Prima pagină » International » Ursula von der Leyen, este încrezătoare că Ucrainei i se va acorda statutul de candidată la aderare: „Este o decizie istorică”

Ursula von der Leyen, este încrezătoare că Ucrainei i se va acorda statutul de candidată la aderare: „Este o decizie istorică”

20 iun. 2022, 10:47,
BZI.ro, în International

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen este încrezătoare că Ucrainei i se va acorda statutul de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană, precizând că este „o decizie istorică pe are Consiliul European trebuie să o ia acum”.

Statutul de candidat la aderare al Ucrainei tot mai sigur

Ursula von der Leyen a declarat duminică seara, 19 iunie, ca acordarea statutului de candidată la aderare al Ucrainei este o decizie potrivită, iar formalităţile pentru aceasta sunt deja stabilite.

„Aceasta este şi o decizie istorică pe care Consiliul European trebuie să o ia acum, dar pregătirile sunt bune”, a spus ea, adăugând că este încrezătoare în perspectivele existente.

Declaraţiile sale vin după ce, vineri,17 iunie, Comisia s-a declarat în favoarea desemnării oficiale a Ucrainei şi a Republicii Moldovei drept ţări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene urmează să discute recomandarea Comisiei la un summit care va avea loc la Bruxelles, joi şi vineri, respectiv 23-24 iunie. Totodată, pe ordinea de zi se va afla şi cererea Georgiei de aderare la Uniunea Europeană, care, în opinia Comisiei, ar trebui să fie supusă îndeplinirii unor condiţii diferite.

Până în acest moemnt, statele membre nu au adoptat o linie comună cu privire la aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova. În acest context, doar guvernul Austriei a susţinut să i se acorde statutul de candidat Bosniei şi Herţegovina, în timp ce România a făcut lobby pentru Georgia.

Ursula Von der Leyen a subliniat că decizia Comisiei de a sprijini statutul de ţară candidată în cazul Ucrainei a fost luată pe baza datelor, faptelor şi a pregătirilor pe care Kievul le-a făcut în ultimii opt ani.

„Ucraina a făcut paşi uriaşi înainte în ultimii câţiva ani”, a spus șefa Comisiei Europene, adăugând că doreşte să vadă, în continuare, progrese similare din partea Kievului.

Germania oferă Ucrainei perspectiva aderării la Uniunea Europeană

Într-un context asemănător, amintim faptul că liderii occidentali au anunțat că vor continua eforturile diplomatice pentru a pune capăt conflictului care a început la 24 februarie. Afirmaţiile cancelarului Olaf Scholz au fost făcute în ziua în care s-a întors de la Kiev, unde a efectuat o vizită alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi şi preşedintele român Klaus Iohannis.

Cei patru lideri au asigurat Ucraina de solidaritatea lor şi au susţinut ca ţării să i se acorde statutul de candidat la UE. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat „rezultatul istoric” şi a declarat că speră ca și celelalte 23 de state membre ale UE să se ralieze acestei poziţii la summitul UE din 23-24 iunie.

Pe drumul de întoarcere în Polonia, Mario Draghi şi Olaf Scholz au avut întâlniri separate cu preşedintele francez pentru a face schimb de opinii cu privire la rezultatele vizitei.

În contextul vizitei celor 4 oficiali în Ucraina, Dmitri Medvedev i-a ironizat pe Macron, Scholz și Draghi, care împreună cu președintele României Klaus Iohannis. Liderul rus a folosit o insultă rasistă și disprețuitoare legată de stereotipurile gastronomice a celor trei națiuni europene.

„Fanii europeni ai broaștelor, lebărului și spaghetelor adoră să viziteze Kievul. Fără folos”, a declarat Medvedev.

Fostul președinte de la Moscova a mai spus că liderii europeni vor promite Ucrainei aderarea la Uniunea Europeană și armament vechi, se vor „aprinde” cu horincă și vor pleca acasă cu trenul „ca acum 100 de ani”.

În ciuda acestora, Ursula von der Leyen este încrezătoare că Ucrainei i se va acorda statutul de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană, precizând că este „o decizie istorică”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *