Prima pagină » International » Ursula von der Leyen și Macron, întâlnire cu Xi Jinping: „Europa nu poate accepta astfel de practici”
Ursula von der Leyen și Macron, întâlnire cu Xi Jinping: „Europa nu poate accepta astfel de practici”

Ursula von der Leyen și Macron, întâlnire cu Xi Jinping: „Europa nu poate accepta astfel de practici”

06 mai 2024, 13:00, 5 ,
în International

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni, 6 mai, că va cere o concurenţă „echitabilă” cu China în cursul întâlnirii cu preşedintele Xi Jinping la Paris, notează AFP.

„Trebuie să acţionăm pentru a ne asigura că concurenţa este echitabilă şi nedistorsionată”, a spus ea într-o declaraţie publicată cu câteva ore înainte de întâlnirea în trei cu Xi Jiping şi omologul său francez, Emmanuel Macron, scrie Agerpres.

„China produce în prezent, cu subvenţii masive, mai mult decât vinde din cauza cererii sale interne slabe. Acest lucru duce la o ofertă excesivă de produse chineze subvenţionate, cum ar fi vehiculele electrice şi oţelul, ceea ce duce la comerţ neloial”, a acuzat ea.

„Europa nu poate accepta astfel de practici care distorsionează piaţa şi care ar putea duce la dezindustrializare în Europa”, a insistat Ursula von der Leyen.

În discuţiile anterioare cu preşedintele chinez, „am precizat că actualele dezechilibre în ceea ce priveşte accesul pe pieţe nu sunt durabile şi trebuie corectate”, a adăugat ea.

Președintele Chinei, Xi Jinping a ajuns duminică la Paris în prima sa călătorie în Europa în ultimii 5 ani.

Comerțul și războiul dintre Rusia și Ucraina sunt pe ordinea de zi în cadrul discuțiilor cu președintele francez Emmanuel Macron și cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform Reuters.

Într-o declarație publicată la sosire, Xi a lăudat legăturile dintre cele două națiuni, în ciuda tensiunilor comerciale legate de o anchetă a Uniunii Europene.

Xi a declarat că legăturile dintre China și Franța sunt „un model pentru comunitatea internațională de coexistență pașnică și cooperare reciproc avantajoasă între țări cu sisteme sociale diferite”.

„China este dispusă să consolideze comunicarea și coordonarea cu UE”

Presa de stat chineză a încercat să dea un ton conciliant în diverse editoriale de luni.

„Cooperarea economică și comercială dintre China și UE este uriașă, iar loviturile și vânătăile sunt inevitabile”, a scris Cotidianul Poporului, ziarul de referință al Partidului Comunist. „China este dispusă să consolideze comunicarea și coordonarea cu UE, să promoveze cooperarea și să rezolve diferențele prin dialog.”

Global Times a scris că „dorința Chinei de a extinde cooperarea cu Europa și de a sprijini autonomia strategică a Europei rămâne de nezdruncinat”.

Diferendele comerciale dintre Bruxelles şi Beijing sunt numeroase.

Ameninţată că va fi prinsă la mijloc între economia americană şi cea chineză, care beneficiază de un ajutor masiv din partea autorităţilor publice, Uniunea Europeană şi-a intensificat în ultimele luni anchetele privind subvenţiile acordate de statul chinez în mai multe sectoare industriale, în special în domeniul vehiculelor electrice, acuzate de falsă concurenţă.

La Beijing, aceste măsuri, care sunt considerate „protecţioniste”, nu sunt bine primite.

Comentarii
  • Mda, puneți frate sancțiuni si Chinei… Dupa sa nu plângeți că a crescut inflația. Vreti doar BMW/Mercedes/VW/Audi sa se vanda? Normal că chinezii pot face masini aproape 50% mai ieftine. Ar trebui si marile mărci să lase la preț daca vor sa vândă. Sunt masini noi care nu fac in ruptul capului 100.000 euro. 30-40.000 plătești in plus ca e marca germană. Pana la urma o grămadă de piese folosite de marile branduri sunt made in china vandute la preturi made in germany.

  • I se falfaie lui Xi de ce kk mananca escroaca satanista urSULA Parashuta.

    Piata BRICS este aproape la fel de mare ca piata a Europei si a Vacariei SUA, asa ca nu cred ca Xi va pune botul la minciunile escroacei.

    Shobolanului Paduchios Blinken ( Rockefeller ), Xi i-a dat cu flit cand a fost recent la cersit in China, asa ca le-o va da prin gurita si acestor doi satanisti ( Rothschild) si serbarea se incheie cu FALIMENTULL Vacariei SUA Company Rockefeller si a companiei Rothschild.

    Tarile BRICS in frunte cu Rusia scuipa pe SUA si pe Europa, ca sa nu zic altfel.

  • SUA au adoptat masuri similare cu cele chineze:
    – The American Rescue Plan = 1900 mld$
    – Direct Aid = 1000 mld$
    – Made in America = 700 mld$
    – Infrastructure and Climate Change = 1300 mld$
    Curge capitalul european in SUA intr-o veselie, mai ales de cand UE cumpara GPL de la americani la un pret „friendly” – adica de cam 3 ori mai mare decat pretul gazului rusesc.

  • cu alte cuvinte Xi le-a explicat ursulei și micronului că băgavaș și mîncamiați se scriu cu cratimă… 😉

  • Numa’ prosti aici. Vor sa distruga China, inainte sa fie prea tarziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *