Prima pagină » Local » Urme din cel de-Al Doilea Război Mondial au apărut în județul Iași. Zeci de proiectile au apărut la suprafață în mai multe localități – FOTO
Urme din cel de-Al Doilea Război Mondial au apărut în județul Iași. Zeci de proiectile au apărut la suprafață în mai multe localități - FOTO

Urme din cel de-Al Doilea Război Mondial au apărut în județul Iași. Zeci de proiectile au apărut la suprafață în mai multe localități – FOTO

14 apr. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Muniție provenită din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, descoperită în județul Iași. Geniștii din cadrul ISU Iași au intervenit în mai multe localități din județ pentru a ridica proiectile provenite din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial

Urme din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial continuă să iasă la iveală din mai multe comune ale județului Iași. În localități precum Belcești, Victoria, Comarna sau Holboca, au fost descoperite proiectile de război din urmă cu circa 8 decenii. Geniștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași au ridicat de pe mai multe terenuri proiectile de proveniență germană rămase neexplodate. Toate aceste proiectile au fost preluate pentru a fi detonate în condiții de siguranță.

Muniție din Al Doilea Război Mondial, descoperită în județ

Geniștii ISU Iași au intervenit în zona comunei Belcești pentru a ridica mai multe proiectile găsite în zonă.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de teren viran din localitatea Belcești. În urma intervenției au fost identificate 20 de cartușe, de calibru 7.62 milimetri, care au fost ridicate, transportate și depozitate în vederea distrugerii ulterioare. În aceeași zi, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de aproximativ 500 de metri pătrați de teren viran, în localitatea Stânca, comuna Victoria. În urma intervenției au fost identificate două bombe de aruncător, calibru 82 de milimetri, care au fost ridicate, transportate și depozitate în vederea distrugerii ulterioare”, au arătat geniștii ISU Iași.

Intervenție în comuna Comarna, din județul Iași

Muniție din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial a fost găsită și în zona comunei Comarna, unde angajații ISU au ridicat alte proiectile de proveniență cel mai probabil germană.

„În data de 10 aprilie 2021, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de aproximativ 300 de metri pătrați de teren împădurit pe raza localității Osoi, Pădurea Osoi-Comarna, comuna Comarna. În urma intervenției a fost identificat un proiectil perforant de calibru 100 de milimetri, care a fost ridicat, transportat și depozitat în vederea distrugerii ulterioare”, au menționat geniștii ISU Iași.

Județul Iași a fost scena unei bătălii sângeroase între armata sovietică și cea româno-germană în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

Muniție de război, descoperită în zona metropolitană Iași

În plus, geniștii ISU au ajuns și în zona metropolitană a Iașului pentru a ridica alte elemente de muniție din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

„În data de 10 aprilie 2021, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe aproximative de 300 de metri pătrați de teren viran din localitatea Dancu, comuna Holboca. În urma intervenției au fost identificate 6 bombe de aruncător, calibru de 120 de milimetri, care au fost ridicate, transportate și depozitate în vederea distrugerii ulterioare. În data de 10 aprilie 2021, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de aproximativ 200 de metri pătrăți de teren împădurit de pe raza localității Horlești, comuna Rediu. În urma intervenției au fost identificate un proiectil exploziv de calibru 75 de milimetri și o grenadă antitanc R.P.G. 40, care au fost ridicate, transportate și depozitate în vederea distrugerii ulterioare”, au mai arătat geniștii ISU Iași.

Proiectile, găsite în municipiul Iași

Proiectile de război au fost descoperite în ultima perioadă în mai multe zone din județ. O astfel de intervenție a geniștilor ISU a vizat Târgu Frumos, zona în care, în vara lui 1944, a avut loc un conflict militar de proporții. Geniștii au intervenit recent și în municipiul Iași.

„În aceeași zi, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de aproximativ 500 de metri pătrați de teren împădurit, în municipiu, pe strada Podgoriilor. În urma intervenției a fost identificat un proiectil exploziv de calibru 105 milimetri, care a fost ridicat, transportat și depozitat în vederea distrugerii ulterioare”, au mai spus cei de la ISU Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`