Prima pagină » Actualitate » Ursula von der Leyen a pierdut procesul privind transparența contractelor de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19. Ce transmite europarlamentarul Cristian Terheș
Ursula von der Leyen a pierdut procesul privind transparența contractelor de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19. Ce transmite europarlamentarul Cristian Terheș

Ursula von der Leyen a pierdut procesul privind transparența contractelor de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19. Ce transmite europarlamentarul Cristian Terheș

17 iul. 2024, 13:11, 1 ,
BZI.ro, în Actualitate

Europarlamentarul Cristian Terheș susține că Ursula von der Leyen a pierdut procesul, Tribunalul General al UE hotărând că decizia Comisiei Europene de a ascunde de la publicare părți însemnate din contractele privind achiziția de vaccinurile conține „iregularități”.

„Comisia Europeană a ascuns părți din aceste contracte susținând că ar apăra interesele comerciale ale firmelor producătoare de vaccinuri.
Comisia Europeană „nu a demonstrat că un acces mai larg la clauzele din contracte ar submina interesele comerciale ale acestor părți”, a arătat instanța europeană în hotărâre.
Printre părțile din contract ce nu au fost făcute publice de către Comisie a fost și partea ce privește plata despăgubirilor pentru cei care au efecte adverse după vaccinare.
„În aceste împrejurări, instanța consideră că al treilea motiv invocat în decizia atacată pentru refuzul unei comunicări mai ample a dispoziției privind despăgubirile nu demonstrează, așa cum o cere jurisprudența citată la punctul 31 de mai sus, existența unui risc previzibil și nu un risc pur ipotetic pentru interesele comerciale ale întreprinderilor în cauză”, se arată în motivarea instanței la paragraful 169.
„Cu alte cuvinte, instanța europeană arată că Ursula von der Leyen a fost mai preocupată de interesul companiilor producătoare de pretinse vaccinuri, decât de corecta informare a publicului și a celor care s-au injectat cu aceste produse medicale pentru a ști ce să facă în cazul în care au efecte adverse”, a sus europarlamentarul Cristian Terheș.
Hotararea CJUE vine cu o zi inainte de votarea Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat in fruntea Comisiei Europene.
În multiple conferințe de presă, luări de poziții și amendamente, europarlamentarul conservator Cristian Terheș împreună cu alți colegi au solicitat publicarea acestor contracte.
În mandatul care s-a încheiat în 2024, europarlamentarii PSD, PNL și USR s-au opus constant prin vot publicării acestor contracte. Vom continua demersurile pentru publicarea acestor contracte, pentru ca cetățenii să afle ce e în spatele celui mai mare caz de corupție și abuz din istoria UE”, a concluzionat europarlamentarul Cristian Terheș.

Hotărârea instanței europene poate fi accesată aici: https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf? text=&docid=288381&pageIndex=0&doclang=en&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=2277267

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
17 iulie 2024
17 iulie 2024