Prima pagină » Actualitate » Ursula von der Leyen despre cel mai sumbru scenariu. Șefa Comisiei Europene cere statelor membre să se pregătească pentru reducerea consumului de gaze
Ursula von der Leyen despre cel mai sumbru scenariu. Șefa Comisiei Europene cere statelor membre să se pregătească pentru reducerea consumului de gaze

Ursula von der Leyen despre cel mai sumbru scenariu. Șefa Comisiei Europene cere statelor membre să se pregătească pentru reducerea consumului de gaze

20 iul. 2022, 15:12,
BZI.ro, în Actualitate

Șefa Comisiei Europene a prezentat, miercuri, 20 iulie, planul Uniunii Europene pentru a face față unei eventuale întreruperi complete a livrărilor de gaze din Rusia. De precizat că în ultima perioadă, Ursula von der Leyen a avertizat insistent în legătură cu acest scenariu. Astfel, executivul de la Bruxelles a găsit o soluţie ce presupune că fiecare dintre cele 27 state membre să își reducă consumul de gaze cu un procentaj fix.

„Rusia ne șantajează și folosește energia ca pe o armă. De aceea, în orice eventualitate, fie că vorbim de o reducere totală, fie că vorbim de o reducere parțială a gazelor rusești, Europa trebuie să se pregătească. Deja am făcut multe pentru a ne reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia.

Ursula von der Leyen despre reducerea consumului de gaze

Şefa Comisiei Europene a spus că pentru reducerea consumului de gaze, s-a creat un depozit care este la 64% capacitate în acest moment , iar de asemenea, a fost înfiinţată o platformă pentru achiziţii comune la nivelul Uniunii Europene, şi astfel a fost adus în prim plan aprovizionarea din alte surse decât Rusia.

Ursula von der Leyen a mai menţionat ca aprovizionarea din alte surse decât cele rusești a crescut anul acesta, din ianuarie, cu 35 de puncte procentuale, menţionând de acordul cu SUA pentru aprovizionarea cu GPL. Șefa Comisiei Europene a spus că a vorbit cu liderii din Algeria, din Egipt, şi s-a semnat un memorandum pentru creșterea livrărilor din Azerbaidjan. Totodată, s-a lucrat intens pentru a crește sursele de energie verde.

„Doresc însă să vorbim despre felul în care economisim energia. Avem 11 state membre care au lansat avertismente în legătură cu consumul de gaze în timp ce un al 12-lea stat este la nivel de alertă. Știm că pregătirea actuală nu este suficientă”, a spus Ursula von der Leyen.

De asemenea, amintim că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis o declarație pentru CNN, în care a trimis un avertisment către Ungaria, prima țară care a acceptat să plătească energia rusă în ruble.

Într-un scenariu sumbru, consumul va trebui redus cu 15%

Şefa Comisiei Europene a spus că trebuie să fim proactivi și să ne pregătim pentru o potențială întrerupere totală a aprovizionării cu gaz rusesc, de vreme ce acest scenariu devine din ce în ce mai posibil. Aceasta a mai adăugat că Rusia calculează și încearcă să pună presiune asupra UE.

„Aceasta ar afecta întreagă Uniune Europeană. Ne-am învățat însă lecțiile în timpul pandemiei și știm că inamicul nostru cel mai mare este fragmentarea. Dacă acționăm unitar putem rezolva orice criză.Propunerea noastră este să trecem prin această iarnă luând în calcul că aprovizionarea cu gaze din Rusia se va întrerupe cu totul. Trebuie să ne umplem depozitele cât mai repede iar pentru asta trebuie să reducem consumul de gaze. Știu că este mult pentru statele UE, dar trebuie să facem acest lucru pentru a ne proteja”, a spus Ursula von der Leyen.

Astăzi, 20 iulie, UE a decis propunerea unui instrument de urgență în baza articolului 122, cu două obiective. În primul rând, fiecare stat membru să-și diminueze consumul de gaze în cazul în care situația se deteriorează. iar dacă vor fi întreruperi, se va lansa un sistem de alertă în Uniunea Europeană și se va solicita statelor membre o reducere cu 15% a consumului de gaze.

În al doilea rând, Ursula von der Leyen a conchis, spunând că există propunerea de a se pune la dispoziție o plasă de siguranță pentru toate statele membre.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *