Această rețetă de uscățele de post este deosebită față de cele clasice. Uscățelele obținute vor fi ușoare și crocante, și își vor păstra prospețimea timp de câteva săptămâni. Uscățelele sunt cunoscute și sub numele de minciunele, sau de “crostoli” în Italia. Mai sunt numite și “aripi de înger”, iar diverse versiuni ale acestora sunt preparate și în alte țări precum Ungaria, Polonia și Ucraina. Uscățelele sunt un fel de biscuiți dulci, răsuciți sub forma unor fundițe, motiv pentru care arată ca niște aripi de îngeri. Principala diferență între această rețetă și cea clasică, este că cea de față nu conține unt sau untură. De asemenea, în aluat se adaugă o cantitate generoasă de vin alb și coajă de citrice, pentru o aromă inedită. Uscățelele merg de minune alături de un pahar de vin dulce precum Moscato, dar sunt la fel de delicioase și alături de șampanie sau Prosecco.
Secretele uscățelelor de post care își păstrează prospețimea
Înainte de a te apuca de treabă trebuie să tii cont de câteva amănunte importante. Făina pentru prăjituri este cea mai potrivită pentru această rețetă. Zahărul alb obișnuit este cel mai bun. Folosește coaja de la o lămâie sau portocală organică. Vinul alb le va da uscățelelor acea textură crocantă, cu multe bule mici la suprafață.
Pentru a face uscățele de post, începe prin a amesteca 2½ linguri (30 de grame) de zahăr, ¼ cană (60 de grame) de apă, 3 linguri (40 de grame) de vin alb, 2½ linguri (30 de grame) de ulei de floarea-soarelui și coaja rasă a unei lămâi sau a unei portocale. Amestecă timp de câteva secunde, apoi adaugă 1⅔ cană (250 de grame) de făină pentru prăjituri și un vârf de cuțit de sare.
Combinați toate ingredientele, apoi transferați amestecul pe suprafața de lucru și frământați timp de 5 minute, sau până obțineți un aluat compact și elastic. Formați o minge, apoi lăsați să se odihnească timp de aproximativ o oră, acoperit cu un prosop de bucătărie. Odihna este cheia deoarece permite glutenului să se relaxeze. Astfel, mai târziu, întinderea foii de aluat nu vă va da bătăi de cap. După o oră, puteți întinde aluatul cu un sucitor.
Modelarea și prăjirea celor mai crocante minciunele
Presărați masa de lucru cu făină, apoi intendeti foaia cât de subțire puteți, amintindu-vă să pliați aluatul de două sau trei ori. Plierea contribuie la textura crocantă de după prăjire. Continuați să întindeți aluatul cât mai subțire puteți. Forma nu este importantă. Apoi, când aveți un aluat foarte subțire, aproape transparent, puteți să-l tăiați. Cea mai comună formă este cea rectangulară cu două deschideri în centru. Dar forma nu este foarte importantă când vine vorba de aceste “aripi de îngeri”. Puteți să faceți asta și împreună cu copiii, permițându-le să taie aluatul în cele mai ciudate forme.
După ce le-ați tăiat, puteți așeza formele pe un șervet de bucătărie curat, în straturi, acoperind fiecare strat cu câte un șervete, pentru a economisi spațiu în bucătărie. Aceste uscățele pot fi coapte, însă prăjite în ulei sunt mult mai gustoase și aromate. Încălziți uleiul la 170 de grade și prăjiți timp de aproximativ 30 de secunde pe fiecare parte.
Minciunelele ar trebui să fie foarte ușoare, crocante și cu multe bule la suprafață. Atunci când le scoateți din ulei, ele ar trebui să fie ușor aurii. Nu le prăjiți prea mult, altfel vor absorbi prea mult ulei. Lăsați uleiul să se scurgă, apoi așezați-le pe un platou căptușit cu hârtie de bucătărie și continuați să le prăjiți pe celelalte. Presărați fiecare strat de uscățele de post cu zahăr pudră. După aceea, tot ce vă mai rămâne de făcut este să le serviți prietenilor și familiei, care vor fi uimiți să afle că aceste mici delicii sunt 100 la sută de post.