Prima pagină » Economic Local » Ursoaica și cei doi pui au intrat într-o unitate militară din Iași. Primar: „Au vrut să-i ducă la rezervația de la Zărnești” – FOTO/VIDEO

Ursoaica și cei doi pui au intrat într-o unitate militară din Iași. Primar: „Au vrut să-i ducă la rezervația de la Zărnești” – FOTO/VIDEO

17 nov. 2023, 02:00, 2 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Ursoaica și cei doi pui au intrat într-o unitate militară din Iași miercuri, 15 noiembrie 2023. Membrii comitetului de intervenție au încercat să-i captureze, însă a doua zi au dispărut. Comunele Ciohorăni și Mogoșești-Siret sunt în alertă

Ursoaica și cei doi pui au intrat într-o unitate militară din comuna Mogoșești-Siret miercuri, 15 noiembrie 2023. Membrii comitetului de intervenție din cadrul comunei au încercat să-i captureze, dar nu au reușit, pentru că, a doua zi, ursoaica a plecat cu puii. Animalele sălbatice au fost surprinse prima dată în comuna Ciohorăni, duminică dimineață.

„Au ajuns ieri (n.r. – miercuri, 15 noiembrie 2023) la Mogoșești Siret. Au intrat în unitatea militară de la Muncelu de Sus. Cei de la comitetul de intervenție, de la unitatea militară, le-au făcut un țarc, au închis porțile ca să-i captureze, să-i tranchilizeze și să-i ducă la Rezervația de la Zărnești, de la Brașov. Au vorbit cu medicul veterinar să vină să îi tranchilizeze, a venit, dar a doua zi, dimineața, nu i-au mai găsit. Voiau să tranchilizeze ursoaica și să-i ducă în rezervație. O doză de tranchilizant durează vreo 5 ore, iar drumul până la Zărnești e vreo 8-10 ore, deci mai trebuie o doză. La noi, la Ciohorăni, nu au ajuns ursoaica și puii. Ar putea să se ducă pe la Brătești, Moțca sau Tătăruși, prin pădure”, spune Simion Ticu, primarul comunei Ciohorăni.

Ursoaica și cei doi pui au intrat într-o unitate militară din Iași

Astfel, ursoaica și puii au mers aproape 20 de kilometri între comunele Ciohorăni și Mogoșești Siret, însă aceștia pot parcurge distanțe mai mari.

„Un urs poate alerga cu 50-60 km/oră și poate parcurge într-o zi până la 100-120 km. În situația de la Mogoșești Siret, le-am spus autorităților locale să lase ursoaica cu puii pentru că acolo este o suprafață mare de pădure, de vreo 100 de hectare, și va pleca singură”, susține Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.

Specialiștii în silvicultură trag un semnal de alarmă și atenționează populația cu privire la pericolul la care se expune, dacă nu respectă niște reguli. Astfel, trebuie să nu se apropie de ursoaică, să nu arunce cu obiecte în ea, să nu încerce să prindă puii, pentru că devine agresivă. Ieșenii trebuie să sune la 112, dacă văd animalele sălbatice.

Primar: „Urșii migrează din Neamț și de aceea ajung la noi”

Primarul comunei Miroslovești, unde ar fi fost văzută, într-o noapte, ursoaica, după cum susțineau localnicii, dar această informație nu a fost confirmată de autoritățile locale, susține că, cel mai probabil, urșii au venit din Neamț, unde efectivul a crescut în ultimii ani.

„Sunt vreo 200 de urși în statistici, în Neamț, dar, de fapt, numărul e dublu. Urșii migrează de acolo pentru că sunt mulți și de aceea ajung la noi”, spune Constantin Cojocaru, primarul comunei Miroslovești.

Datele statistice arată că populația de urși a ajuns la aproape 10.000 de exemplare, dar numărul este mult mai mare și ajunge la 15.000 de exemplare. Astfel, populația de urși s-a dublat în ultimii 30 de ani. Ursoaica cu puii s-au întors în pădure.

Primar: „Suntem în continuare în alertă”

Comunele din zona unde au apărut prima dată ursoaica și puii sunt în continuare în alertă.

„Suntem în continuare în alertă. Am luat mai multe măsuri locale. Se circulă doar în grupuri, copiii sunt însoțiți de părinți la școală. Copiii din zonele îndepărtate se duc și se aduc la școală cu microbuzul școlar, se predau direct părinților. S-au pus indicatoare în pădure, iar o operativă de la primărie patrulează prin zonă, iar în cazul în care e necesar, anunțăm organele competente. La nivelul comunei s-a format un comitet de intervenție, la fel și în alte comune, cum a fost la Mogoșești Siret.

La mine în comună, responsabilul comitetului este viceprimarul. Avem contracte cu cei de la Asociația Vânătorilor, să vină un vânător și cu un medic veterinar din Focșani, care are aviz de port-armă și poate să intervină, dacă e cazul. Nu avem contract cu un medic din Iași pentru că cei de la arme și muniții, de la Poliție, nu prea dau avizele medicilor veterinari. Medicul de la mine din comună a depus documentația de 5 luni și nu i-au dat aviz. Au spus că nu e prevăzut un statut al armelor și din acest motiv întârzie avizarea. Cred că singurul medic veterinar de pe zona Moldovei care are aviz de port-armă e cel din Focșani.

El a fost și la Ciohorăni, la Miroslovești, când au vrut să tranchilizeze ursoaica, deci a venit repede când a fost chemat. În primă fază se tranchilizează ursul pentru a se face relocarea. Dacă acesta e agresiv, produce pagube, face victime omenești și se decide la nivelul comitetului că trebuie împușcat, abia atunci se trece la această ultimă soluție”, mai spune Simion Ticu, primarul comunei Ciohorăni.

Astfel, ursoaica și cei doi pui au intrat într-o unitate militară din Iași, dar au dispărut a doua zi, iar autoritățile locale sunt în continuare în alertă.

Comentarii
  • singurul medic veterinar de pe zona Moldovei care are aviz de port-armă e cel din Focșani.???????? Numai unul?????? Faceti preventie ! Ocolul silvic nu pe pune mancare departe in paduri ????? sau asteptati ca sa faca ursul pagube ca sa aveti motiv de impuscare

  • Pastramă! Îmi pare rău dar sunt prea mulți. Foarte multi turiști nu mai merg in stațiuni de teama lor. Nu mai spun de copii speriati, oi și vite rupte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *