Prima pagină » Coronavirus » Ursula von der Leyen: „UE nu le poate dona vaccinuri ţărilor sărace!“

Ursula von der Leyen: „UE nu le poate dona vaccinuri ţărilor sărace!“

21 mart. 2021, 17:58,
în Coronavirus

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană nu se află în prezent în postura de a le dona în mod direct vaccinuri împotriva COVID-19 ţărilor mai sărace, potrivit dpa.

„Există o presiune destul de mare asupra statelor membre să obţină vaccinuri pentru ele însele”, a afirmat şefa Comisiei.

Von der Leyen a evidenţiat, totuşi, sprijinul financiar acordat de UE iniţiativei COVAX conduse de OMS pentru a le oferi acces la vaccinuri ţărilor mai sărace.

„UE a investit 2,2 miliarde de euro în această iniţiativă. COVAX a livrat deja 30 milioane de doze de vaccin către 52 de ţări. Mecanismul care permite blocului comunitar să furnizeze în mod direct vaccinuri altor state va începe „doar după ce vom avea o situaţie mai bună a producţiei în UE”, a menţionat Ursula von der Leyen.

Von der Leyen, campanie pentru oferirea de vaccinuri populaţiei de pe tot globul

În primăvara anului 2020, preşedinta Comisiei făcuse o campanie agresivă pentru oferirea de vaccinuri populaţiei de pe tot globul. Cu toate acestea, cele mai multe doze sunt administrate în prezent în statele bogate ale lumii.

Țările bogate blochează propunerile menite să ajute națiunile în curs de dezvoltare să își sporească capacitățile de producție a vaccinurilor, arată documente difuzate la BBC Newsnight.

Mai multe țări sărace au cerut Organizației Mondiale a Sănătății să le ajute, dar națiunile mai bogate resping dispozițiile din dreptul internațional care le-ar permite să realizeze acest lucru, potrivit unei copii redactate a textului de negociere a unei rezoluții OMS.

O nouă tranșă de vaccin Pfizer ajunge în România

Altfel, o nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech, care constă în 345.150 doze, va sosi în România luni. Vaccinurile vor fi livrate pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.

Distribuirea dozelor de vaccin anti-Covid-19

Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, dozele fiind distribuite după cum urmează: Centrul Național de Stocare București: 98.280 doze; Centrul Regional de Depozitare Brașov: 39.780 doze; Centrul Regional de Depozitare Cluj: 46.800 doze; Centrul Regional de Depozitare Constanța: 38.610 doze; Centrul Regional de Depozitare Craiova: 36.270 doze; Centrul Regional de Depozitare Iași: 46.800 doze; Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 38.610 doze.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

Începând cu 20 martie, 167 de cabinete noi au devenit operaționale pentru programarea celor care doresc să se vaccineze cu vaccinul produs de compania Pfizer/BioNTech, în 13 județe din țară și la nivelul municipiului București. Vaccinarea efectivă a persoanelor programate se va realiza începând de marți, 23 martie a.c.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 ianuarie 2025
16 ianuarie 2025