Prima pagină » International » Ursula von der Leyen amână discuţia privind structura viitorului executiv comunitar
Ursula von der Leyen amână discuţia privind structura viitorului executiv comunitar

Ursula von der Leyen amână discuţia privind structura viitorului executiv comunitar

10 sept. 2024, 17:00,
în International

La cererea Comisiei Europene, discuția despre structura viitorului executiv comunitar, programată inițial pentru miercuri, 11 septembrie, a fost amânată pentru marți, 17 septembrie, la ora 9:00 (ora locală), la Strasbourg, conform declarației făcute de Delphine Colard, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Parlamentului European, pe platforma X, citată de Agerpres.

Anterior, agenția de presă EFE a raportat, bazându-se pe informații din două surse parlamentare, că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, își va prezenta echipa de comisari pentru noul mandat în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, săptămâna viitoare, și nu în această săptămână, cum era prevăzut inițial. Motivul întârzierii este legat de o procedură națională neterminată privind nominalizarea candidatului din Slovenia.

Ursula von der Leyen a amânat prezentarea noii sale echipe de comisari europeni

Conform surselor citate de EFE, Ursula von der Leyen nu va prezenta public echipa miercuri, 11 septembrie, și nici nu va participa la Conferința președinților din Parlamentul European – întâlnirea liderilor grupurilor politice și a președintelui Parlamentului – unde urma să prezinte structura și atribuțiile fiecărui candidat.

Una dintre surse a explicat că această amânare reprezintă doar o „întârziere tehnică”, din cauza faptului că Slovenia nu a finalizat procedura de nominalizare, schimbându-și candidatul în timpul procesului. Legislația slovenă impune ca nominalizarea să fie aprobată de parlamentul național.

Potrivit noului calendar, Ursula von der Leyen va participa marțea viitoare la întâlnirea cu liderii de grup și va prezenta public structura și responsabilitățile echipei sale.

Este un proces complex, unde trebuie să se țină cont de potrivirea numelor cu portofoliile și atribuțiile politice, dar și de echilibrul de gen, origine geografică și afiliere politică, notează EFE.

După ce lista va fi anunțată, Parlamentul European va supune comisarii propuși unor audieri, în care vor fi evaluate competențele și prioritățile acestora, CV-ul și eventualele incompatibilități.

Acest proces este destul de riguros, fiind obișnuit ca unii candidați să nu treacă audierile și să fie necesară înlocuirea lor, menționează EFE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *