Prima pagină » National » USR cere de urgenţă demiterea ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, după ce trei spitale mari din Capitală au rămas fără curent
USR cere de urgenţă demiterea ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, după ce trei spitale mari din Capitală au rămas fără curent

USR cere de urgenţă demiterea ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, după ce trei spitale mari din Capitală au rămas fără curent

16 iul. 2024, 20:20,
în National

USR solicită marţi demiterea imediată a ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, pentru incompetenţa cu care gestionează sistemul de sănătate din România, după ce trei spitale mari din Capitală, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, au rămas fără curent electric, zeci de operaţii fiind sistate şi vieţile pacienţilor fiind puse în pericol.

USR mai cere publicarea unei statistici exacte privind spitalele din România care nu sunt dotate cu generatoare electrice, în scopul prevenirii unor situaţii catastrofale.

Potrivit USR, „PSD şi PNL au ratat şansa modernizării reţelelor electrice şi de oxigen din spitale cu fonduri europene, după ce majoritatea banilor disponibili au rămas nefolosiţi. Ministerul Sănătăţii, prin vocea ministrului Rafila, a susţinut că spitalele din subordinea sa vor continua aceste investiţii cu bani europeni, însă, în realitate, niciun proiect în care Ministerul este beneficiar nu este eligibil pentru o nouă finanţare europeană. Doar o treime din cele 200 de milioane de euro disponibile au fost utilizate”.

„Au fost cazuri, în ultimele zile, în care s-a operat la lanternă”

Deputatul USR Adrian Wiener, fost director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, spune că situaţia din spitale este precară, în condiţiile în care multe dintre contractele de modernizare a instalaţiilor electrice au fost făcute de firme de partid mufate la banii publici.

„Au fost cazuri, în ultimele zile, în care s-a operat la lanternă, cu pacientul deschis pe masă, din cauză că generatoarele nu au pornit sau nu au făcut faţă. Vorbim de zeci de minute în care respiratoarele şi aparatele de anestezie au funcţionat pe baterii, Doamne fereşte să nu trebuiască să ventilăm pacienţii la balon”, spune Adrian Wiener.

Deputatul USR îl acuză pe ministrul Alexandru Rafila de pierderea oportunităţii de a investii, din bani europeni, în reţele electrice şi generatoare, ”o inconştienţă criminală”.

Emanuel Ungureanu acuză că ministrul Rafila nu a fost capabil să asigure pregătirea spitalelor

Totodată, deputatul USR Emanuel Ungureanu acuză că ministrul Rafila nu a fost capabil să asigure pregătirea spitalelor din subordinea sa cu generatoare electrice adecvate pentru a gestiona situaţii catastrofale.

„Abia acum, după ce viaţa pacienţilor este în pericol, Rafila se gândeşte că ar trebui să organizeze o videoconferinţă în care va întreba câte spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii sunt dotate cu generatoare performante, capabile să susţină aparatura vitală pentru salvarea pacienţilor aflaţi în stare critică. Ciolacu trebuie întrebat la fiecare conferinţă de presă ce afaceri murdare îl leagă de Rafila, de ce îl menţine în funcţie, când el ar fi trebuit demis pentru lene şi incompetenţă”, a declarat Emanuel Ungureanu, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor.

„În 2021, USR a atras finanţare europeană prin PNRR, care a inclus sute de milioane de euro pentru modernizarea spitalelor româneşti şi construirea de spitale noi. Câte eşecuri mai trebuie să strângă Alexandru Rafila până să fie demis? Deja a tăiat 740 de milioane de euro din PNRR de la Sănătate, iar România poate pierde alte 700 de milioane de euro, pentru că proiectele pentru modernizarea şi construirea de noi spitale merg foarte prost. Spitalele regionale există în continuare doar în machete”, spune USR.

Toate spitalele aflate în subordinea PMB au fost dotate cu generatoare

În Bucureşti, toate spitalele aflate în subordinea PMB au fost dotate cu generatoare, mai arată formaţiunea.

„USR cere Guvernului să acţioneze urgent în interesul cetăţenilor şi solicită demiterea ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, precum şi publicarea unei statistici exacte privind spitalele din România care nu sunt dotate cu generatoare electrice, în scopul prevenirii unor situaţii catastrofale”, subliniază USR în comunicat.

Institutul Clinic Fundeni s-a confruntat, marţi, cu o pană de curent, zonele critice fiind alimentate cu ajutorul generatoarelor. Unitatea a fost realimentată, iar echipele de intervenţie ale furnizorului încearcă să restabilească alimentarea întregii zone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *