Prima pagină » Actualitate » USR s-ar putea rupe, este de părere un senator din partid
USR s-ar putea rupe, este de părere un senator din partid

USR s-ar putea rupe, este de părere un senator din partid

21 feb. 2022, 09:26,
în Actualitate

USR s-ar putea rupe în contextul în care sunt multe conflicte interne. Senatorul Irineu Durău  vorbit într-o intervenţie publică despre problemele pe care le are formaţiunea politică. Acesta consideră că întregul proces de votare este unul incorect mai ales că se crează o majoritate în Biroul Politic, majoritate care nu aparținea  fostului lider.

Asta în condiţiile în care sute de membri şi-au depus demisiile după ce Dacian Cioloș și-a anunțat retragerea din cea mai înaltă funcție din partid. Ionuț Moșteanu vorbind despre faptul că demisiile nu au fost înregistrate printre persoanele care dețin funcții politice.

USR s-ar putea rupe pentru că nu există niciun progres notabil

Irineu Durău consideră că USR s-ar putea rupe în contextul în care există o criză externă, iar partidul nu a înregistrat niciun progres considerabil. Senatorul care a fost şi candidat la preșidenția partidului menţionează faptul că echipa Bârna s-a rupt de Dacian Cioloș, iar această rupere a generat o mulţime de controverse şi confruntări interne:

„Suntem clar într-o criză externă. Astăzi USR nu este unde trebuie. Nu am văzut niciun progres notabil în USR. În USR este aceeaşi majoritate în Biroul Naţional de 4 ani şi jumătate. Echipa Ghinea – Bârna – Drulă s-a rupt de Dacian Cioloş şi a generat o nouă confruntare. Obiectivul USR trebuie să fie extern, dincolo de certuri. În USR, liderii mai degrabă au renunţat. Este greu să rezişti. Responsabilitatea înseamnă să rămâi până la capăt”, a declarat Irineu Dârau, într-o emisiune la Aleph News.

Senatorul menţionează că USR s-ar putea rupe şi în contextul în care președintele formaţiunii politice, care are o mare legitimare, este neputincios într-un sistem de votare incorect. Oricum, senatorul mai explică faptul că se știa înainte de Congres care va fi raportul din Biroul Național:

Preşedintele USR a fost ales prin votul tuturor membrilor. Preşedintele USR avea o mare legitimitate. Biroul Naţional USR este însă ales prin delegaţi. Din cauza unui sistem de vot incorect, se ajunge la o altă cotă de reprezentare în USR. De multe ori, delegaţii pentru Congres se negociază de puterea USR de la centru. Eu ştiam matematic, înainte de Congres, că raportul din Biroul Naţional vă fi de 14 la 11. Eu vorbesc de probleme mari de sistem în USR. Nu e firesc ca dintr-o filială să fie trimişi mai sus oameni care susţin o singură grupare.

Dacian Cioloș și-a dat demisia din USR

Declarațiile vin în contextul în care Dacian Cioloș și-a anunțat demisia din USR, locul lui fiind luat de către Cătălin Drulă. Fostul președinte, Dacian Cioloș, a anunțat că își dă demisia pentru că nu dispune de majoritatea necesară tocmai în Biroul Național:

E un plan care decurge firesc din promisiunile pe care le-am făcut în campania internă. Atâta timp cât n am avut susținere (…) am considerat firesc să îmi susțin demisia. Credința mea este că partidul USR este în continuare o alternativă la extremism . (…) explica Dacian Cioloș după ce și-a anunțat demisia.

Oricum, USR s-ar putea rupe şi în contextul în care ce au fost înregistrate demisii în USR după ce Dacian Cioloș a renunțat oficial la conducere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *