Se numeste lucita estivala benigna si incepe sa afecteze un numar din ce in ce mai mare de oameni: i se mai spune si alergie la soare si apare sub forma unei urticarii extrem de inestetice.
Cum si unde apare
Boala afecteaza aproximativ 10% din populatie si poate aparea la orice varsta. Ocoleste fata, dar se localizeaza pe piept, spate, antebrate, genunchi si glezne si apare la mai putin de 12 ore de la prima expunere, fie ea prelungita sau nu. In formele mai grave, este necesar tratamentul cu unguent care contine corticosteroizi, insa doar la recomandarea medicului.
Inconfortabila si inestetica, are aspectul unei urticarii sau a unor mici papule rosii, care cauzeaza mancarimi. Vinovate sunt ultravioletele, astfel ca aceasta reactie ar putea aparea si la solar. O alta veste proasta este ca, o data aparuta, este foarte probabil sa apara si in anii urmatori, posibil intr-o forma mai severa.
4 forme de manifestare a alergiei la soare
Cum o prevenim
Medicii dermatologi interzic celor care au aceasta alergie expunerea la soare. Mai mult, recomanda pacientilor cu lucita sa poarte haine care acopera cat mai mult pielea: pe cat posibil, este necesara purtarea unei palarii, a unor camasi cu maneca lunga, rochii lungi.
Cea mai buna metoda de a nu te imbolnavi este preventia: in zilele insorite, este absolut necesara tratarea pielii cu o crema cu indice ridicat de protectie a pielii. Dermatologii mai recomanda un tratament pe baza de beta-caroten, administrat cu doua saptamani inainte de expunere. O veste buna este ca au aparut deja pe piata creme de protectie solara pentru cei care au alergie la soare.