Urșii invadează localitățile din România! În plină toamnă, problema urșilor care ajung în zonele locuite a devenit mult mai gravă, rodul pomilor fructiferi fiind unul dintre motivele principale. Aceasta atrage urșii în căutare de hrană pe străzi și în curțile oamenilor.
Autoritățile par copleșite de situație, chiar dacă Guvernul a decis vara trecută să permită împușcarea a 55 de urși considerați periculoși, conform unui articol publicat de observatornews.ro.
Urșii invadează localitățile din România
Municipiul Săcele, din județul Brașov, este una dintre cele mai afectate zone, întâlnirile cu urșii devenind o situație zilnică, după cum afirmă localnicii. Agenția pentru Protecția Mediului Brașov a raportat că în județ trăiesc peste 1400 de urși.
„În fiecare seară vine. Uite, la casa de acolo. Cam pe la 9. Era într-un pom pe la 4 după-amiaza. Eu ştiu de ce vine…de foame vine, de aia. Îți e cam frică să umbli noaptea”, spune un localnic în vârstă.
„Este plin de urși pe aici. Unul e mai mare, altul este o ursoaică cu pui”, adaugă un alt locuitor. „Sparg gardurile, vin la fructe, că mai sunt fructe prin pomi…rup gardurile.”
Intervențiile pentru îndepărtarea urșilor se pot face doar după convocarea unei comisii de către primar, care trebuie să includă un medic veterinar și un responsabil al fondului de vânătoare. În primele nouă luni ale acestui an, Jandarmeria Brașov a primit 773 de apeluri referitoare la prezența urșilor, însă doar în cinci cazuri animalele au fost tranchilizate și relocate.
Conform legislației actuale, jandarmii sunt primii care ajung la fața locului și folosesc sirene, petarde și spray-uri cu piper în cazuri extreme. Totuși, utilizarea armelor cu tranchilizante este restricționată.
„Ordonanța 81 prevede că tranchilizarea poate fi făcută doar de medicul veterinar, după evaluarea comisiei stabilite”, a explicat colonelul Elly Paliștan, inspector șef al IJJ Brașov.
În plus, județul Brașov a înregistrat anul acesta trei atacuri de urs, în urma cărora mai multe persoane au fost rănite. Autoritățile se confruntă cu o provocare majoră, fiind necesare măsuri urgente pentru a asigura siguranța comunității.
Ce pățesc turiștii care se opresc să hrănească urșii
Într-o ordine de idei asemănătoare, reiterăm cum autoritățile vor aplica două amenzi celor care opresc mașinile pe Transfăgărășan pentru a hrăni urșii. Agenția Națională pentru Protecția Mediului a anunțat marți, 3 septembrie, că echipe mixte, formate din jandarmi și polițiști, vor sancționa atât staționarea ilegală pe drumul național, cât și hrănirea urșilor.
Această măsură a fost introdusă ca urmare a creșterii numărului de incidente care au dus la obligația statului de a plăti despăgubiri semnificative pentru pagubele cauzate de urși celor care se opresc pentru a-i hrăni, conform declarațiilor Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.
Anul acesta, numărul proceselor verbale întocmite în astfel de cazuri a ajuns la 68, iar valoarea totală a amenzilor depășește 236.000 de lei.
Conform legislației, hrănirea animalelor sălbatice constituie contravenție și se sancționează cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.
Potrivit Codului Rutier, oprirea neregulamentară este sancționată cu 2 sau 3 puncte amendă (290 – 435 de lei) și 2 puncte de penalizare, iar staționarea neregulamentară atrage 4 sau 5 puncte amendă (580 – 725 de lei) și 3 puncte de penalizare.