Prima pagină » National » USR copiază proiectul referitor la decontarea fertilizărilor în vitro
USR copiază proiectul referitor la decontarea fertilizărilor în vitro

USR copiază proiectul referitor la decontarea fertilizărilor în vitro

03 feb. 2022, 14:13,
BZI.ro, în National

Gabriela Firea a fost, la un moment dat, criticată pentru mai multe proiecte de lege. Social democrata a propus ca statul român să deconteze fertizările în vitro. Așadar, acest lucru pare mai aproape după ce chiar USR a propus același lucru.

Deputatul USR Cristina Rizea a depus în Parlament un proiect lege menit să încurajeze natalitatea din România. Statul va deconta vertilizările în vitro.

USR vrea decontarea statului a fertilizărilor în vitro

Conform proiectului de lege propus de USR, fertilizările în vitro vor fi decontate de către statul român.Cristina Rizea a menționat faptul că legea care propunere decontarea cheluielilor, nu foarte mici, va funcționa de la începutul lunii ianuarie a anului 2023.

Totodată, potrivit expunerii de motive, costurile maximale preconizate pentru aceste proceduri la momentul depunerii proiectului de lege sunt de 1.750 de lei/procedură în cazul inseminării artificiale și de 20.000 de lei/procedură în cazul fertilizării în vitro. Impactul bugetar total estimat este de maximum 217.500.000 de lei, pentru efectuarea în total a câte 10.000 de proceduri din fiecare dintre cele două categorii.

România stă foarte prost la capitolul natalitate

Situația este una extrem de dificilă în România în raport cu natalitatea. Tot mai multe statistici trag un semnal de alarmă. Natalitatea din țară este la cote mici și există riscul ca dacă trendul se menține, în 2050 să fim mai puțini cu 20%, adică 15,5 milioane.

Principalele motive invocate de Eurostat sunt fenomenul de migraţie, dar şi scăderea natalităţii din țară. Țara noastră este printre singurele țări din lume şi probabil singura din Uniunea Europeană care nu are un plan concret pro-natalitate. Sporul natural negativ a început să se accentueze în 2020 faţă de 2019, susţine Institutul Naţional de Statistică. Oricum, la nivel de Executiv nu există absolut niciun proiect care să încurajeze natalitatea din România.

Gabriela Firea a propus decontarea cheltuielilor de la bugetul de stat

Proiectul de lege pare să fie copiat de la senatorul PSD, Gabriela Firea. Aceasta a propus încă din 2018, ce e drept la nivel de Capitală, decontarea cheluielilor fertilizării în vitro. La acea dată, Gabriela Firea era primarul Bucureștiului iar decizia a stârnit un val de nemulțumiri în rândul consilierilor USR:

„Am primit întrebarea dacă este treaba primăriei dacă sunt cupluri în Bucureşti care nu reuşesc să aibă copii sau dacă e treaba primăriei să recomande vizită la medic a femeilor însărcinate. Da, este treaba primăriei. Ca femeie, că mamă, că primar, spun că da, este treaba primăriei”, a spus Firea la începutul şedinţei de Consiliu din 2018.

Concret, unii dintre consilierii USR la Primăria Generală a Bucureștiului au votat împotriva decontării fertilizării în vitro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *