Specialiștii monitorizează comunele din jurul localității Ciohorăni, unde au fost văzuți o ursoaică și doi pui. Autoritățile sunt pregătite să intervină în cazul în care animalele sălbatice vor fi văzute din nou. Specialiștii trag un semnal de alarmă și atenționează populația cu privire la pericolul la care se expune, dacă nu respectă niște reguli
Ursoaica și cei doi pui de la Ciohorăni s-au întors în pădure. Duminică, 12 noiembrie 2023, au încercat să intre într-un magazin din comuna Ciohorăni, județul Iași. Primarul a sunat la 112, iar la fata locului au intervenit jandarmii și specialiștii de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași. Primarul comunei Ciohorăni susține că pericolul nu a trecut.
„Nu a mai fost văzută în localitate (n.r. – referitor la ursoaică și cei doi pui). Cel mai probabil este cu puii în pădurea vecină. Noi suntem în alertă, chiar dacă urșii au fost pașnici. Ursoaica a trecut prin vreo 3 curți, a trecut prin localitate, de la un capăt la altul, dar nu a făcut pagube. În astfel de situații se anunță ISU (n.r. – Inspectoratul pentru Situații de Urgență), DSV (n.r. – Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), asociația vânătorilor, Jandarmeria.
Alerta lor depinde de alerta noastră, ca să zic așa. Duminică, jandarmii au fost prompți, au venit în localitate, dar nu s-a întâmplat nimic grav. Ursoaicele sunt periculoase, mai ales dacă sunt cu puii. Au traversat localitatea dintr-o parte în alta și au fost aproape de oameni. Un sătean a zis că a trecut la vreo 10 metri de el și a fugit omul, pentru că s-a speriat”, spune Simion Ticu, primarul comunei Ciohorăni.
Specialiștii monitorizează comunele din jurul localității Ciohorăni, unde au fost văzuți ursoaica și cei doi pui
O echipă de jandarmi este pregătită să intervină în cazul în care este necesar.
„Dacă mai apare vreo solicitare, ne vom deplasa la fața locului. Avem un echipaj de jandarmi la Pașcani, dar și la Iași, care pot interveni. În această situație, dacă apare ursoaica, se ia legătura cu autoritatea locală, se cheamă un vânător, un medic veterinar, iar un echipaj de jandarmerie se va duce la fața locului. Prima măsură este alungarea animalului cu zgomote, cu girofaruri, apoi tranchilizarea, eutanasierea, după tranchilizare, în funcție de situația de la fața locului și stabilită cu toate autoritățile”, susține lt. col. Mihai Cojocariu, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Iași.
Gabriel Doncean: „Populația să lase autoritățile să-și facă treaba”
Specialiștii în silvicultură trag un semnal de alarmă și atenționează populația cu privire la pericolul la care se expune, dacă nu respectă niște reguli.
„Să anunțe autoritățile ca să vină să ia măsurile necesare, să nu se apropie de ei, mai ales că e o ursoaică cu pui care are instinctul de apărare. Să nu o sperie, pentru că o agită și devine nervoasă. Mai bine să-și caute ea calea pe unde să plece din zonă. Să nu o lovească și să nu arunce cu obiecte în ea, să nu încerce să prindă puii pentru că ursoaica va face tot posibilul pentru a-i elibera. Devine agresivă și dacă rămâne puiul, ea se întoarce după pui. Populația să lase autoritățile să-și facă treaba”, susține Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.
Reamintim faptul că, anul trecut, în luna iunie, un urs a creat panică în rândul populației după ce a apărut în pădurea din comună Dobrovăț. Animalul nu a mai fost văzut din toamna anului trecut. Pe de altă parte, specialiștii monitorizează comunele din jurul localității Ciohorăni, dar, dacă ieșenii văd ursoaica și cei doi pui, să sune imediat la 112.