parlamentarilor care ar susține această lege a fost făcută publică pentru ca aceștia să poată fi contactați de toți cei care nu doresc adoptarea acesteia.

Lista a fost publicată pe rețelele de socializare alături de un mesaj în care inițiatorii îi încurajează pe toți cei care sunt împotrivă să le scrie parlamentarilor pentru a nu vota proiectul.

„Doamne ajută fraților! Distribuim, acționăm: direct telefon sau sms”, este mesajul postat alături de lista cu numerele de telefon.

Pe de altă parte, medicii susțin impunerea certificatului verde afirmând faptul că, dacă acest lucru s-ar impune, atunci s-ar rezolva în mare parte problema pandemiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *