Prima pagină » Actualitate » Urșii invadează localitățile din România: Autoritățile par depășite în fața crizei
Urșii invadează localitățile din România: Autoritățile par depășite în fața crizei

Urșii invadează localitățile din România: Autoritățile par depășite în fața crizei

18 oct. 2024, 12:40,
Simona Ciobanu în Actualitate

Urșii invadează localitățile din România! În plină toamnă, problema urșilor care ajung în zonele locuite a devenit mult mai gravă, rodul pomilor fructiferi fiind unul dintre motivele principale. Aceasta atrage urșii în căutare de hrană pe străzi și în curțile oamenilor.

Autoritățile par copleșite de situație, chiar dacă Guvernul a decis vara trecută să permită împușcarea a 55 de urși considerați periculoși, conform unui articol publicat de observatornews.ro.

Urșii invadează localitățile din România

Municipiul Săcele, din județul Brașov, este una dintre cele mai afectate zone, întâlnirile cu urșii devenind o situație zilnică, după cum afirmă localnicii. Agenția pentru Protecția Mediului Brașov a raportat că în județ trăiesc peste 1400 de urși.

„În fiecare seară vine. Uite, la casa de acolo. Cam pe la 9. Era într-un pom pe la 4 după-amiaza. Eu ştiu de ce vine…de foame vine, de aia. Îți e cam frică să umbli noaptea”, spune un localnic în vârstă.

„Este plin de urși pe aici. Unul e mai mare, altul este o ursoaică cu pui”, adaugă un alt locuitor. „Sparg gardurile, vin la fructe, că mai sunt fructe prin pomi…rup gardurile.”

Intervențiile pentru îndepărtarea urșilor se pot face doar după convocarea unei comisii de către primar, care trebuie să includă un medic veterinar și un responsabil al fondului de vânătoare. În primele nouă luni ale acestui an, Jandarmeria Brașov a primit 773 de apeluri referitoare la prezența urșilor, însă doar în cinci cazuri animalele au fost tranchilizate și relocate.

Conform legislației actuale, jandarmii sunt primii care ajung la fața locului și folosesc sirene, petarde și spray-uri cu piper în cazuri extreme. Totuși, utilizarea armelor cu tranchilizante este restricționată.

„Ordonanța 81 prevede că tranchilizarea poate fi făcută doar de medicul veterinar, după evaluarea comisiei stabilite”, a explicat colonelul Elly Paliștan, inspector șef al IJJ Brașov.

În plus, județul Brașov a înregistrat anul acesta trei atacuri de urs, în urma cărora mai multe persoane au fost rănite. Autoritățile se confruntă cu o provocare majoră, fiind necesare măsuri urgente pentru a asigura siguranța comunității.

Ce pățesc turiștii care se opresc să hrănească urșii

Într-o ordine de idei asemănătoare, reiterăm cum autoritățile vor aplica două amenzi celor care opresc mașinile pe Transfăgărășan pentru a hrăni urșii. Agenția Națională pentru Protecția Mediului a anunțat marți, 3 septembrie, că echipe mixte, formate din jandarmi și polițiști, vor sancționa atât staționarea ilegală pe drumul național, cât și hrănirea urșilor.

Această măsură a fost introdusă ca urmare a creșterii numărului de incidente care au dus la obligația statului de a plăti despăgubiri semnificative pentru pagubele cauzate de urși celor care se opresc pentru a-i hrăni, conform declarațiilor Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Anul acesta, numărul proceselor verbale întocmite în astfel de cazuri a ajuns la 68, iar valoarea totală a amenzilor depășește 236.000 de lei.

Conform legislației, hrănirea animalelor sălbatice constituie contravenție și se sancționează cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

Potrivit Codului Rutier, oprirea neregulamentară este sancționată cu 2 sau 3 puncte amendă (290 – 435 de lei) și 2 puncte de penalizare, iar staționarea neregulamentară atrage 4 sau 5 puncte amendă (580 – 725 de lei) și 3 puncte de penalizare.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea iubitului ei, Felix Baumgartner. Ce mesaj dureros a publicat în mediul online
Playtech.ro
Semnul făcut de Elena Udrea la ieşirea din penitenciar analizat abia acum! Mesajul este clar, nu este prima oară când face asta
observatornews.ro
Un adolescent de 14 ani și-a înjunghiat mortal cumnatul în plină stradă, în Brăila: "Ei sunt mai certăreţi"
Playsport.ro
Camera de filmat instalată de Felix Baumgartner, vinovată de moartea parașutistului? Detaliul care schimbă...
Evz.ro
Rețete de înghețată preparate în casă. Mai gustoasă și mai sănătoasă decât în comerț
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Meteorologii au anunţat cum va fi vremea în august. Vin suprize mari în ultima lună de vară
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 iulie 2025
19 iulie 2025